Καρδίτσα
Η αρχαία Θεσσαλιώτιδα
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Καρδίτσα: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Καρδίτσα: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Καρδίτσα: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Ευρήματα μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από τα 6000 π.χ. Η περιοχή αποτέλεσε τμήμα της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας μαζί με τις περιοχές της Φθιώτιδας, της Ιστιαιώτιδας και της Πελασγιώτιδας, την Θεσσαλική Τετράδα, μία πρώτης μορφής συμμαχία. Αναφορά στην περιοχή γίνεται και από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα, όπου τρεις πόλεις (Ιθώμη, Τιτάνιο και Αστέριο) συμμετείχαν με πλοία τους στον Τρωικό πόλεμο. Κατά την Βυζαντινή περίοδο η Καρδίτσα γνώρισε αλλεπάλληλες εισβολές από Σλάβους, Βλάχους, Καταλανούς. Εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο στην περιοχή, το κάστρο του Φαναρίου δεσπόζει στις παρυφές των Αγράφων αγναντεύοντας τον Θεσσαλικό κάμπο. Η περιοχή των Αγράφων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κράτησε άσβεστο τον πνευματικό και θρησκευτικό λίκνο του Ελληνισμού, με τις ξακουστές της σχολές. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του ντόπιου στοιχείου σ' όλους τους αγώνες της ελληνικής ιστορίας. Ο Καραϊσκάκης, ο Κατσαντώνης, ο Δίπλας, οι Μπουκουβαλαίοι κ.ά. μεγάλωσαν ή έδρασαν στην περιοχή βοηθώντας στην απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό, που ήρθε τελικά στα 1881. Τα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση χαρακτηρίζονται από την ανασυγκρότηση του τόπου και τον αγώνα για πρόοδο. Γνωστοί είναι άλλωστε και οι αγώνες των αγροτών για τη δίκαιη ανακατανομή της γης με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Κιλελέρ (6-3-1910). Η περίοδος της Ιταλογερμανικής κατοχής ανέκοψε την πορεία προόδου που παρουσιάστηκε κατά το μεσοπόλεμο. Σημαντικός παράγοντας στον απελευθερωτικό αγώνα κατά του Άξονα ήταν η μαζική συμμετοχή του πληθυσμού στην Αντίσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: το συμμαχικό αεροδρόμιο που λειτουργούσε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης (η σημερινή λίμνη Ν. Πλαστήρα), στα Άγραφα ήταν το αρχηγείο του Ε.Λ.Α.Σ.. Στο χωριό Κορυσχάδες ήταν η έδρα της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης του βουνού. Την 12η Μαρτίου του 1943 η Καρδίτσα γίνεται η πρώτη ελεύθερη πόλη της σκλαβωμένης Ευρώπης, όταν οι αγωνιστές του Ε.Λ.Α.Σ., μετά την φυγή των Ιταλών στα Τρίκαλα, μπήκαν με σχηματισμό και βήμα παρέλασης στην πόλη. Από το 1944 η Καρδίτσα ανακηρύσσεται σε νόμο και παύει να υφίσταται ως επαρχία Τρικάλων. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Έθιμα
Στον Κάμπο, στην περιοχή του Παλαμά, αναβιώνουν τα «Ρουγκατσάρια», έθιμα του Δωδεκαημέρου, τα Λαζαριάτικα τραγούδια την Πέμπτη πριν του Λαζάρου, αλλά και ο Καραγκούνικος Γάμος την περίοδο της Αποκριάς. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γιορτή κρασιού στο Μεσενικόλα, όπου εορτάζεται η νέα σοδιά με χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί, ενώ εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής διοργανώνονται σε πολλούς δήμους του Νομού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Καραϊσκάκεια». ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια για να ξαναζωντανέψει η περιοχή. Εντυπωσιακά και τα πανηγύρια της περιοχής με τους μοναδικούς Αργιθεάτικους χορούς και τραγούδια. Ιδιαίτερος χορός της Αργιθέας είναι ο κλειστός χορός. Χορεύεται κυκλικά από άνδρες και γυναίκες σε δύο κύκλους με τους άνδρες να βρίσκονται εξωτερικά. Οι χορευτές πιάνονται αγκαζέ και στο ξεκίνημα ο χορός είναι αργός. Από τη μέση και μετά γίνεται πιο γρήγορος και οι χορευτές πιάνονται από το χέρι. Τα τραγούδια τα «κλειστά» είναι αφηγηματικά ή παραλογές με ιστορίες από την παράδοση ή τους θρύλους του τόπου με θέματα κυρίως τον έρωτα και την ξενιτιά. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ Καραγκούνηδες αποκαλούνται οι κάτοικοι των πεδινών τμημάτων του Θεσσαλικού κάμπου και τους συναντάμε στους πληθυσμού του β.α τμήματος του νομού Καρδίτσας, σε ορισμένα χωριά των Φαρσάλων και των Τρικάλων. Η ετυμολογία του ονόματος ίσως προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων καρά και γκουν (μαύρο χώμα, μαυροχωμίτης) ή καρά και Γιουνάν (μαύρος, γνήσιος Έλληνας) ή καρά και γκούνα (μαύρη γούνα). Πηγή : Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο http://estia.hua.gr/
