Ιωάννινα
Η γη των Γραικών
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Ιωάννινα: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Ιωάννινα: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Ιωάννινα: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Ιωάννινα: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Το μαντείο αναφέρεται: από τον Ηρόδοτο, στην Αργοναυτική εκστρατεία, απο τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια καθώς και από τον Αριστοτέλη: «διότι εκεί κατοικούσαν οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί, νυν Έλληνες». Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, δεν απάντησαν στο ερώτημα για τον χρόνο έναρξης της λατρείας στην Δωδώνη, που έως τον 15ο π. Χ. αιώνα ήταν απόκομμένη από τη νότιο Ελλάδα. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα, υποθέτουμε ότι η λατρεία άρχισε στην πρώιμη εποχή του Χαλκού (κάπου μεταξύ 2600-1900 π. Χ.) Η λατρεία, επικεντρώθηκε στην ιερή βελανιδιά, που ήταν και το κέντρο του μαντείου. Από αυτό το μέρος, ξεπήδησε και μια στειρά τοπωνυμίων και εθνικών ονομάτων, όπως Ελλοί- Σελλοί, Ελλοπία, Δωδώνη και θεσπρωτός (η ρίζα θεσαπαντάται στα Ομηρικά επίθετα). Εκ των ανωτέρω, γίνεται κατανοητό ότι η περιοχή της Δωδώνης αποτελεί πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού και ήταν χώρος μεγάλης λατρευτικής παράδοσης. Το μαντείο, λειτούργησε από την εποχή του Χαλκού περίπου 2600- 1100 π. Χ. (αρχικά λατεύοντας τη Μεγάλη Θεά και αργότερα τον Δία), έως το τέλος του 4ου μ. Χ. αιώνος, που την λατρεία του Διός διαδέχεται η Χριστιανική. Η μεγάλη λατρευτική παράδοση της ιερής φυγού (βελανιδιάς) και των αρχαίων κτισμάτψν, συνεχίζεται από τον 4ο αιώνα μ. Χ. με την Χριστιανική πίστη, όπως αποδεικνύεται από τα ερείπια της χριστιανικής βασιλικής του 5ου και 6ου αιώνος. Πηγή: ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ http://estia.hua.gr:8080/dspace/
-
Έθιμα
Έθιμο του αναμμένου πουρναριού Στα Γιάννενα, την ημέρα της Γέννησης του Χριστού, τα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια για να ευχηθούν τα Χρόνια Πολλά κρατώντας δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα. Με την είσοδο του στο σπίτι πετούν στο τζάκι τα πουρναρόφυλλα και μόλις αρχίσουν να βγάζουν σπίθες εύχονται, «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!». Αυτή θεωρείται η καλύτερη ευχή προς τους νοικοκυραίους. Το παραδοσιακό αυτό έθιμο αναφέρεται στους βοσκούς που, όταν πήγαν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Ιησού, κρατούσαν ένα κλαδί αναμμένου πουρναριού για να φωτίσουν τον δρόμο τους προς την φάτνη. Έθιμο της Τζαμάλας Το έθιμο της Τζαμάλας (η καμήλα στα αραβικά) προέρχεται από την Θράκη και αναφέρεται στο άναμμα της φωτιάς. Στα Ιωάννινα το έθιμο υπάρχει από τον 19ο αι. και αναβιώνει ετησίως από τη δεκαετία του '80 ως σήμερα. Από το Σάββατο της Τυρινής φτιάχνουν έναν κύκλο (3-6 μ. διάμετρο) με άμμο και στο κέντρο στερεώνουν ένα ψηλό κορμό ενώ τριγύρω βάζουν κλαδιά και κούτσουρα με σκοπό το λαμπάδιασμα της πυράς. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν μεγάλες φωτιές και μεταμφιεσμένοι άνδρες και γυναίκες χορεύουν γύρω από αυτές. Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με χορούς, εδέσματα (φασολάδα, πίτες) και κρασί. Ο χορός που προτιμούν να χορεύουν είναι το «πως το τρίβουν το πιπέρι, του διαβόλου οι καλογέροι …». Στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και στήνεται το γαϊτανάκι (χορός με κορδέλες). Το γαϊτανάκι είναι ένα κοντάρι (στύλος), που κρατάει ένας χορευτής, απ΄ όπου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες (γαϊτάνια) διαφορετικού χρώματος. Δώδεκα χορευτές κρατούν από μια κορδέλα και χορεύουν σε ζεύγη γύρω από τον στύλο με τέτοιο τρόπο ώστε οι κορδέλες να πλεχθούν και να δημιουργηθούν χρωματιστοί συνδυασμοί. Ο χορός τελειώνει όταν όλες οι κορδέλες τυλιχτούν στον στύλο. Έθιμο της Ντολιάς Την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, αναβιώνει στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου το έθιμο της εντολής (Ντολή ή Ντολιά). Το μεσημέρι, στο προαύλιο της εκκλησίας, γίνεται το γεύμα όπου ο γηραιότερος (ο ντολή Πασάς) από τους παρευρισκομένους θα τσουγκρίσει το ποτήρι του με κάποιον καλεσμένο. Θα πιεί 3 φορές και κάθε φορά θα αφιερώνει από ένα τραγούδι σε διαφορετικό άτομο. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι, με εντολή του ντολή Πασά, θα αφιερώσουν τις ευχές τους με τραγούδια σε όποιον θέλει ο καθένας. Σκοπός του εθίμου είναι η ομόνοια και η ειρήνη μεταξύ των συγχωριανών. Το βράδυ γίνεται το πανηγύρι με πωγωνήσιους χορούς και μεγάλο γλέντι μέχρι πρωίας. Γιαννιώτικος Γάμος Τα συνοικέσια γινόταν κυρίως τις μέρες των πανηγυριών. Εφόσον συμφωνούσαν οι οικογένειες, συναντιόνταν οι γονείς και στενοί φίλοι στο σπίτι του γαμπρού για να συμφωνήσουν το μέγεθος της προίκας. Μετά τον αρραβώνα, οι συγγενείς του γαμπρού πήγαιναν στο σπίτι της νύφης για να καταγράψουν τα προικιά. Για τον γάμο, που γινόταν συνήθως την Κυριακή, η πρόσκληση ήταν προφορική. Την Πέμπτη οι φίλες της νύφης πήγαιναν να δούνε τα προικιά, άπλωναν στο κρεβάτι τα κεντήματα, τα σεντόνια … , κρεμούσαν τα …
-
Φωτογραφίες
Ιωάννινα: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Ιωάννινα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.