Αντίπαρος
Το νησί της αιώνιας Κυριακής
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Αντίπαρος: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Αντίπαρος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Αντίπαρος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Σπήλαια
Αντίπαρος: Σπήλαια, σπηλιές, βουνοσπηλιές, κ.α.
-
Ιστορία
Στους Προϊστορικούς Χρόνους η Αντίπαρος ήταν ενωμένη με την Πάρο, από την οποία και αποσχίστηκε αργότερα εξαιτίας των γεωλογικών αναστατώσεων. Κατάλοιπα της στεριάς, που βυθίστηκε, αποτελούν τα νησάκια που βρίσκονται ολόγυρά της. Σε δυο από αυτά (Σάλιαγκος και Δεσποτικό) η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως λείψανα Νεολιθικής Εποχής, από τα αρχαιότερα που ανακαλύφθηκαν στο χώρο των Κυκλάδων. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ανασκαφών, οι κάτοικοι στο νησάκι Σάλιαγκας είχαν ιδρύσει γύρω στο 4000 π.Χ. έναν οικισμό, που καταλάμβανε σχεδόν ολόκληρο το νησί, ζούσαν σε πέτρινα σπίτια και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και την αλιεία. Στην αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Ωλίαρος, πράγμα που συνηγορεί πως εδώ εγκαταστάθηκαν Φοίνικες. Σε όλη την αρχαιότητα ακολούθησε τις τύχες της Πάρου. Το 13ο αι. μετονομάστηκε και πήρε την ονομασία Αντίπαρος. Στη διάρκεια των Βυζαντινών Χρόνων υπέφερε από τις πειρατικές επιδρομές, που συνεχίστηκαν και σε όλη τη διάρκεια των Μεσαιωνικών Χρόνων, γεγονός που συντέλεσε στην ερήμωση του νησιού. Στα μέσα του 15ου αι. ο Βενετός Λορεντάνο, που είχε παντρευτεί τη Μαρία Σομμαρίπα, η οποία είχε πάρει προίκα την Αντίπαρο, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί με νέες καλλιέργειες το νησί, έχτισε το κάστρο για να προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους που ήθελε να εγκαταστήσει. Οι πειρατικές επιδρομές όμως συνέχισαν να μαστίζουν το νησί και στα κατοπινά χρόνια. Μεγάλη ήταν η καταστροφή που υπέστη από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και λίγο αργότερα καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Είναι ένας τόπος ιστορικός με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μνημεία και σύμβολα μας μιλούν για τις μορφές που έζησαν πάνω στο νησί, δημιουργούς του μοναδικού Κυκλαδικού πολιτισμού. Δυτικά της Αντιπάρου βρίσκονται μικρά νησιά, που παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το Δεσποτικό, το Τσιμιντίρι, το Στρογγυλό, το Διπλό, ο Κάβουρας, το Ρευματονήσι, ο Κόκκινος και ο Μαύρος Τούλος. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Έθιμα
Κάθε χρόνο στον εορτασμό της χάρης πολλών Αγίων αναβιώνουν λαϊκά πανηγύρια με τον παραδοσιακό τρόπο. Δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότεροι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, τη ζωντανή παράδοση που εξακολουθεί να αντιστέκεται στο χρόνο και στις προκλήσεις της εποχής μας. Στις 7 Μαΐου γίνεται στην είσοδο του σπηλαίου το πανηγύρι του Άη Γιάννη του Σπηλιωτή, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών και κεράσματα. Στις 23 και 24 Ιουνίου γιορτάζει ο Άη Γιάννης και αναβιώνει το έθιμο του κλείδωνα από το χορευτικό συγκρότημα της Αντιπάρου στο λιμάνι της Αντιπάρου. Στα μέσα Ιουλίου γίνεται το τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο λιμάνι της Αντιπάρου με χορούς, τραγούδια και κεράσματα σε όλους. Στις 7 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι στο εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Αντιπάρου και η πρόσβαση γίνεται με ψαροκάικα. 1/7 ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 16/7 ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ 5/8 ΣΩΤΗΡΟΣ 15/8 ΠΑΝΑΓΙΑΣ 7/9 ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ 6/12 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
