Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece
Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece
Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece
Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece
Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece
Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece
Αρκαδία Μοναστήρια | Πελοπόννησος | Golden Greece

Αρκαδία

Μοναστήρια

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΝΔΥΣΣΕΝΑΣ

  ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΝΔΥΣΣΕΝΑΣ

  Μονή

  Το εγκαταλειμμένο μοναστήρι του 'Αγ. Γεωργίου Ενδύσσενας θα το συναντήσετε καθώς θα έρχεστε από τον Τυρό προς τον Αγ. Ανδρέα. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, με στροφές και πολλά παρακλάδια. Η απόσταση μέχρι τη Μονή είναι 7 χλμ., αλλά θα αποζημιωθείτε από τη μοναδική θέα!.. Από ψηλά θα διακρίνετε τον Αργολικό κόλπο να απλώνεται στον ορίζοντα, από το Ναύπλιο μέχρι τις Σπέτσες, ενώ διακρίνεται επίσης ο »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

  Μονή

  Η Μονή Αγίου Νικοδήμου είναι μια νέα Μονή και έχει κτισθεί λίγο πριν το χωριό Ελληνικό της Γορτυνίας, στο δρόμο από την Καρύταινα. Η Μονή και η κοινοβιακή αδελφότητα που την υπηρετεί ακολουθεί το παλαιό Ημερολόγιο. Το μοναστήρι του Αγ. Νικοδήμου δέχεται πολύ συχνά αρκετούς προσκυνητές από την περιοχή της Αττικής. Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ arcadia.ceid.upatras.gr »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΝΙΚΟΥ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΝΙΚΟΥ

  Μονή

  Η Μονή Αγίου Νικολάου Βαλτετσινίκου, είναι ένα παλιό και ιστορικό μοναστήρι και ασκηταριό το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Κάψαλη, σε απόσταση 3 χλμ. από το Βαλτετσίνικο, στο δρόμο προς το χωριό Ολομάδες. Είναι χτισμένο μέσα στην πτύχωση ενός βράχου, σε σπηλαιώδη σχηματισμό. Σήμερα το μοναστήρι είναι πλέον εγκαταλειμμένο. Γνωστό και σαν Παλαιομονάστηρο είναι αφιερωμένο στον »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΡΣΩΝ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΡΣΩΝ

  Μονή

  Η Μονή Βαρσών, αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο είναι κτισμένη πάνω στο όρος Κτενιάς. Ιδρύθηκε το 16ο αιώνα. Το άφθονο νερό που τρέχει από τους κρουνούς που βρίσκονται στον περίβολο της μονής, ξεπηδά από πηγή που βρίσκεται κάτω από το ιερό βήμα του ναού. Η μονή διαθέτει πλούσιο αρχείο εγγράφων, βιβλιοθήκη και πολλά κειμήλια. Το σημερινό καθολικό κτίστηκε τον 19ο αιώνα και για τη διακόσμηση του »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΤΕΖΩΝ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΤΕΖΩΝ

  Μονή

  Η Μονή Καλτεζών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλτεζές του Δήμου Βαλτετσίου, ενώ απέχει 13 χλμ. από την Κάτω Ασέα και 31 χλμ. από την Τρίπολη. Έχει χτιστεί σε πανέμορφη και καταπράσινη τοποθεσία. Στο μοναστήρι οδηγεί δρόμος πριν από το χωριό Μαυρογιάννη, ενώ οδική πρόσβαση υπάρχει και από τις Καλτεζές. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, τον Προφήτη Ηλία και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΥΑΣ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΥΑΣ

  Μονή

  Σε υψόμετρο 600μ., σε μια διακλάδωση του επαρχιακού δρόμου Αγίου Ανδρέα-Μονής Αρτοκωστάς- Πραστού βρίσκεται η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου Καρυάς. Στη μονή μπορεί κανείς να φτάσει και από τον Τυρό και τη Βασκίνα. Η αρχιτεκτονική του μοναστηριού θυμίζει έντονα μονές του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 1580 μ. Χ. από μοναχούς που είχαν έρθει από τις Καρυές του Αγίου Όρους και »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

  Μονή

  Το Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας από το 1844, είναι κτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας. Αναπτύχθηκε μετά το 1826, όταν ο τουρκικός στρατός του Ιμπραήμ Πασά κατέστρεψε την παλιά πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό. Στο χωριό μιλάνε ακόμη τα τσακώνικα, παράφραση της αρχαίας δωρικής διαλέκτου. Η γυναικεία Μονή του Αγ.Νικολάου βρίσκεται κοντά στη Μονή »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΤΖΑΣ

