Αρκαδία
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΝΘΗΝΗ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτην παραλία του Αγίου Ανδρέα και δίπλα στη θάλασσα υπάρχει βραχώδης λόφος, το "νησί του Άγιου Ανδρέα", με λείψανα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού. Διακρίνονται υπολείμματα οχυρωματικών τειχών δίπλα από το δρόμο πρόσβασης στην περιοχή και στην πλαγια τού λόφου. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ο οικισμός ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ανθήνη. Σώζονται τμήματα από τον εξωτερικό περίβολο με πύργους του …»
-
ΑΣΕΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΒόρεια της Κάτω Ασέας Μαντινείας, στο λόφο Παλιόκαστρο, σώζονται τα ερείπια από την ακρόπολη της αρχαίας Ασέας καθώς και λείψανα των τειχών της πόλης, που ερευνήθηκε από ομάδα Σουηδών αρχαιολόγων. Η πόλη εγκαταλείφθηκε κατά την ρωμαιοκρατία και ξενακατοικήθηκε τον 15ο αιώνα μ.Χ. Στην ίδια θέση υπάρχουν και ίχνη κατοίκησης από τους νεολιθικούς έως τους μεσοελλαδικούς χρόνους. Έχουν ανακαλυφθεί …»
-
ΒΡΑΣΙΕΣ - ΠΡΑΣΙΑΙ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά του Λεωνιδίου, δίπλα στην Πλάκα του Λεωνιδίου, στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Αθανασίου, βρίσκονται τα υπολείμματα της σπουδαιότερης πόλης της Νότιας Κυνουρίας που πρώτος ο Κ. Ρωμαίος ταύτισε με τις Πρασιές ή Βρασιές. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, η πόλη των Βρασιών βρισκόταν σε ακμή σε όλη την αρχαιότητα. Το λιμάνι της πρόσφερε διέξοδο στους Λακεδαιμόνιους προς …»
-
ΓΛΥΠΠΙΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΑνάμεσα στα χωριά Αγιος Βασίλης και Πλατανάκι της Κυνουρίας, στην περιοχή όπου βρίσκεται χαρακτηριστικός μεσαιωνικός πύργος, τοποθετείται η αρχαία κώμη Γλυππία και το κάστρο της. Μαρτυρία για την ύπαρξή της αποτελούν διάσπαρτα υπολείμματα, όπως θραύσματα από κεραμική και αρχαία αγγεία, όπως και τμήμα αρχαίου αγάλματος στην είσοδο της παρακείμενης εκκλησίας της Παλαιοπαναγιάς. Συντάκτης: Φωτεινή …»
-
ΓΟΡΤΥΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΗ Αρχαία Γόρτυς υπήρξε μια σημαντική αρκαδική πόλη κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία την αρχαία πόλη έκτισε ο Γόρτυς, γιος τoυ Στυμφήλoυ και δισέγγονος του βασιλιά Αρκάδα. Από τον ιδρυτή της πήραν τo όνoμά τoυς η πόλη και o Λoύσιoς πoταμός, ο οποίος από την αρχαία Γόρτυνα μέχρι τη συμβολή του στoν Αλφειό oνoμάζεται Γoρτύνιoς πoταμός. Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη ακριβώς δίπλα από το …»
-
ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο μνημειακό συγκρότημα της Ρωμαϊκής έπαυλης κοντά στη Μονή Λουκούς περιλαμβάνει την κυρίως έπαυλη με τα προσκτίσματά της (βασιλικές, τρικλίνια, λουτρά και το υδραγωγείο που μετέφερε το νερό για αυτά). Το συγκρότημα ανήκει στον τύπο της ''αγροτικής έπαυλης'', villa rustica, μιας μεγάλης, δηλαδή, εγκατάστασης που εκμεταλλευόταν τη γη μιας μεγάλης ιδιοκτησίας (latifundium), αλλά διέθετε και …»
-
ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο θέατρο της Μαντινείας βρίσκεται στο χώρο της αγοράς, στην περιοχή, δηλαδή, όπου συγκεντρώνονταν οι πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της αρχαίας πόλης. Η μνεία του στο έργο του περιηγητή Παυσανία (8, 9, 2) είναι έμμεση: «Είδα και της Ήρας ναό κοντά στο θέατρο» γράφει. Πράγματι, το θέατρο ορίζει το δυτικό άκρο της αγοράς, στη νοτιοδυτική γωνία του σώζονται τα …»