Η Αντίπαρος είναι σίγουρα η επόμενη στάση κάθε επισκέπτη της Πάρου μιας και το φυσικό κάλος αλλά και το εύρος των δραστηριοτήτων που μπορεί να αναπτύξει κανείς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την Πάρο. Αντιθέτως αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Αντίπαρο για τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει αλλά και για μοναδικές ήσυχες μα και περιπετειώδης διακοπές. Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη καθώς υπάρχει τακτική γραμμή φέρυ μποτ που συνδέει την Πούντα της Πάρου με την Αντίπαρο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και συχνά καραβάκια από την Παροικιά προς την Αντίπαρο και αντίθετα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι ένα από τα σημεία τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε. Επισκέψεις και εξερευνήσεις του χώρου δίνουν την ευκαιρία για μια μοναδική εμπειρία. Η προσέγγισή του γίνεται οδικώς ή για τους εραστές της πεζοπορίας πραγματοποιούνται οι πανέμορφες διαδρομές ΧΩΡΙΟ - ΓΛΥΦΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ και ακόμα ΧΩΡΙΟ - ΚΑΜΠΟΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ. Επίσης πραγματοποιούνται διαδρομές με ποδήλατα από τα μέσα Μαρτίου έως τέλη Απριλίου με αποστάσεις 9 και 13χμ από το ΧΩΡΙΟ στα ΛΙΒΑΔΙΑ μέσω του ΚΑΜΠΟΥ. Ενοικιάσεις ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων γίνονται στα τρια γραφεία που λειτουργούν στην Αντίπαρο. Για τους λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού μια επίσκεψη στον Σάλιαγκο και στα νέα ευρήματα του Δεσποτικού με καϊκάκι από τον Άη Γιώργη είναι μια δραστηριότητα που επιβάλλεται να γίνει καθώς ο πλούτος του πολιτισμού σε αυτά τα δυο μικρά νησάκια της Αντιπάρου είναι μεγάλος. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο περίπλους του νησιού και των μικρών νησίδων του με καϊκι. Μαγευτικά τοπία και πάλι σε παραλίες Νότια-Νοτιοδυτικά του νησιού. Ακόμα μία δραστηριότητα για όσους αγαπούν την περιπέτεια είναι η περιήγηση κυκλικά του νησιού με φουσκωτόΓια τους εξερευνητές του υποβρύχιου κόσμου λειτουργεί σχολή αυτοδυτών. Ξεναγήσεις σε χρυσές αμμουδιές και σε μαγευτικά τοπία του βυθού της Αντιπάρου. Από τα τέλη Μαρτίου έως τέλη Οκτώβρη γίνονται καθημερινά ταξίδια στο βυθό. ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ Στην Αντίπαρο ο επισκέπτης δεν πρέπει να περιοριστεί σε περιπάτους μόνο μέσα στην χώρα, στο κάστρο και στην διαδρομή ως το σπήλαιο και τον Άη Γιώργη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περίπλους του νησιού με καΐκι, γιατί μπορείς να προσεγγίσεις σε θαλασσοσπηλιές, να δεις απόκρημνες παραλίες και ν' ανακαλύψεις μαγευτικούς σμαραγδένιους κόλπους. Με καΐκι ή βάρκα είναι και ο μόνος τρόπος να πας στα γύρω νησάκια, τα οποία εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχουν, κρύβουν παραλίες από τις πιο όμορφες στο Αιγαίο.Η Αντίπαρος προσφέρεται ιδιαίτερα για θαλάσσιες εξορμήσεις με φουσκωτό σκάφος, γιατί οι ακτές της είναι από τις ομορφότερες των Κυκλάδων με θαλάσσια σπήλαια, βράχια διαφόρων αποχρώσεων και καταπληκτικές παραλίες, πολλές από τις οποίες έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση. Για εξερεύνηση προσφέρονται επίσης και οι ακτές των μικρών ακατοίκητων νησιών που βρίσκονται γύρω από την Αντίπαρο, από τα οποία σημαντικότερο είναι το Δεσποτικό, όπου οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως αξιόλογα αρχαιολογικά …
-
Βουνό & Θάλασσα
Αντίπαρος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Αντίπαρος: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Αντίπαρος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.