Σύρος
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Σύρος: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Σύρος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Σύρος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Σύρος: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Αρχαίοι χρόνοι - Ρωμαϊκή περίοδος Το όνομα «Σύρος» προέρχεται από το Φοινικικό Ουσύρα, που σημαίνει ευτυχής ή το «Συρ» βράχος!.. Το νησί της Σύρου κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Στις θέσεις Χαλανδριανή και Καστρί, ύστερα από ανασκαφική έρευνα, έχουν εντοπιστεί σημαντικά δείγματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (2.700-2.200 π.Χ.). Αξιόλογα ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1862 στο νεκροταφείο της Χαλανδριανής και συνεχίστηκαν αργότερα το 1898 από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα. Ήρθαν στο φως υπολείμματα οχύρωσης, οικιών κ.ά. Ο πρωτοκυκλαδικός οχυρωμένος οικισμός στο Καστρί αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς της περιόδου. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου. Ίχνη εγκαταστάσεων εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία του νησιού (Τάλαντα, Σαν Μιχάλης, Αζόλιμνος, Γαλησσάς, Μάλλια, Μάννα).Στους αιώνες που ακολούθησαν, το νησί βρέθηκε σταδιακά κάτω από την επιρροή των Φοινίκων, των Μινωιτών και στη συνέχεια των Μυκηναίων. Κατά την παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού (11ος-10ος αι. π.Χ.) πιθανολογείται η εγκατάσταση Ιώνων στη Σύρο. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρει το νησί με το όνομα «Συρίη», και την ονομάζει «δίπολις», διότι είχε δύο πόλεις -την Ποσειδωνία και τη Φοινική- με βασιλιά τον Κτήσιο Ορμενίδη. Τον 6ο αι. π.Χ. στη Σύρο, η οποία εν τω μεταξύ είχε καταληφθεί από τους Σάμιους, γεννήθηκε ο φυσικός φιλόσοφος Φερεκύδης, ο οποίος θεωρείται εφευρέτης του πρώτου ηλιακού ρολογιού, και δάσκαλος του Πυθαγόρα. Το όνομά του έχουν δύο σπήλαια του νησιού, ένα στο ανατολικό τμήμα (Ρηχωπού) και το άλλο στην Αληθινή, ανάμεσα στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο. Την περίοδο αυτή υπήρχαν δύο πόλεις στη Σύρο: Μία στη σημερινή Ερμούπολη (στην περιοχή Πευκάκια-Ψαριανά) και μία στο Γαλησσά (Γαλησσός).Κατά την Μηδική εισβολή, η Σύρος υποτάχθηκε στους Πέρσες. Από το 478 π.Χ. εντάχθηκε στην Α΄ Αθηναϊκή συμμαχία. Διατήρησε την αυτονομία της, με βουλή και δήμο, κατέβαλε όμως φόρο υποτελείας στους Αθηναίους. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους (324-184 π.Χ.) η πρωτεύουσα της Σύρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Ερμούπολης. Μετά από μία περίοδο αναταραχών κατά τον 3ο αι. π.Χ., το νησί ακμάζει και πάλι κατά τον 2ο αι. π.Χ., όπως μαρτυρεί η κυκλοφορία χάλκινων νομισμάτων ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοπή αργυρών νομισμάτων τον 2ο αι. π.Χ. Βυζαντινοί χρόνοι - Φραγκοκρατία - Οθωμανική περίοδος Με το τέλος του αρχαίου κόσμου, οι βαρβαρικές επιδρομές και η μάστιγα της πειρατείας, που σημαδεύουν το χώρο του Αιγαίου για πολλούς αιώνες, είχαν σαν συνέπεια την παρακμή του νησιού. Στους Βυζαντινούς χρόνους, η Σύρος αποτελεί, μαζί με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, τμήμα του «θέματος του Αιγαίου». Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, η Σύρος υπάγεται στην ενετική κυριαρχία και ανήκει στο «δουκάτο του Αιγαίου». Κατά τη Λατινοκρατία, η πλειοψηφία των κατοίκων αποδέχεται το καθολικό …