-
ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΚεντρικό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου της Μεγαλόπολης είναι το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο αποτελεί μεγάλη μαρτυρία της κραταιάς Αρκαδικής Ομοσπονδίας και της πανίσχυρης Μεγάλης Πόλεως, της νεώτερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, που γνώρισε αίγλη και μεγαλείο, αλλά χάθηκε μέσα σε δύο αιώνες. Όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας, "Η δε επέκεινα του ποταμού μοίρα η κατά μεσηβρίαν παρείχετο ες μνήμην θέατρον …»
-
ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτην αριστερή πλευρά του δρόμου από Λεβίδι προς Κανδήλα βρίσκεται η αρχαία αρκαδική ακρόπολη του Ορχομενού, πάνω σε ύψωμα που δεσπόζει της μοναδικού κάλους πεδιάδας του Λεβιδίου. Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και 8 χλμ. από το Λεβίδι. Ο Όμηρος ανέφερε την πόλη του Ορχομενού ως "πολύμηλον", που σημαίνει "πλούσια σε πρόβατα". Ο προϊστορικός Ορχομενός της Αρκαδίας είχε ιδρυθεί …»
-
ΘΥΡΕΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο Ελληνικό είναι τοποθεσία στην Κυνουρία, 8 χιλ. ΝΔ του 'Αστρους, στο δρόμο 'Αστρους-'Αγιου Πέτρου, με ελάχιστα σπίτια. Σε παρακείμενη θέση και πάνω στο λόφο Τειχιό υπάρχουν λείψανα αρχαίου οικισμού ο οποίος πιθανόν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Θυρέα. Σώζονται τμήματα τειχών του 5ου, του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ. Επίσης σώζονται κατάλοιπα κτηρίων και δεξαμενές της ίδιας εποχής. Στην ίδια …»
-
ΙΕΡΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΠάνω σε πλαγιά του Αφροδεισίου όρους, σε απόσταση 4 χιλ. από την Κοντοβάζαινα και δίπλα από το δρόμο που τη συνδέει με το Νέο Πάος του Νομού Αχαϊας, σώζεται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης. Κατά την αρχαιότητα το ιερό αυτό υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας όπως και μαντείο της περιοχής. Το ναό ανέσκαψε η αρχαιολόγος Χρ. Καρδαρά και έφερε στο φώς το τελεστήριο, ένα τμήμα …»
-
ΙΕΡΟ ΕΡΜΗ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο Ιερό του Ενόδιου Ερμή έχει εντοπιστεί στη θέση Φονεμένοι, πάνω στο βουνό Ζυγός, μισή ώρα δυτικά από τον Άγιο Πέτρο. Είναι ορατοί τρεις μεγάλοι λιθοσωροί («έρμακες») που αναφέρονται από τον Παυσανία και θεωρείται ότι αντιστοιχούσαν στα όρια των αρχαίων επικρατειών Σπάρτης, Άργους και Τεγέας. Αυτοί οι τρεις λιθοσωροί, που χρονολογείται η δημιουργία τους μεταξύ 6ου - 4ου αι. π.Χ., σηματοδοτούσαν …»
-
ΙΕΡΟ ΜΑΛΕΑΤΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτα βορειοδυτικά του χωριού Κοσμάς, στο λόφο του προφήτη Ηλία, έχουν εντοπιστεί μετά από ανασκαφική έρευνα αναθήματα γεωμετρικών έως και κλασικών χρόνων καθώς και αναλημματικό τείχος της κλασικής περιόδου, τα οποία ανήκαν στο ιερό του Μαλεάτα, ο οποίος ήταν θεότητα του όρους Πάρνωνα (Μαλέα). Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου …»
-
