Ίος
Το νησί όπου η διασκέδαση δεν έχει όρια, ούτε σύνορα
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Ίος: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Ίος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Ίος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Ίος: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. οι Ίωνες εξαπλώθηκαν στη δυτική ακτή της Μικρασίας και κατέλαβαν τα νησιά του Αιγαίου έτσι και η Ίος, που οφείλει το όνομά της ενώ η προηγούμενη γνωστή ονομασία της ήταν Φοινίκη, από τους Φοίνικες που επίσης την κατοίκησαν. Άλλοι συνδέουν την ονομασία Ίος με την Φοινικική ή Εβραϊκή λέξη "Ιόν" η οποία σημαίνει πέτρες. Η επικρατέστερη ως ορθότερη άποψη σήμερα, αναφέρει ότι κατά την αρχαιότητα φύτρωναν στο νησί πολλά Ία, κι έτσι πήρε από αυτά και το όνομα της η Ιος ή Νιος όπως είναι η παραφθορά του ονόματος. Αυτό επικράτησε και γενικεύτηκε μέχρι τις μέρες μας. Η μοναδική περίοδος που το νησί φέρει άλλο όνομα ήταν επί Τουρκοκρατίας, όπου ονομαζόταν " Αίνε" ή " Άνζα ". Στους αρχαίους χρόνους στο νησί λατρεύονταν ο Ζευς Πολιεύς, η Αθηνά Πολιάς και ο Πύθιος Απόλλωνας του οποίου ο ναός βρισκόταν άλλοτε στη θέση που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Η Ίος θεωρείται ακόμη πατρίδα της μητέρας του Ομήρου Κλυμαίνης ενώ ο τάφος του μεγάλου ποιητή βρίσκεται στη θέση Πλακωτός. Η Ίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγο της γεωγραφικής τα θέσης, είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο προς τη Κρήτη και τη νότια Ασία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Σκάρκου φανερώνουν την ύπαρξη πρωτοκυκλαδικού οικισμού στην Ίο. Στη Ίο βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου, του διασημότερου ποιητή της αρχαιότητας και δημιουργού των επικών έργων Ιλιάδα και Οδύσσεια. Σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Ομήρου καταγόταν από την Ίο. Γι' αυτό και ο ποιητής πέθανε στο νησί. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο Όμηρος δεν έλυσε το αίνιγμα που του έθεσαν οι ντόπιοι κι έτσι των θανάτωσαν. Στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στο λόφο λέγεται ότι βρίσκεται ο τάφος του ποιητή. Η ιστορική πορεία της Ίου, σε γενικές γραμμές ήταν παρόμοια με των υπολοίπων νησιών, που ανήκουν στις Κυκλάδες. Το νησί της Νιός, αρχικά δέχτηκε στα εδάφη του, την επίδραση των μεταναστών από την Μ. Ασία (3200-2700 π.Χ.) και κατόπιν είδε τις αχτίδες του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ.) να θάβονται κάτω από την λάβα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Γύρω στα 1100 π.Χ. Δωριείς και Ίωνες φτάνουν στο νησί και μάλιστα από τους Ίωνες το νησί έλαβε το όνομά του. Στη συνέχεια η Ίος έγινε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και στις αρχές του 13 μ.Χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς, αφού είχαν περάσει οι Μακεδόνες, Πτολεμαίοι και Ρωμαίοι, με σημαντική περίοδο γύρω στα 1397 μ. Χ. όταν ο Διοικητής του νησιού με τείχη κάστρου, ερείπια των οποίων και σήμερα υπάρχουν, προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από τις άγριες επιδρομές των πειρατών. Το 1537 τελικά, η Νιος πέφτει στα χέρια των Τούρκων και αρχίζει περίοδος βαριάς φορολογίας για το νησί, όπως και τα υπόλοιπα, υπό κυριαρχία, Κυκλαδονήσια. Το νησί, εξακολούθησε να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών. Οι Τούρκοι κατακτητές χαρακτήριζαν το νησί Μικρή Μάλτα λόγω της …
-
Έθιμα