-
Έθιμα
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ Η ακμή της Ερμούπολης, εκτός από οικονομική ευμάρεια έφερε σημαντική ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία φημίζονταν για το υψηλό τους επίπεδο. Το 1825 ιδρύθηκε το πρώτο αλληλοδιδακτικό στην Ερμούπολη από τους Γεώργιο Κλεόβουλο, Γρηγόριο Κωνσταντά και Φίλιππο Ιωάννου. Το 1830 άρχισε τη λειτουργία του το πρώτο δευτεροβάθμιο παρθεναγωγείο και λίγο αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου το 1834 εγκαινιάζεται το πρώτο Γυμνάσιο της Ερμούπολης, με γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα (1833-1836), έναν από τους σημαντικότερους «διδασκάλους του Γένους». Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα καθολικά σχολεία της Άνω Σύρου, όπως η Σχολή των Καλογραιών του Ελέους και το σχολείο του Αγίου Ιωσήφ, το οποίο διαδέχτηκε η Σχολή των Φρερ.Το 1830 εκδίδεται στην Ερμούπολη η πρώτη ξενόγλωσση εφημερίδα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Είναι η «Μέλισσα» που συντάσσεται σε Ελληνικά και Γαλλικά. Η πολιτιστική κίνηση επισφραγίστηκε με την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» το 1864 και της Λέσχης Ελλάς (1862-1863). Παράλληλα σημειώθηκε πλούσια εκδοτική κίνηση με τη λειτουργία τυπογραφείων, την έκδοση βιβλίων και την κυκλοφορία τοπικών εφημερίδων.Η Ερμούπολη αποτέλεσε κοιτίδα του νεοελληνικού διαφωτισμού, καθώς ανάμεσα στο προσφυγικό στοιχείο της νέας πόλης και κυρίως στους Χιώτες αντιπροσωπεύονταν οι προοδευτικότερες τάσεις του νεοελληνικού διαφωτισμού. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το πρώτο φιλολογικό μνημόσυνο του Αδαμάντιου Κοραή γίνεται στη Σύρο το 1833. Προοδευτικά πνεύματα της εποχής όπως ο Ανδριώτης Θεόφιλος Καϊρης και η αδελφή του Ευανθία, από τις πρώτες λόγιες γυναίκες του νέου ελληνισμού, βρέθηκαν για μεγάλα διαστήματα στη Σύρο. Η τελευταία συνέγραψε εκεί το έργο «Νικήρατος», που ανέβηκε στο θέατρο της Σύρου από το θίασο Μαντζουράνη. Αυτή ήταν ενδεχομένως η πρώτη θεατρική παράσταση στην επαναστατημένη ελεύθερη Ελλάδα. Στη Σύρο δρουν σημαντικά ονόματα του νεοελληνικού διαφωτισμού, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γεώργιος Κλεόβουλος, ο εισηγητής της αλληλοδιδακτικής μεθόδου στην Ελλάδα, που ίδρυσε στην Ερμούπολη το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο.Αρκετοί εκπρόσωποι του Ρομαντισμού, της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και της νεότερης λογοτεχνίας της γενιάς του Μεσοπολέμου είχαν δεσμούς με τις Κυκλάδες, κυρίως με τη Σύρο. Σε αυτούς ανήκει ο Δημήτριος Βικέλας (1835-1908), συγγραφέας ενός από τα πιο σημαντικά ελληνικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, του «Λουκή Λάρα», πρωτοστάτης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Ελλάδα και ιδρυτής του «Σύλλογου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων». Σύγχρονος του Βικέλα και συμμαθητής του στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Σύρου ήταν ο συγγραφέας του σατιρικού ιστορικού μυθιστορήματος «Πάπισσας Ιωάννας» Εμμανουήλ Ροϊδης, ένα από τα πιο φωτεινά και κριτικά πνεύματα του β΄ μισού του 19ου αιώνα στην Ελλάδα. Ο ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης (1870-1942), σημαντικός εκπρόσωπος του παρνασσισμού και του συμβολισμού στην Ελλάδα και μεταφραστής των αρχαίων τραγικών, καταγόταν …
-
Δραστηριότητες
