Κέρκυρα
Το κοσμοπολίτικο νησί των Επτανήσων
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Κέρκυρα: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Κέρκυρα: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Κέρκυρα: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Κέρκυρα: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Η Κέρκυρα, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών της Μεσογείου. Επειδή το νησί είναι ευλογημένο με μεσογειακό κλίμα, βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διαφόρων κατακτητών. Στη μυθολογία ήταν το νησί των Φαιάκων, όπου ο Οδυσσέας συνάντησε τη Ναυσικά. Το νησί κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή. Η πρώτη κατοχή ήταν των Ερετριειών και ύστερα των Κορινθίων, οι οποίοι ονόμασαν το νησί Κόρκυρα, που ήταν το όνομα της κόρης του Ασωπού, θεού των ποταμών. Εμβλημα της Κέρκυρας εξακολουθεί να παραμένει, μέσα στους αιώνες, η «απήδαλος ναυς», σύμβολο της ναυτικής δεξιοτεχνίας των Φαιάκων. Στις φιλολογικές πηγές τη συναντάμε με διάφορες ονομασίες, όπως Σχερία (κατά τον Ομηρο), Δρεπάνη ή Αρπη, Μάκρη, Κασσωπαία, Αργος, Κεραυνία, Φαιακία, Κόρκυρα ή Κέρκυρα (δωρικά), Γοργώ ή Γοργύρα και πολύ αργότερα Κορυφώ ή Κορφοί, εξ' αιτίας των δύο χαρακτηριστικών κορυφαίων βράχων του Παλαιού της Φρουρίου. Στους ιστορικούς χρόνους αποτελούσε μέρος του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδος και κατακτήθηκε κι αυτή από τους Ρωμαίους όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ενώ μετά την πρώτη πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 από το νησί πέρασαν διάφοροι κατακτητές: Νορμανδοί, Αυδηγαυοί, Βενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι και Βρετανοί. Δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους. Στις 21 Μαΐου 1864, η Κέρκυρα και όλα τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα. Πηγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης http://www.edc.uoc.gr/
-
Έθιμα
Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας. Όπως είναι φυσικό, το νησί και οι παραδόσεις του είναι επηρεασμένες από την ελληνική, ενετική, γαλλική και αγγλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα της Κέρκυρας μοναδικά. Κατά την εποχή του καρναβαλιού, οι πανηγυρισμοί στο νησί είναι ξεχωριστοί, αφού συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και τη λατρεία του Διόνυσου με το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Το Πάσχα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη γιορτή στην Κέρκυρα, όχι μόνο για την θρησκευτική σημασία του, αλλά επίσης επειδή είναι η εποχή που οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί του νησιού γιορτάζουν μαζί. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι πετούν κανάτες απ' τα παράθυρα των σπιτιών τους. Η παράδοση, η πίστη και οι γιορτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευλάβεια των κατοίκων, τις συνήθειες, τις εργασίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Εξέχουσα θέση σε τρία γειτονικά χωριά (Επίσκεψη - Νυμφές - Κληματιά) κατέχει ο «χορός των Παπάδων», την Κυριακή της Τυρινής, χορός μόνον για άνδρες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην αρχαιότητα. Οι ανοιξιάτικες λιτανείες προς τιμήν των εκκλησιών αλλά και λόγω του Πάσχα, είναι μια μοναδική εμπειρία. Χορωδίες, πιστοί, ιερά κειμήλια και ολάνθιστο τοπίο, συνθέτουν μια ουράνια πομπή, εθαγνίζει την ανθρώπινη ψυχή. Το καλοκαίρι κάθε οικισμός έχει το πανηγύρι του. Με συνοδεία βιολιού, κιθάρας και ακορντεόν, οι κυκλικοί χοροί απογειώνουν το κέφι και τη χαρά της ζωής. Οι Κερκυραίοι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι με μεγάλη μουσική και καλλιτεχνική κληρονομιά. Στο νησί υπάρχουν 18 Φιλαρμονικές που κάνουν συχνά συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους στη διάρκεια του καλοκαιριού, και πολλές μαντολινάτες και χορωδίες που τραγουδούν στα καντούνια της πόλης. Η όπερα έχει αγαπηθεί από τα χρόνια των Βενετών και οι παραστάσεις προσελκύουν πάντα πολύ κόσμο. Οι πολλές πινακοθήκες φιλοξενούν εκθέσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών με διεθνή φήμη. Σήμερα το Δημοτικό Θέατρο και η πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Παλιό Φρούριο καθώς και ρομαντικοί εξωτερικοί χώροι, χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων όπως ροκ συναυλιών, παραστάσεων σύγχρονου χορού, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Στην Κέρκυρα το παρελθόν έχει εναρμονιστεί και ζει μέσα στο παρόν? γεγονότα τα οποία γιορτάζονταν για εκατοντάδες χρόνια συνεχίζουν ακόμα και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Οι 4 ετήσιες λιτανείες του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα είναι οι πιο αγαπημένες και οι δύο απ' αυτές γίνονται τις μέρες αυτές (όπως το Μεγάλο Σάββατο στις 22 το πρωί που πετούν από τα παράθυρα κανάτια). Το καλοκαίρι γίνονται πολλά φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και χορούς και οι ντόπιες νοστιμιές αρωματίζουν τις ζεστές νύχτες. Ενώ στους κερκυραίους αρέσουν οι γιορτές, δεν ξεχνούν ποτέ την Ελληνική Ορθόδοξη Θρησκεία τους. Περίπου 2.000 χρόνια εκκλησιαστικής παράδοσης καταγράφονται στις πολλές εκκλησίες με τις θαυμάσιες εικόνες, στα μικρά απέριττα ξωκλήσια όπου καίει πάντα ένα καντήλι και στους ασβεστωμένους …
-
Δραστηριότητες
Η κερκυραϊκή ύπαιθρος διαθέτει αρκετές πηγές γλυκού νερού, ορισμένες από τις οποίες αναβλύζουν πόσιμο νερό αρίστης ποιότητος, όπως των Νυμφών, Κυπριανάδων, Κληματιάς, Βαλανιού, Αγίων Δούλων κ.α. Στη βόρεια Κέρκυρα υπάρχουν δύο καταρράκτες (Κυπριανάδων και Νυμφών), οι οποίοι σε όλη την περίοδο των βροχών είναι ιδιαίτερα θεαματικοί καθώς πέφτουν από ύψος τουλάχιστον 15 μέτρων. Οι σπουδαιότερες λιμνοθάλασσες του νησιού είναι η Αντινιώτη, του Χαλικιοπούλου και των Κορισσίων. Στο Δήμο Λευκιμμαίων σχηματίζονται οι Αλυκές της Λευκίμμης. Στο ορεινό όγκο του Παντοκράτορα υπάρχουν δασικές εκτάσεις, μέρη με πανοραμική θεα και έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως τα δύο σπήλαια που βρίσκονται στην Κληματιά και στις Λούτσες. Η χαρακτηριστική ορεινή βλάστηση μεσαίου υψομέτρου περιλαμβάνει δάση δρυός που εναλλάσσονται με καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελιάς και αμπέλου. Ιδιαίτερα επιβλητική είναι η «πετρώδης και βραχώδης» πλευρά του βουνού η οποία αποτελεί παραδοσιακό τροφοδότη οικοδομικού υλικού (Σινιώτικη πέτρα) της ευρύτερης περιοχής.
-
Βουνό & Θάλασσα
Κέρκυρα: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Κέρκυρα: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Κέρκυρα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.