-
Δραστηριότητες
ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ «ΔΡΥΑΔΕΣ» 24410 81642, 81654 «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 24410 76781 «ΤΑΥΡΩΠΟΣ» ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ - ΥΔΡΟΠΟΔΗΛΑΤΑ - ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (ΠΕΖΟΥΛΑ) 24410 92552 «ΖΑΜΠΕΤΑΣ» ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΕΡΑΣΙΑ) 24410 92855, 6945593807 ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 24410 70946 ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ 6974119195 ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ Λ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 24410 92987 ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ» 24410 23142 ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 24410 20206 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 24410 21090 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η περιοχή Σμοκόβου, στο νότιο άκρο του Νομού, διαθέτει ξεχωριστό φυσικό κάλλος, αλλά και πολύτιμα ιαματικά νερά. Στο χωριό Σμόκοβο λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες ιαματικά λουτρά, «κρυμμένα » σε μια καταπράσινη μικρή κοιλάδα, κατάφυτη από δρυς και πλατύφυλλους πλατάνους, που προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Λουτρά Καϊτσας, ανατολικά της Κτημένης. Οι θερμομεταλλικές πηγές Σμοκόβου, ειδικότερα, λειτουργούν ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (17ο αι.) και είναι εφοδιασμένες με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ικανές να ανταποκριθούν σε κάθε περίσταση. Οι πηγές, με τη θειούχα αλκαλική σύνθεση των ιαματικών νερών τους και με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 29 έως 40 θεωρούνται ιδανικές για τη θεραπεία πολλών παθήσεων (του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος, δερματοπάθειες, ρευματοπάθειες, κ.α.), κατατάσσοντας έτσι τα Λουτρά Σμοκόβου στις σημαντικότερες ελληνικές λουτροπόλεις. Εδώ, το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των υδάτων και τις ποικίλες υπηρεσίες που προσφέρονται, παρέχουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα όχι μόνο ίσσης, αλλά και ανάπαυσης και ψυχαγωγίας. ΙΤΑΜΟΣΟ Ίταμος είναι προικισμένος με μια σειρά πανέμορφων ποταμών που προσφέρονται για πεζοπορία φυσιολατρίας, αλιεία, κολύμβηση, καγιάκ, γνωριμία με την παραποτάμια χλωρίδα, πανίδα και τα πετρόκτιστα γεφύρια. Όλα τα ποτάμια που είναι «πηγή ζωής» για τους καλλιεργητές των χωριών, αποτελούν ένα δίκτυο μοναδικής ομορφιάς. Καταφυγιώτης, Ραχουλιώτης, Ταυρωπός, Άσπρος, Σαρανταπορίτης, Μπεσιώτης, Μαστρογιαννίτης. Κορυφαία μαγεία της φύσης αποτελούν ο Ταυρωπός και ο Άσπρος ποταμός, που συγκροτούν ένα μοναδικό οικολογικό πάρκο. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η Καρδίτσα και η ευρύτερη περιοχή της, ενδείκνυται για επισκέψεις σε μοναστήρια και χώρους που γεμίζουν με δέος και κατάνυξη. Επισκεφθείτε το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου (19ος αιώνας), με τις τοιχογραφίες του ζωγράφου Δημήτριου Γιολδάση. Ενδιαφέρουσα είναι και μια επίσκεψη στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Καμινάδων) με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα. Στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρια, λαξεμένη πάνω στο βράχο, βρίσκεται η Ι. Μ Παναγίας Πελεκητής, ένα μοναδικό μνημείο του 16ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι τοιχογραφίες, τα ιερά ευαγγέλια, τα χειρόγραφα και τα μοναδικά σκεύη, αποτελούν αληθινό μουσείο θρησκευτικής κληρονομιάς. Η Ι. Μ Κορώνας, κοσμείται από άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες με πολλά στοιχεία της κρητικής σχολής. Εδώ φυλάσσεται η τίμια κάρα του Αγίου …
-
Βουνό & Θάλασσα
Καρδίτσα: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Καρδίτσα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.