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ Αν έχετε σκάφος, μπορείτε να δέσετε στην Ερμούπολη, στο Φοίνικα και στη Βάρη. Με σκάφος ή φουσκωτό, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Γυάρο. ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Η Σύρος είναι το ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο των Κυκλάδων. Όλα τα σκάφη των γύρω νησιών απευθύνονται στα "καρνάγια" της Ερμούπολης για ανέλκυση και τεχνική υποστήριξη. SURFING Πολλές και εξαιρετικές οι παραλίες της Σύρου για το συγκεκριμένο σπορ. Οι παραλίες Σαντορινιοί, Γαλησσάς, Φάμπρικα και Φοίνικας, ενδείκνυνται για surfing και θα σας συναρπάσουν. ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ Στη Σύρο υπάρχουν αρκετά σημεία για αυτόνομη κατάδυση με φιάλες. Σπήλαια, ναυάγια και ύφαλοι, δημιουργούν πολλές εναλλακτικές εκδρομές εξερεύνησης για τους υποψήφιους δύτες. Καλό θα ήταν πριν την κατάδυση και για τις δυνατότητες που προσφέρει το νησί να επικοινωνείτε με το Λιμεναρχείο ή τα τουριστικά γραφεία της περιοχής. ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ Τα πακέτα που αφορούν καταδυτικό τουρισμό, διατίθενται τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά και περιλαμβάνουν: - τις μεταφορές των τουριστών κατά την άφιξή και αναχώρησή τους από το νησί - εναλλακτικά την παροχή αυτοκινήτου - τις διανυκτερεύσεις με πρωινό - τις μεταφορές από το κατάλυμα στο σκάφος και αντιστρόφως - ένα συγκεκριμένο αριθμό καταδύσεων από το σκάφος - την παροχή τεχνικού εξοπλισμού για τις καταδύσεις. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στο νησί θα βρείτε γήπεδα 5Χ5, που λειτουργούν με ιδιωτική πρωτοβουλία και αίθουσες με κατάλληλο εξοπλισμό για τη διοργάνωση συνεδρίων ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Στη Σύρο, οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρεθούν μπροστά σε μια έκπληξη, καθώς αυτή τη φορά οι διαδρομές που θα βαδίσουν δεν θα καλύπτουν τόσο αποστάσεις στο χώρο, όσο στο χρόνο. Μερικές από τις διαδρομές που αξίζει να κάνετε είναι οι εξής: 1. Περίπατοι στην Άνω Σύρο 2. Περιήγηση στο μεσόγειο καταπράσινο οικισμό Χρούσσα 3. Περιήγηση στην Ποσειδωνία ή Ντελαγκράτσια 4. Διαδρομή Γαλησσάς-Άγιος Στέφανος Το τμήμα του νησιού που βρίσκεται βόρεια του νοητού άξονα Ερμούπολης - Φοινικιάς, ονομάζεται Άνω Μεριά. Η περιοχή από το δυσπρόσιτο όρος Σύριγγας ως τα δυτικά παράλια (NATURA 2000), έχει πολλές πηγές. Ενδιαφέρουσες διαδρομές στην Άνω Μεριά είναι ενδεικτικά: 1. Δήλι, Ρηχωπό, Σπηλιά Φερεκύδη, Πλατύ Βουνί 2. Χαλανδριανή-Καστρί 3. Κάμπος-Γράμματα 4. Άνω Σύρος, Άγιος Αθανάσιος, Φοινικιά, Μύτακας. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Οι παρακάτω διαδρομές είναι σηματοδοτημένες : Κάμπος Γριά Σπηλιά Γράμματα Κάμπος – Μαρμάρι Κάμπος παραλία Λιάς Σύριγγας – Σχιζομενές – Σπηλιά Λεντίνου Παπούρι – Βαρβαρούσα – Αετός Χαρτιάνα - Κακός Ποταμός - Δελφίνι Πανάχραντος – Ρηχωπό Ρηχωπό – Σπηλιά Φερεκύδη – Πλατύ Βουνί Πλατύ Βουνί – Γλυσούρα Κάμπος - Διαπόρι Μη σηματοδοτημένες διαδρομές: Φοίνικας – Ατσιγγανόκαστρο Στάση Κανακάρη - Χρούσσα Αζόλιμνος - Χοντρά Βάρης Στάση Κανακάρη - Στάση Αγ. Μαρίνα (παραλιακά) Σταυρό Παρακοπής - Γερούσι Γαλησσάς - Σταυρός Φοίνικα Φαληράκι - Σκόπελος Προφήτης Ηλίας - Βόλακας Γαλησσάς - Κατακέφαλος Προφήτης Ηλίας - Γαλησσάς Μέγα Γυαλός - Φανάρι Ποσειδωνίας …
-
Βουνό & Θάλασσα
Σύρος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Σύρος: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Σύρος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.