ΛΥΚΑΙΟ ΟΡΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΒρίσκεται στην κορυφή του βουνού και έχει κωνικό σχήμα. Έχει δημιουργηθεί τεχνητά από τα υπόλοιπα των θυσιών. Γι' αυτό το χώμα του είναι κατάμαυρο, γεμάτο από κάρβουνο, λείψανα καμένων οστών ζώων και χαρακτηριστικά μικροευρήματα, από τα οποία προκύπτει ότι η λατρεία του Δία εδώ ήταν αρχαιότατη και η αρχή της ανάγεται στους προϊστορικούς και όχι στους αρχαϊκούς χρόνους, όπως πιστευόταν έως …»
-
ΛΥΚΟΣΟΥΡΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Λυκόσουρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας, στην ανατολική πλευρά του Λυκαίου όρους, μέσα σε καταπράσινο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Απέχει 49 χλμ. Από την Τρίπολη και 12 χλμ. από την Μεγαλόπολη. Το ιερό της τοπικής θεότητας, που την ονόμαζαν Δέσποινα, είναι ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της αρχαίας Αρκαδίας. Ήκμασε μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων. …»
-
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΗ αρχαία πόλη της Μαντινείας ήταν ιδρυμένη στην Αρκαδία. Ο σημερινός επισκέπτης προσεγγίζει την αρχαία πόλη μέσω της επαρχιακής οδού που οδηγεί από την Τρίπολη προς τις κοινότητες Αρτεμισίου και Ορχομενού, σε απόσταση περί τα 13 χιλ. βόρεια της πρωτεύουσας του Νομού. Η Μαντινεία είναι μία από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας. Ως μυθικό ιδρυτή της πόλης αναφέρει …»
-
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεγάλης Πόλης βρίσκεται 3χιλ. έξω από την σημερινή πόλη της Μεγαλόπολης, κοντά στο δρόμο Μεγαλόπολης - Καρύταινας, και 35 χλμ. από την Τρίπολη. Κοντά κυλά ο ποταμός Ελισσών που εκβάλει στον Αλφειό. Η Μεγαλόπολη ιδρύθηκε το 371 π.Χ. από συνοικισμό διαφόρων Αρκαδικών κωμών με τη συνδρομή του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα. Η πόλη παρήκμασε στους υστερορωμαϊκούς …»
-
ΝΑΟΣ ΑΛΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςO ναός της Aλέας Aθηνάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και γνωστότερους ναούς της κλασικής εποχής, που καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην εξέλιξη της μνημειακής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της αρχαίας αρκαδικής πόλης της Tεγέας και σήμερα αποτελεί το μόνο ορατό μνημείο του ομώνυμου ιερού, που καταλάμβανε το χώρο της ευρύτερης περιοχής και …»
-
ΝΑΟΣ ΗΡΑΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτο χώρο της αγοράς της αρχαίας Μαντινείας, σε μικρή απόσταση ανατολικά της νότιας παρόδου του θεάτρου, σώζονται τα θεμέλια αρχαίου ναού, που έχει ταυτισθεί με το ναό της Ήρας. Η ταύτιση αυτή βασίσθηκε στη λακωνική μαρτυρία του Παυσανία (8, 9, 3), ότι ο ναός βρισκόταν πλησίον του θεάτρου, μέσα στην αγορά, κέντρο της δημόσιας ζωής της Μαντινείας, που ήταν πλούσια διακοσμημένη με ναούς, ιερά, ηρώα …»
-
ΝΗΣΙ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτη βραχώδη παράκτια χερσόνησο, εντοπίστηκαν λείψανα οικισμού προϊστορικών έως και γεωμετρικών χρόνων. Στη δυτική πλαγιά του υψώματος, στη θέση Κότρωνας, σώζεται τμήμα τείχους του 5ου αι. π. Χ. Η θέση αυτή, που σε παλαιότερους χρόνους ήταν νησίδα, χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό κατά τον 3ο και 2ο αι. π.Χ. επίσης, έχουν εντοπιστεί λείψανα κατοίκησης της ρωμαϊκής περιόδου. Συντάκτης: Φωτεινή …»
-
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
