Σίκινος
Η ανόθευτη
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Σίκινος: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Σίκινος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Σίκινος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Σίκινος: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν Οινόη, εξαιτίας της εκτεταμένης αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν οι γυναίκες της Λήμνου επαναστάτησαν και έσφαξάν όλους τους άνδρες του νησιού, η κόρη του βασιλιά Θόαντα Υψιπύλη, για να σώσει τον πατέρα της, τον έβαλε σε ένα πιθάρι που το έριξε στη θάλασσα. Το πιθάρι αυτό παρασύρθηκε από τα κύματα κι έφτασε στις ακτές της Οινόης (Σικίνου), όπου μερικοί ψαράδες έσωσαν τον Θόαντα. Από την ένωση του Θόαντα με μια ναϊάδα γεννήθηκε ο Σίκινος κι από αυτόν πήρε το όνόμα του το νησί. Από τους αρχαιότατους ακόμη χρόνους και μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, το νησί άλλαξε πολλούς κατακτητές. Τον 10ο αι.π.χ. τη Σίκινο αποίκησαν οι Ίωνες. Στους ρωμαϊκούς και αργότερα στους βυζαντινούς χρόνους , η Σίκινος περιέπεσε σε αφάνεια ενώ οι συνεχείς επιδρομές των πειρατών στην περιοχή , την αποδυνάμωναν όλο και περισσότερο. Ακολούθησαν Ενετοί, Ρώσοι - για σύντομο χρονικό διάστημα - και Τούρκοι. Η ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα ήρθε το 1829. Πηγή: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ http://www2.egeonet.gr/
-
Έθιμα
Από το καλοκαίρι του 2007, η Σίκινος πρωτοστατεί στην εφαρμογή του σχεδίου "Νησολόγιο", ένα σχέδιο για τον πολιτισμό και την ήπια ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, οργανώνονται κάθε καλοκαίρι οι "Γιορτές της Σικίνου", οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, παραστάσεις και συναυλίες από διάφορα είδη μουσικής. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΡΕΣΤο Φεστιβάλ "Μέρες", είναι μια σειρά από κινηματογραφικές συναντήσεις και προβολές, που στόχο έχει την επαφή του κοινού με τον αξιόλογο, κυρίως ελληνικό, κινηματογράφο. Φέτος, είναι ο 3ος χρόνος ζωής του φεστιβάλ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ECOCINEMA. ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣΤον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού, των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Παντανάσσης, το χωριό συγκεντρώνεται, ο παπάς λειτουργεί και τα μακριά τραπέζια γεμίζουν με λογής-λογής καλά: φαβοκεφτέδες, γίγαντες, αμπελοφάσουλα, ψάρια και θαλασσινά, ρεβίθια, σικινιώτικο κρασί και ντόπιο γεμιστό κατσίκι. Όλο το χωριό, καθώς και οι ξένοι που βρίσκονται στο νησί είναι καλεσμένοι. Όλοι συμμετέχουν και καλούνται να δοκιμάσουν τις ξεχωριστές γεύσεις και το γλυκόπιοτο κρασί αυτού του τόπου. Τα όργανα παίζουν, ο χορός ξεκινά και οι ευλογίες πιάνουν τόπο, αφού ντόπιοι και ξένοι γίνονται ένα και τα πρόσωπα όλων πλημμυρίζουν από ξεγνοιασιά και ευτυχία. Το βέβαιο είναι ότι με τους Σικινιώτες θα νιώσετε καλοδεχούμενοι και θα περάσετε αξέχαστα, καθώς το να περνούν καλά είναι πρωταρχικός γι΄ αυτούς στόχος. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Για τον περιπατητή, η Σίκινος έχει φυλαγμένο το καλύτερο κομμάτι της: απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή, καθώς και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα που προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Ο πεζοπόρος θα χαθεί στα ατέλειωτα μονοπάτια που οργώνουν το νησί και θα ανακαλύψει πως η παλιά ιστορία του τόπου είναι γραμμένη με το χέρι της φύσης και των ανθρώπων επάνω σε ολόκληρη τη Σίκινο. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να προμηθευτείτε τον πεζοπορικό χάρτη της Σικίνου. Κάποιες τυπικές διαδρομές είναι: Κάστρο - Αλοπρόνοια: παίρνοντας το παλιό καλντερίμι που συνέδεε τη Χώρα με την Αλοπρόνοια. Το καλντερίμι ξεκινά το κατέβασμα πίσω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Συναντά την άσφαλτο περνώντας πίσω από το κέντρο "Θημωνιές". Από εκεί συνεχίζει άλλο μονοπάτι από την άλλη πλευρά του δρόμου. Κάστρο - Επισκοπή - Άγιος Παντελεήμονας - Αλοπρόνοια: πεζοπορία 13 χλμ (γύρω στις 4 ώρες). Κάστρο - Μάλτα: το μονοπάτι ξεκινά από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, περνά κοντά από το ελικοδρόμιο και φτάνει μέχρι τον προφήτη Ηλία οπότε αρχίζει η κατάβαση μέχρι την παραλία του Μάλτα (6,5 χλμ, λιγότερο από 2 ώρες).
-
Βουνό & Θάλασσα
Σίκινος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Σίκινος: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Σίκινος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.