Ο Δήμος Ιητών σε συνεργασία με την Τουριστική Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση, κάθε χρόνο διοργανώνει στο Ανοικτό θέατρο " ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ" συναυλίες με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Προς τιμήν του Ομήρου, κάθε χρόνο διοργανώνεται πολιτιστικό φεστιβάλ «ΤΑ ΟΜΗΡΕΙΑ» με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Στις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΟΜΗΡΕΙΑ» που γίνονται στο νησί από τον Μάιο, έως τον Σεπτέμβριο, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια σειρά εκδηλώσεων όπως θεατρικό διαγωνισμό των κυκλαδίτικων σχολείων, αθλητικούς αγώνες στίβου και ομαδικών αθλημάτων και εκθέσεις Τέχνης, φωτογραφίας, βιβλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού κτιρίου. Όπως τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, αρκετά έθιμα υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια κυρίως, που διάνθιζαν την καθημερινότητα των κατοίκων. Μέχρι πριν από τον τελευταίο πόλεμο διατηρούνταν στο νησί μερικά έθιμα σχετικά με την γέννηση και την βάπτιση των παιδιών. Δύο από αυτά ήταν το στόλισμα του νεογέννητου με χρυσά κοσμήματα την τρίτη μέρα και το «φλερτάρισμα» το οποίο περιλάμβανε το ρίξιμο νομισμάτων στο νερό για την εκλογή της «μαμής». Επίσης υπήρχαν και κάποια έθιμα σχετικά με την επιλογή του γαμπρού από τη νύφη, όπως το «ανέγκαρδο». Την παραμονή του Ψυχοσάββατου οι κοπελιές ετοίμαζαν και έψηναν το «αλμυροπιτάρι», μία πίτα που περιείχε ένα νόμισμα και σύμφωνα με το έθιμο όποια κοπέλα το έβρισκε θα παντρευόταν την ίδια χρονιά Την παραμονή του Ψυχοσάββατου οι κοπελιές ετοίμαζαν και έψηναν το «αλμυροπιτάρι», μία πίτα που περιείχε ένα νόμισμα και σύμφωνα με το έθιμο όποια κοπελιά το έβρισκε θα παντρευόταν την ίδια χρονιά. Οι Νιώτες γιορτάζουν με παραδοσιακό γλέντι στις 24 Ιουνίου τον Αη Γιάννη τον Κλείδωνα στον Πύργο, στις 15 Αυγούστου την Παναγία την Γκρεμιώτισσα στην Χώρα, στις 29 Αυγούστου τον Αη Γιάννη τον Κάλαμο και τον Αη Γιάννη της Ψάθης και στις 8 Σεπτεμβρίου τη Γέννηση της Παναγίας στην Αγία θεοδότη και στο Παλιόκαστρο. Επίσης γίνονται και τα μικρότερα πανηγύρια της Αγίας Βαρβάρας, της Μερσινιάς, του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλιδάκια και του Αη Βλάσση. Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στην Ίο ανάβουν φωτιές και αφού τις σβήσουν οι ανύπαντρες κοπέλες παίρνουν λίγο από τη στάχτη που έχει απομείνει, τη βάζουν στη φτέρνα τους και πηγαίνουν στο σπίτι τους. Μετά συγκεντρώνονται όλες μαζί και πηγαίνουν σε ένα πηγάδι από όπου η πρωτογόνατη (πρωτότοκη) αντλεί το «αμίλητο νερό». Εν συνεχεία μεταφέρουν το λαγήνι (πήλινο αγγείο) με το νερό στο μέρος όπου θα βγει ο «αεικλείδωνας» και μέχρι να φτάσουν εκεί η πρωτότοκη απαγορεύεται να μιλήσει. Μέσα στο νερό ρίχνουν καρπούς που σημαδεύουν με κριθάρι και γαρύφαλλα, αυτούς τους καρπούς τους βγάζει η πρωτογόνατη. Μετά το τέλος του «αεικλείδωνα» όλες οι ανύπαντρες κοπέλες βάζουν στο στόμα τους «αμίλητο νερό» και πηγαίνουν στα σπίτια τους. Σ' όλη τη διαδρομή από τη στιγμή που βάζουν τη στάχτη στα πόδια τους μέχρι τη στιγμή που θα πιουν το «αμίλητο νερό», όποιο αντρικό όνομα ακούσει η κάθε κοπέλα αυτό θα είναι και το όνομα του συζύγου της. Συντάκτης: …
-
Δραστηριότητες
Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος. Αν και είναι μικρό νησί είναι ξεχωριστός προορισμός, με κύρια χαρακτηριστικά τις καθαρές θάλασσες με τα κρυστάλλινα νερά, τις απέραντες χρυσές αμμουδιές και τους γραφικότατους κολπίσκους. Ο επισκέπτης που θέλει να ξεφύγει από τις συνηθισμένες διακοπές κι αναζητά κάτι διαφορετικό, στην Ίο θα βρει αυτή την ευκαιρία, μια και προσφέρεται για διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και τις προτιμήσεις σας. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η Ίος είναι ιδανικός τόπος για περιηγητικό τουρισμό, λόγω της ορεινής μορφολογίας του εδάφους της. Αμέτρητα μονοπάτια βοσκών στα βουνά του νησιού, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει σε μέρη εκπληκτικής άγριας ομορφιάς και να απολαύσει τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΛΜΑ Απόσταση: 0,8 χιλιόμετρα Χρόνος πεζοπορίας: 15 λεπτά ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΤΗ - ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ Απόσταση: 2.3 χιλιόμετρα Χρόνος: 90 λεπτά ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΤΗ – ΧΩΡΑ Απόσταση μονοπατιού: 6.5 χιλιόμετρα Υπολογιζόμενος χρόνος πεζοπορίας: 4 ώρες ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΜΥΛΟΠΟΤΑ - ΚΛΗΜΑ - ΠΙΚΡΙ ΝΕΡΟ - ΜΑΓΓΑΝΑΡΙ Πρέπει να επισημάνουμε ότι η διαδρομή μέχρι τον όρμο Κλήμα είναι μάλλον η καλύτερη στην Ίο. Από εκεί και πέρα η πορεία μέχρι το Μαγγανάρι είναι ιδιαίτερα δύσκολη. ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΧΩΡΑ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Απόσταση: 2.9 χιλιόμετρα Χρόνος: 75 λεπτά ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΧΩΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ - ΨΑΘΙ Απόσταση μονοπατιού: 10 χιλιόμετρα Υπολογιζόμενος χρόνος πεζοπορίας: 5 ώρες ΜΟΝΟΠΑΤΙ: ΧΩΡΑ - ΤΑΦΟΣ ΟΜΗΡΟΥ Συνολική απόσταση: 9 χιλιόμετρα Υπολογιζόμενος χρόνος πεζοπορίας: 4 ώρες ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας κλπ. μπορείτε, κατόπιν συνεννόησης με τους ντόπιους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι, να τους επισκεφθείτε και να παρακολουθήσετε όλη την παραγωγική διαδικασία (βοσκή - άρμεγμα - τυροκομία - παραγωγή τυροκομικών προϊόντων). Επίσης το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους αλιείς και μελισσουργούς του νησιού. (Πληροφορίες: Δήμος Ιητών, τηλ. 2286 - 91505) ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αν αγαπάτε την ιστιοπλοϊα, στην Ίο θα έχετε τη δυνατότητα, αφενός να προσορμιστείτε στο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων (γι αυτό και το λένε και Μικρή Μάλτα) κι αφετέρου την ευκαιρία διαπλέοντας το νησί να ανακαλύψετε δεκάδες υπέροχους όρμους και αμμουδιές. Επίσης στις παραλίες του Μυλοπότα, του Λιμανιού και του Μαγγαναριού, μπορείτε να ασχοληθείτε με οργανωμένα θαλάσσια σπορ (κανό, ποδήλατα, σκι, τζετ-σκι, μπανάνα, κατάδυση, σερφ κλπ.). ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αν αγαπάτε τα σπορ και τον αθλητισμό μπορείτε να ασχοληθείτε στις διακοπές σας σε αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει το νησί. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να ασχοληθείτε με: ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Κάμπου, μπάσκετ και βόλλεϋ στο γήπεδο της Χώρας και στα γήπεδα των ξενοδοχείων και των Campings, για μπιτς βόλλεϋ και διάφορα άλλα θαλάσσια σπορ ιδανικές είναι οι παραλίες …
-
Βουνό & Θάλασσα
Ίος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Ίος: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Ίος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.