Αρχαιολογικός ΧώροςΚοντά στο χωριό Παλαιοχώρι και στη θέση Μικρή Τούρλα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη μυκηναϊκού νεκροταφείου. Συγκεκριμένα έχουν αποκαλυφθεί δύο κιβωτιόσχημοι και ένας θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου. Θεωρείται βέβαιο ότι στην περιοχή υπήρχε οικισμός της ίδιας περιόδου. Στη θέση των τάφων βρέθηκαν ενδιαφέροντα ευρήματα, κυρίως κεραμικά των μυκηναϊκών και υστερομυκηναϊκών χρόνων. Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ …»
-
ΠΟΛΙΧΝΗ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣύμφωνα με τον καθηγητή Κ.Α. Ρωμαίο, η αρχαία κώμη Πολίχνη που μνημονεύται από τον αρχαίο ιστορικό Πολύβιο τοποθετείται στην περιοχή του χωριού Πούληθρα της Κυνουρίας. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, λείψανα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο λόφο που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού. Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ arcadia.ceid.upatras.gr …»
-
ΠΤΟΛΙΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτη δυτική πλαγιά του λόφου Γκορτσούλι, στην περιοχή της αρχαίας Μαντινείας, σώζεται ναός αρχαϊκών χρόνων, η αποκάλυψη του οποίου διαφωτίζει σημαντικά τις γνώσεις μας για την ιστορία της Μαντινείας πριν από τον 5ο αι. π.Χ. Ο λόφος Γκορτσούλι ταυτίζεται από τη σύγχρονη έρευνα με την αναφερόμενη από τον Παυσανία (8, 8, 4) Πτόλιν, την προϊστορική, δηλαδή, ακρόπολη της Μαντινείας. Σύμφωνα με την …»
-
ΣΤΑΔΙΟ ΛΥΚΑΙΟΥ ΔΙΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣε απόσταση 3 χλμ. χαμηλότερα από το βωμό του Λύκαιου Διός βρίσκεται το Στάδιο ή Ιππόδρομος όπου τελούνταν τα Λύκαια, που περιελάμβαναν αθλητικούς και ιπποδρομιακούς αγώνες. Τα αρχαία Λύκαια ήταν αθλητικοί, μουσικοί και πνευματικοί αγώνες του αρκαδικού λαού προς τιμήν του Λυκαίου Δία και του Πάνα, προστάτη της φύσης. Γίνονταν κοντά στην "Ιερή Κορυφή" των Αρκάδων, στο όρος Λύκαιο. Καθιερώθηκαν από …»
-
ΤΕΓΕΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτις Γαλλικές ανασκαφές του περασμένου κυρίως αιώνα, στο χώρο της Επισκοπής Τεγέας, αποκαλύφθηκαν: τμήμα του αρχαίου Θεάτρου, λείψανο της Στοάς της αρχαίας Αγοράς και δύο παλαιοχριστιανικές Βασιλικές. Τα υπόλοιπα μνημεία ήρθαν στο φως κατά τις πρόσφατες ανασκαφές του Εφόρου Αρχαιοτήτων Δρα Θ. Σπυρόπουλου. Οι δύο παλαιοχριστιανικές Βασιλικές που είχε αποκαλύψει ο Γάλλος καθηγητής Berard …»
-
ΤΕΙΧΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤα καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά κατάλοιπα του τείχους της Μαντινείας κίνησαν το ενδιαφέρον ευρωπαίων περιηγητών ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Το τείχος παρουσιάζει ελλειψοειδή κάτοψη και δεσπόζει σα δακτυλίδι στο μαντινικό κάμπο, περιβάλλοντας και οριοθετώντας την αρχαία πόλη. Η κατασκευή του οχυρωματικού περιβόλου, με τη μορφή που σώζεται έως σήμερα, τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά τη …»
-
ΤΥΡΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτην κορυφή υψώματος του Προφήτη Ηλία, πάνω από το χωριό Πέρα Μέλανα της Κυνουρίας (80 χιλ. από Τρίπολη), υπάρχουν λείψανα του ιερού του θεού Απόλλωνα Τυρίτα, του σημαντικότερου από τα ιερά της αρχαίας Κυνουρίας. Ο Τυρίτας ήταν μάλλον μια παλαιά τοπική θεότητα και θεωρείτο προστάτης της παραγωγής του γάλακτος και τυριού. Στο πέρασμα όμως του χρόνου ταυτίστηκε με το θεό Απόλλωνα και κράτησε το …»