Λακωνία
Η γη των Λακεδαιμονίων
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Λακωνία: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Λακωνία: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Λακωνία: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Λακωνία: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Κάστρα
Λακωνία: Κάστρα, αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Σπήλαια
Λακωνία: Σπήλαια, σπηλιές, βουνοσπηλιές, κ.α.
-
Ιστορία
ΣΠΑΡΤΗ Η Σπάρτη, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα και σε υψόμετρο 210. Βρίσκεται στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη. Οι απαρχές της τοποθετούνται στις 20 Οκτωβρίου 1834, όταν ο βασιλιάς Όθωνας υπέγραψε το διάταγμα για την οικοδόμηση της νέας Σπάρτης. Παρότι τα σχέδια της οθωνικής περιόδου δεν ακολουθήθηκαν πιστά, η Σπάρτη παραμένει και σήμερα μια πόλη με καλή ρυμοτομία, δενδροφυτεμένους φαρδεΐς δρόμους, πάρκα και μεγάλες πλατείες, ενώ πολλά από τα παλιά κτήρια της διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Η πληθυσμιακή εξέλιξη της Σπάρτης υπήρξε γοργή. Οι πρώτοι οικιστές της νέας πόλης κατέβηκαν από το Μυστρά και ήταν μόλις 130 το 1840. Το 1861 η πόλη είχε 2.699 κατοίκους, το 1880 3.600 και στις αρχές του 20οΰ αιώνα είχε φτάσει τους 6.000. Σήμερα έχει 18.025 κατοίκους (απ. 2001). Κατά τη δεκαετία του 1930, με την ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων και την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, διαμορφώθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο. Σήμερα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επαρχιακής πόλης που η βασική της οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση αυτής της παραγωγής και στον τουρισμό. Αποτελεί οικονομικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού Λακωνίας και παραμένει μια πόλη ζεστή και ανθρώπινη. Η οικοδόμηση της σύγχρονης πόλης πάνω στη θέση της αρχαίας Σπάρτης, οι φυσικές καταστροφές (κυρίως οι σεισμοί του 5ου και 4ου αι. π.Χ.) και οι επιδρομές (κυρίως των Γότθων το 394 μ.Χ.), δεν άφησαν πολλά ίχνη που να θυμίζουν την αρχαία πόλη. Έτσι σήμερα, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Σπάρτης είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με την αίγλη και την ισχύ που είχε η πόλη κατά την αρχαιότητα και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης εντυπωσιάζει τον επισκέπτη η μεγάλη πλατεία, στην οποία δεσπόζει το επιβλητικότερο νεοκλασικό της Σπάρτης, το Δημαρχείο. Το κτήριο εγκαινιάστηκε το 1909 και φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία και μπαρ, ενώ στις χαρακτηριστικές καμάρες των δρόμων που την περιβάλλουν στεγάζονται αρκετά εμπορικά καταστήματα. Το σχέδιο για την κατασκευή αυτών των καταστημάτων εγκρίθηκε το 1860 και είχε ως χαρακτηριστικά του τις δίρριχτες στέγες των καταστημάτων και την τοξοστοιχία με τις ημικυκλικές καμάρες, που διαμόρφωναν τις στοές περιμετρικά της πλατείας. Ο περιηγητής του 2ου αι. μ.Χ. Παυσανίας, στα αρχικά κεφάλαια των «Λακωνικών» του, απαριθμεί τη γενεαλογία των αρχαίων Σπαρτιατών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, πρώτος βασιλιάς ήταν ο Λέλεξ από τον οποίο έλαβαν το όνομα τους οι πρώτοι κάτοικοι του τόπου, οι Λέλεγες. Αυτός είχε δύο γιους, τον Μύλη και τον Πολυκάωνα. Θα τον διαδεχθεί ο Μύλης και αυτόν ο Ευρώτας, ο οποίος διοχέτευσε στη θάλασσα το νερό που λίμναζε στην πεδιάδα της Λακεδαίμονος. Το ποτάμι που έμεινε να ρέει στη μέση της κοιλάδας, αφού έδιωξε τα νερά, πήρε το όνομα του. Τον Ευρώτα διαδέχθηκε ο Λακεδαίμων, ο οποίος είχε μητέρα την Ταϋγέτη …
-
Έθιμα
ΣΠΑΡΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Πολλές και ποίκιλες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη, όλο το χρόνο. Εκδηλώσεις της Πνευματικής Εστίας, κάθε εβδομάδα από τον Οκτώβριο έως το Μάιο, εκδηλώσεις μουσικών συλλόγων και ομίλων, του Λυκείου Ελληνίδων, του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου, της «Πυρρίχης», το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Σαϊνοπούλειου Θεάτρου, εκδηλώσεις του Ορειβατικού Συλλόγου και της «Υπαιθρίου Ζωής», αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΟΝΑ του Δήμου Σπαρτιατών, όπως ο Γύρος της πόλης το Νοέμβριο, το Σπάρταθλον, με διεθνή συμμετοχή στο τέλος Σεπτεμβρίου, η Σπαρτακιάδα (ποδηλατικός αγώνας) την πρώτη εβδομάδα μετά το Σπάρταθλον και διάφοροι άλλοι αθλητικοί διεθνείς αγώνες μία φορά το χρόνο. ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Το Σαϊνοπούλειο Θέατρο (τηλ. 27310 28878, 28184) είναι το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Λακωνίας τα τελευταία 19 χρόνια, φιλοξενώντας τις καλύτερες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που δίνονται σε όλη την Ελλάδα. Είναι σύγχρονο αμφιθέατρο, ωστόσο καλύπτει όλες τις προδιαγραφές των αρχαίων στον προσανατολισμό, τη θέα («ατενίζει» τον Ταΰγετο και το Μυστρά), την ακουστική, την αμεσότητα στην επικοινωνία του θεατή με τον ηθοποιό. Χωρίζεται σε 4 κερκίδες, έχει 15 σειρές καθισμάτων κι εξυπηρετεί 2.000 θεατές. Γύρω του απλώνεται το Σαϊνοπούλειο Πάρκο, ένας χώρος στον οποίο συναντάμε έναν παραδοσιακό νερόμυλο, τη βίλα Χρυσαυγή, ένα δρόμο με φοίνικες, παιδική χαρά, καθώς και το δρόμο των ποιητών, με προτομές του Ν. Βρεττάκου, του Γ. Ρίτσου και άλλων ποιητών. ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ Πληροφορίες: τηλ. 210 3227756 Την άνοιξη του 490 π.Χ., οι Αθηναίοι στέλνουν στη σύμμαχο Σπάρτη τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη, ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ηρόδοτου, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την «επόμενη μέρα της αναχώρησης του από την Αθήνα». Ήταν το αποκορύφωμα των ορίων της ανθρώπινης αντοχής! Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, ένας βρετανός φιλέλληνας και μελετητής της αρχαίας ιστορίας, ο Τζον Φόντεν, πτέραρχος της RAF και δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έρχεται στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1982, με μια ομάδα συναδέλφων του, επίσης δρομέων, και τρέχοντας πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη διαπιστώνουν ότι ο Ηρόδοτος «δικαιώθηκε», αφού οι τρεις τερμάτισαν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη σε χρόνους από 36 έως 39 ώρες! Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον που διοργανώνει τον αγώνα Σπάρταθλον στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των λαμπρότερων διεθνών ονομάτων μεταξύ των δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Το 1984 ο Γιάννης Κούρος τερμάτισε πρώτος σε χρόνο 20 ώρες και 25', το μικρότερο χρόνο μέχρι σήμερα. Από τη Λακωνία πήρε μέρος και τερμάτισε ο Κώστας Μιχαλόπουλος. ΔΗΜΟΣ ΑΣΩΠΟΥ Πλήθος εκδηλώσεων και γιορτών θα παρακολουθήσετε αν επισκεφθείτε το Δήμο Ασωπού, όπως: Του Αγίου Δημητρίου στα Παπαδιάνικα (26 Οκτωβρίου), της Χρυσαφίτισσας στα Παπαδιάνικα (την επομένη της Κυριακής του Θωμά). ΝΕΑΠΟΛΗ Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα πολλά πανηγύρια της περιοχής αναλαμβάνουν να μυήσουν τον επισκέπτη στις …
-
Δραστηριότητες
ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ Ένα από τα πιο σπουδαία φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Η ύπαρξη τους είναι γνωστή από το 1900. εξερευνήθησαν πρώτη φορά το 1950 από το ζεύγος Πετροχείλου. Τα σπήλαια ονομάζονται Βλυχάδα, Αλεπότρυπα & Καταφύγι. Το σπήλαιο της Βλυχάδας είναι ένα από τα πιο όμορφα λημναία σπήλαια του κόσμου. Η συνολική του έκταση είναι 33,400 τ.μ. εκ των οποίων έχουν εξερευνηθεί τα 5.000 τ.μ. & έχουν βρεθεί απολυθώματα ζώων ηλικίας 2 εκατ.χρόνων. Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο κυμαίνεται από 16 - 20 C & στο νερό 12C. Μια περιήγηση με την βάρκα ανάμεσα στους ονειρεμένους σταλακτίτες & σταλαγμίτες θα σας μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη. ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ Με ορμητήριο το Δήμο Ασωπού, μπορεί κανείς να επισκεφθεί και άλλα μέρη, όπως: την Ελαφόνησο, τη Νεάπολη, τη Μονεμβασιά, το Γεράκι, τα σπήλαια Διρού και το Μυστρά. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Παπαδιανίκων-Δαιμονιάς και η ανάβαση σε αυτό γίνεται με πέτρινα σκαλιά. Σε αυτό υπάρχουν ερείπια οχυρωμάτων και στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τις πειρατικές και τουρκικές επιθέσεις. Είναι υπέροχος τόπος και ενδείκνυται για φυσιολάτρες. Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική. Μπορεί κανείς να διακρίνει τη Γλυφάδα, το Μποζά, τον Ασωπό και γενικά όλο το Λακωνικό κόλπο. ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙ Αρχαίο Ναυάγιο στο Λιμένι Το Ναυάγιο στο Λιμένι ανήκει στην Πρώιμη Ρωμαϊκή Εποχή. Η έκταση του ναυαγίου ήταν περίπου 150τ.μ. Το φορτίο του αποτελείτο από αμφορείς. Το ναυάγιο έχει ήδη συληθεί, είναι της ίδιας περιόδου και του ίδιου μεγέθους πλοίου με το αντίστοιχο των Αντικυθήρων. Μέρος του φορτίου εξακολουθεί να παραμένει στο βυθό μέχρι σήμερα. Με εξοπλισμό μια μάσκα και έναν αναπνευστήρα όλοι θα μπορούν να το δουν στο φυσικό του χώρο, κάτι σχεδόν μυθικό. Δείτε το video
-
Βουνό & Θάλασσα
Λακωνία: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Λακωνία: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Λακωνία: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.