Σαμοθράκη
Το νησί των Μεγάλων Θεών
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Σαμοθράκη: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Σαμοθράκη: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Σαμοθράκη: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Σαμοθράκη: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Το σημερινό όνομα της νήσου προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Σάμος, που σημαίνει "ύψος κοντά στο γιαλό" και ήταν μία από τις ονομασίες της κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Το όνομα του νησιού είναι ευρύτατα γνωστό λόγω του αγάλματος της πτερωτής Νίκης (Νίκη της Σαμοθράκης), που βρίσκεται σήμερα στο Λούβρο των Παρισίων και χρονολογείται από το 220-190 π.Χ. Εικάζεται ότι το άγαλμα ήταν ανάθημα των Ροδίων στους Μεγάλους Θεούς για κάποια θαλάσσια νίκη και ανακαλύφθηκε τεμαχισμένο σε 118 κομμάτια, διάσπαρτα στην περιοχή του ιερού τους, το 1863 από το Γάλλο αρχαιολόγο Charles Champoiseau. sΗ Σαμοθράκη κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια, όταν γεννήθηκε η μυστηριακή θρησκεία των Καβείρων που καθιέρωσε το νησί ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Αργότερα, κατά τον 7 ο αιώνα, ήρθαν στο νησί οι πρώτοι Έλληνες, αιολικής καταγωγής. Η σημερινή Παλαιάπολη, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σημαντικότερο κέντρο του νησιού, το οποίο κυβερνιόταν από «βασιλέα», λάτρευε ως προστάτιδα την Αθηνά και έκοβε δικό του αργυρό νόμισμα. Στη συνέχεια η Σαμοθράκη πέρασε στην εξουσία των Μακεδόνων και των Ρωμαίων. Ο Περσέας, ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας, επέλεξε το νησί ως τελευταίο καταφύγιο του πριν πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Κατά το Μεσαίωνα, στα πλαίσια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, το νησί αποτελούσε τόπο εξορίας, και δεχόταν συχνά επιδρομές ξένων, Σλάβων, Σαρακηνών ή άλλων πειρατών. Για προστασία από τις επιθέσεις χτίστηκε το κάστρο της Χώρας καθώς και οι πύργοι-βίγλες στην Παλαιάπολη και το Φονιά. Στην εποχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και στα νεότερα χρόνια η Σαμοθράκη γνώρισε σοβαρές δοκιμασίες: την κυριαρχία από τους Γενουάτες Gattilusi το 1430 και την κατάκτηση από τους Τούρκους το 1479. Ιδιαίτερα η τελευταία κατάκτηση οδήγησε σε δραματική μείωση του πληθυσμού, που το 17 ο αιώνα περιοριζόταν στους 800 μόλις κατοίκους. Την ανοδική πορεία του επόμενου αιώνα ακολούθησε η επανάσταση του 1821, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν το μεγάλο μέρος των εξεγερμένων κατοίκων. Όμως το νησί κατάφερε να αναγεννηθεί οικονομικά και πληθυσμιακά και το 1912 ενώθηκε με την Ελλάδα. Μετά τη δοκιμασία του Β' Παγκοσμίου πολέμου ακολούθησε η αιμορραγία της μετανάστευσης. Τελικά όμως η Σαμοθράκη για άλλη μια φορά ορθοπόδησε και σήμερα αριθμεί περίπου 2500 κατοίκους Πηγή: Δήμος Σαμοθράκης http://www.samothraki.gr/
-
Έθιμα
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ Τα πανηγύρια της Σαμοθράκης είναι πολύ όμορφα. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σε αυτά τις τοπικές ενδυμασίες, την παραδοσιακή μουσική και τους παραδοσιακοί χοροί που τα κάνουν ξεχωριστά και τους προσφέρουν ιδιαίτερη ζωντάνια. Σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου γίνονται πανηγύρια με τα οποία εκδηλώνουν τη βαθειά τους πίστη και λατρεία οι κάτοικοι. Μερικά από αυτά είναι: Tου Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου, κοντά στο χωριό Αλώνια Tων Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου Tο πανηγύρι της Παναγίας της Καμαρώτισσας, της Αναλήψεως στα Θέρμα, τις 20 Ιουλίου στο Προφήτη Ηλία, στις 26 Ιουλίου στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής κοντά στη Παλιάπολη, στις 6 Αυγούστου στο ξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και το Δεκαπενταύγουστο στα Θέρμα. Ο οικισμός του Προφήτη Ηλία γιορτάζει σύσσωμος στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου που έδωσε το όνομά του στο χωριό, με ένα μεγάλο πανηγύρι! Ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ. από το λιμάνι του νησιού και στην εκκλησιά του μαζεύεται κόσμος από τα γύρω χωριά, καθώς και πολλοί επισκέπτες. Σημαντική γιορτή για τους Σαμοθρακιώτες, είναι η επέτειος της απελευθέρωσής τους από τον Τουρκικό ζυγό (19 Οκτωβρίου 1912). Την Κυριακή του Θωμά, οι Σαμοθρακιώτες γιορτάζουν την μνήμη των 5 Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης, (Μανουήλ, Γεώργιος, Μιχαήλ, Θεόδωρος και Γεώργιος) που μαρτύρησαν το 1836 για την πίστη του Χριστού και την Πατρίδα. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Από τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται ο νομός, αξίζει να δοκιμάσετε το λάδι και τις ελιές που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του Δήμου και, οπωσδήποτε, τα τοπικά τυριά όπως η μυζήθρα και το ξεροτύρι που παράγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σε μικρά, παραδοσιακά τυροκομεία. Ακόμη, δοκιμάστε το ντόπιο μέλι ανθέων που είναι ακατέργαστο και το βασιλικό πολτό που προσφέρουν οι μελισσοκόμοι του χωριού. Η μικρή ποσότητα παραγωγής είναι σημάδι της καλής του ποιότητας. Φυσικά, η Σαμοθράκη δεν υστερεί ούτε στα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται από εγχώρια φρούτα όπως το βύσσινο, το πετροκέρασο, το κυδώνι, το βερίκοκο, το αγριόσυκο και το άγριο δαμάσκηνο το οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν 'πράουστο και το οποίο φτιάχνεται μόνο εδώ!'. Υπέροχο είναι και το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Τέλος, τα αρτοσκευάσματα της Σαμοθράκης κρατούν ακόμα κάτι από τη νοστιμιά του χθες!.. Πάνω από 150 χρόνια λειτουργεί ο φούρνος του νησιού στη Χώρα και φτιάχνει υπέροχο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί και επτάζυμα παξιμάδια. Πραγματική… σπεσιαλιτέ του όμως είναι το ψωμί με μαγιά από ρεβύθι. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
Η Σαμοθράκη είναι ένας καταπράσινος τόπος, πνιγμένος μέσα σε πυκνή βλάστηση. Τα δένδρα που κυριαρχούν είναι οι ελιές, οι βελανιδιές, οι καστανιές, τα πλατάνια και τα θαμνόδεντρα. Το όρος Σάος ή Σαώκη με την επιβλητική κορυφή, το Φεγγάρι (1670 μ.) αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τους ορειβάτες. Πολύ κοντά στα Λουτρά, μέσα σε πυκνή βλάστηση βρίσκονται οι Βάθρες (φυσικές πισίνες). Τον επισκέπτη μαγεύουν η μοναδική ομορφιά, άφθονα νερά και οι καταρράχτες. Η διαδρομή δίπλα στο ποτάμι Φονιάς, ανάμεσα στα πλατάνια, στα σκλήθρα και στις φτέρες, είναι μοναδική. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Σαμοθράκη παρουσιάζει μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά. Οι πολυπληθείς καταρράκτες και οι λίμνες τους είναι οι χώροι με τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και ζώων. Ο Όμηρος αποκάλεσε τη Σαμοθράκη «πολύδεντρη». Και πράγματι, τα δάση της, γεμάτα βελανιδιές, πλατάνια, καστανιές, κέδρα και πολλά άλλα είδη δέντρων, καλύπτουν μεγάλο μέρος της ημιορεινής ζώνης σε υψόμετρο από 200 έως 700 μέτρα. Σε χαμηλότερο υψόμετρο απλώνονται δάση από αιωνόβια πλατάνια, που πολλές φορές κατεβαίνουν μέχρι και τις παραλίες. Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζουν οι θάμνοι, όπως οι μυρτιές, οι πικροδάφνες, αλλά και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως η μέντα, το θυμάρι, το χαμομήλι. Σύμφωνα με μελέτες, στο νησί φυτρώνουν γύρω στα 20 σπάνια είδη θάμνων. Στα παράλια του νησιού η φύση δημιούργησε μοναδικούς υγροβιότοπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βδελολίμνη, που στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ένα δάσος σκλήθρων. Οι αβαθείς εκτάσεις με νερό αποτελούν φυσικό καταφύγιο για μεγάλη ποικιλία εντόμων, ερπετών και μεταναστευτικών πουλιών. Στο νησί έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, πρόκειται για θαλασσοπούλια, υδρόβια πουλιά, αρπακτικά σαν το σταυραϊτό, νυκτόβια αρπακτικά όπως ο γκιώνης, αλλά και ορτύκια, τσαλαπετεινούς κ.α. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Στη Σαμοθράκη, η κορυφή Φεγγάρι, (υψόμετρο 1.627μ ) του βουνού Σάος, της ψηλότερης κορυφής του Αιγαίου μετά τον Ψηλορείτη, σας περιμένει να την κατακτήσετε. Αν θελήσετε να κάνετε πεζοπορία, οι εναλλακτικές είναι πάρα πολλές δεδομένου ότι η φύση του νησιού είναι πανέμορφη. Οι σηματοδοτημένες διαδρομές που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είναι Θερμά -Φεγγάρι και Φονιάς -Κλείδωση. Άλλες προτεινόμενες διαδρομές είναι Άνω Μεριά - Φεγγάρι, Βαράδες - Καρυά, Παλιάπολη - Χώρα, Χώρα - Φεγγάρι, Προφήτης Ηλίας - Σφενδάμι, Παναγιά Κρημνιώτισσα - Αγία Θέκλα Ο ορειβατικός σύλλογος του νησιού «Φεγγάρι», κάποια καλοκαίρια οργανώνει ανάβαση μέχρι την κορυφή του όρους Σάος στην πανσέληνο του Αυγούστου. Η διαδρομή είναι δύσκολη και απαιτεί εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση, αλλά σίγουρα θα σας χαρίσει μοναδικές αναμνήσεις. ΚΟΛΥΜΠΙ Το νησί της Σαμοθράκης, προσφέρει υπέροχες εναλλαγές τοπίου και εκπληκτικές αντιθέσεις. Υπάρχουν περιοχές όπου το πράσινο οργιάζει, με τα πλατάνια να αγγίζουν τη θάλασσα, κι όπου οι παραλίες είναι πετρώδεις, αλλά πανέμορφες σαν τοπίο, πεντακάθαρες για να σας προσφέρουν απολαυστικό κολύμπι Πολλές παραλίες θα τις συναντήσετε κατά μήκος της οδικά προσβάσιμης …
-
Βουνό & Θάλασσα
Σαμοθράκη: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Σαμοθράκη: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.