  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΤΖΑΣ

  Μονή

  Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ βορειοδυτικά του Λεωνιδίου. Η Μονή Αγίου Νικολάου Σίτζας είναι παλιό μοναστήρι και σήμερα αποτελεί γυναικεία μονή. Φωλιασμένο στην κοιλότητα μιας σπηλιάς σε απότομο κόκκινο βράχο σε ύψος 500 μ., εντυπωσιάζει για το σημείο που επιλέχθηκε για να χτιστεί. Η θέα προς το Λεωνίδιο και τα νησιά του Αργολικού κόλπου είναι εξαιρετική, ειδικά το σούρουπο. Το όνομα Σίντζα φαίνεται »

 • ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΑΧΛΙΑΣ

  ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΑΧΛΙΑΣ

  Μονή

  Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βάχλιας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.045μ. Νοτιοανατολικά από τους πρόποδες του όρους Αφροδίσιον. Απέχει 5 χλμ από το χωριό Βάχλια, 65 χλμ από την Τρίπολη και 68χλμ από τον Πύργο της Ηλείας. Στη μονή οδηγεί δρόμος που ξεκινά 1 χλμ πριν από τη Βάχλια, στο ύψος της αρχαίας πόλης Κώμης. Η ίδρυση της Μονής, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, χρονολογείται στα μέσα του 16οu αιώνα. »

 • ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ

  ΑΙΜΥΑΛΩΝ

  Μονή

  Η Μονή Αιμυαλών βρίσκεται στο ειδυλλιακό φαράγγι του Λούσιου μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με νερά και δένδρα ενώ απέχει 3 χλμ. από τη Δημητσάνα και 68 χλμ από την Τρίπολη. Στη μονή μπορείτε να φτάσετε παίρνοντας τον κατηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει τη Δημητσάνα και τη και τη Στεμνίτσα. Πρόσβαση υπάρχει επίσης και από αγροτικό δρόμο που ξεκινά από το Κεφαλάρι του Αϊ - »

 • ΜΟΝΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΟΥ

  ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΟΥ

  Μονή

  Η μονή Αμπελακίου ιδρύθηκε το 19ο αιώνα, και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Σήμερα είναι γυναικεία μονή και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Βρίσκεται στην ανατολική Φαλαισία, χτισμένη σε περίοπτη θέση ενώ περιβάλλεται από επιβλητικό τοπίο, στους πρόποδες του Ταυγέτου και κολλημένη σε έναν απότομο βράχο. Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη ενώ από το μοναστήρι προσφέρεται έξοχη θέα προς τον »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ

  ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ

  Μονή

  Η Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του υψώματος Γουλά που δεσπόζει πάνω από τη Νεστάνη και βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μ. Από τη θέση που έχει οικοδομηθεί το μοναστήρι προσφέρεται εξαιρετική θέα προς το λεκανοπέδιο της Μαντινείας. Στη μονή οδηγεί δρόμος από τη Νεστάνη ενώ απέχει 16 χλμ. από την Τρίπολη. Η παράδοση λέει ότι η Γοργοεπήκοος ιδρύθηκε το 1030 ή 1080 μ. Χ. »

 • ΜΟΝΗ ΕΛΕΟΥΣΗΣ

  ΕΛΕΟΥΣΗΣ

  Μονή

  Πάνω από το χωριό Βλαχέρνα σε ύψος 1.150 μ. ορθώνεται ο επιβλητικός βράχος του Μπεζενίκου. Στο ύψωμα αυτό, όπου ορθωνόταν το μεσαιωνικό κάστρο του Μπεζενίκου, βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας με εξαιρετική θέα προς τον κάμπο. Από το χωριό της Βλαχέρνας υπάρχει δρόμος που οδηγεί στη Μονή. Το καθολικό της μονής, χτισμένο μέσα στο βράχο, χρονολογείται στις αρχές του 14ου π.χ. αιώνα και »

 • ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑΣ

  ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑΣ

  Μονή

  Η Μονή Επάνω Χρέπας είναι γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο μοναστήρι οδηγεί δρόμος από την Τρίπολη από την οποία απέχει 10 χλμ. Ο δρόμος διέρχεται μέσω του χωριού Περθώρι. Η Μονή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Μαινάλου, σε υψόμετρο 1278μ. Είναι το μοναστήρι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο γι' αυτό και είναι ορατό ακόμα και από την »

 • ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

  Μονή

  Η Μονή της Ευαγγελιστρίας, μετόχι της γυναικείας Μονής της Εορτακουστής (1617), βρίσκεται στο δρόμο προς την παραλία του Αγίου Ανδρέα, κοντά στο Λεωνίδιο. Ο Άγιος Ανδρέας είναι το τσακώνικο κεφαλοχώρι της περιοχής που διαθέτει όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και πολύ πράσινο. Οι κάτοικοι μιλούν ακόμη την τσακώνικη διάλεκτο. Το μοναστήρι αποτελείται από έναν ψηλό πύργο, ενδεχομένως ενετικής κατασκευής, »

 • ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ

  ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ

  Μονή

  Το μοναστήρι της Παναγίας της Κλειβωκάς βρίσκεται πλησίον της Κοντοβάζαινας, στη δυτική πλευρά του ομώνυμου όμορφου φαραγγιού. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από στενό κατηφορικό δρόμο στα αριστερά από την διασταύρωση προς Βελημάχι, Καρδαρίτσι, και Παραλογγούς που συναντάμε φεύγοντας από την Κοντοβάζαινα προς Βούτση. Η μονή έχει ανεγερθεί στη μέση ακριβώς ενός μονοκόμματου βράχου ύψους πάνω από 200μ. »

 • ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ

  ΚΑΛΑΜΙΟΥ

  Μονή

  Η μονή Καλαμίου Ατσιχόλου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έχει κτιστεί πάνω από τις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του ομώνυμου φαραγγιού. Βρίσκεται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Ατσίχολος, σε υπέροχη και καταπράσινη τοποθεσία με πανοραμική θέα στο φαράγγι. Περιλαμβάνει την παλαιά και την νέα Μονή Καλαμίου. Η παλαιά Μονή είναι κτισμένη σε »

 • ΜΟΝΗ ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ

  ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ

  Μονή

  Σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό Νυμφασία, κοντά στη Βυτίνα και σε ένα πανέμορφο ορεινό φυσικό περιβάλλον σε υψόμετρο 840 μ., βρίσκεται η παλιά μονή της Κερνίτσας. Η Μονή απέχει 47 χλμ. από Τρίπολη και 7 χλμ. από Βυτίνα. Η μονή κτίστηκε το 14ο αιώνα (1386), και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η θέση της ανάμεσα στα βουνά του Αργυρόκαστρου και του Θαυμάσιου όρους της προσφέρει φυσική »

 • ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ

  ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ

  Μονή

  Γυναικεία μονή αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, 1 χιλ. ΒΔ του Βαλτετσίνικου. Το μοναστήρι περιβάλλεται από ένα μαγευτικό τοπίο κατάφυτο με έλατα κέδρα και σφεντάμια. Το καθολικό κτίστηκε μεταξύ του τέλους του 16ου αι. και αρχών του 17ου αι., σε μια εποχή δύσκολη, τότε που οι Τούρκοι δεν έδιναν άδεια για το κτίσιμο ναών και έχει υποστεί εξωτερικά αρκετές μετασκευές, τόσο το καθολικό όσο και ο »

 • ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΜΠΟΥΡΑ»

  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΜΠΟΥΡΑ»

  Μονή

  Η Μονή Μπούρα βρίσκεται κοντά στο χωριό Λεοντάρι από το οποίο απέχει 6 χλμ, ενώ είναι δίπλα στον αμαξιτό δρόμο Λεονταρίου-Σπάρτης. Είναι κτισμένη σε κατάφυτο λόφο, σε απόσταση 4 χλμ από το γραφικό χωριό Φαλαισία. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης της μονής δεν είναι γνωστή, »

 • ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ

  ΛΟΥΚΟΥΣ

  Μονή

  Βρίσκεται βορειοδυτικά του 'Αστρους, στο χώρο της Αρχαίας Θυρεάτιδος, σε περιοχή κατάσπαρτη από αρχαιότητες. Πιθανόν οικοδομήθηκε στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αι. μ.Χ. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, με τοιχογραφίες καλής τέχνης του 17ου αι. και δάπεδο από πολύχρωμα μαρμαροθετήματα. Είναι κτισμένο σε μίμηση αμελούς »

 • ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

  ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

  Μονή

  Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας (10ος αιώνας) και από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο "φιλόσοφο", γραμματέα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από την επωνυμία αυτή του ιδρυτού πήρε η Μονή το όνομά της. Η παλαιά Μονή βρίσκεται μέσα σε άγρια και μεγαλοπρεπή »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

  ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

  Μονή

  Το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία Ελεούσα βρίσκεται στις πρώτες στροφές του δρόμου 'Αστρους - Παναγίας Μαλεβής - Αγ. Πέτρου, αριστερά, εκεί που σμίγουν τα ρέματα της απέναντι βουνοπλαγιάς. Από κάποια κοντινή στροφή ξεκινά ένας καλής βατότητας χωματόδρομος που οδηγεί μέχρι και την αυλόθυρα της μονής. Η μονή διατηρεί τον αρχικό της χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες επεμβάσεις. Το »

 • ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΡΘΟΚΩΣΤΑΣ ή ΑΡΤΟΚΩΣΤΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΤΟΚΩΣΤΑΣ

  Μονή

  Το Μοναστήρι της Παναγίας Αρτοκωστάς το συναντάμε καθώς διατρέχουμε τις βραχώδεις πλαγιές του Πάρνωνα με κατεύθυνση προς τον Πραστό. Σε απόσταση 3χλμ. ΒΑ από τη Μονή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς Μονής, που είναι γνωστή ως Κάτω Παναγιά η οποία χρονολογείται πιθανόν τον 12ο αι. 'Αγνωστο γιατί, η Μονή αυτή εγκαταλείφθηκε και αργότερα κτίστηκε η καινούρια κατά τον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα το »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

  Μονή

  Το μοναστήρι της Παναγίας Βλαχέρνας είναι παλαιά μονή, η οποία είναι χτισμένη σε μια σπηλιά του βουνού Καστανιά και βρίσκεται νότια της Βλαχέρνας. Σώζεται μόνον το καθολικό, δηλαδή ο ναός της μονής, ενώ δεν έχει μοναχούς σήμερα. Οδική πρόσβαση προς τη μονή υπάρχει από μια διασταύρωση του οδικού άξονα Τρίπολης-Πάτρας, λίγο έξω από τη Βλαχέρνα. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΩΝΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΩΝΑΣ

  Μονή

  Η Μονή Έλωνας είναι ένα από τα ομορφότερα και τα πιο ξακουστά μοναστήρια της Αρκαδίας. Βρίσκεται στο δρόμο για τον Κοσμά και απέχει 14 χλμ από το Λεωνίδιο ενώ η απόσταση από την Τρίπολη είναι 107 χλμ. Χτισμένη στο φαράγγι του Δαφνώνα σε μια εξαιρετικού κάλλους τοποθεσία της σκαρφαλωμένη σε ένα κάθετο και επιβλητικό κοκκινόβραχο, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται στο »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΡΥΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΡΥΑΣ

  Μονή

  Η μονή Παναγιάς Θεοτόκου Καρυάς είναι παλιό μοναστήρι που βρίσκεται στον Πάρνωνα, το οποίο σήμερα είναι εγκαταλειμμένο. Σώζεται μόνον το καθολικό του μοναστηριού. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑΣ

  Μονή

  Το μοναστήρι της Παναγιάς Κουνουπιάς βρίσκεται στην άκρη του χωριού Κουνουπιά της Κυνουρίας. Ο όμορφος ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρουλαίας βασιλικής εγγεγραμμένης σταυροειδούς. Χτίστηκε το 10 αιώνα, πιθανότατατα πάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού. Ανακαινίστηκε το 1954 με δαπάνες των ομογενών Κουνουπιωτών από την Αμερική. Στο μαρμάρινο τέμπλο διατηρούναι εξαιρετικής ποιότητας βυζαντινές εικόνες. »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΥΣΙΟΥ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΥΣΙΟΥ

  Μονή

  Η Μονή είναι ένα γυναικείο συγκρότημα του τέλους του 19ου αιώνα και, για την ακρίβεια του 1883, όπως αναφέρει εντοιχισμένη πλάκα. Θρησκευτικά, υπάγεται στην Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μεγαλόπολης. Πριν μπούμε στην ευθεία για Μεγαλόπολη όπου η στροφή για το χωριό Μακρύσι βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Μακρυσίου. Δρασκελώντας το κατώφλι της αυλόπορτας σε υποδέχεται »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗΣ

  Μονή

  Η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής, βρίσκεται σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο προς Άστρος. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών κάθε χρόνο. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο με δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΕΚΙΤΣΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΕΚΙΤΣΑΣ

  Μονή

  Πρόκειται για παλαιά μονή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Λεοντάρι, και στο Δυρράχι, σε ένα τοπίο κατάφυτο από έλατα. Η μονή έχει συνδεθεί με τη νεώτερη ελληνική ιστορία, καθώς ήταν στη διάρκεια της επανάστασης του 21 ορμητήριο του Παπαφλέσσα. Μάλιστα ο ηγούμενος της μονής, Δημήτριος, ήταν ο περίφημος σημαιοφόρος του. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό, το οποίο και γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με »

 • ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΔΥΛΑΣ

  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ

  Μονή

  Η Μονή Παναγιάς της Κανδήλας, βρίσκεται πάνω από το χωριό Κανδήλα της Μαντινείας και είναι σκαρφαλωμένη σε απόκρημνη πλαγιά βουνού. Η μονή απέχει 41 χλμ. από Τρίπολη, μέσω Λεβιδίου. Δεν είναι γνωστός ο χρόνος ίδρυσης της μονής. Το βέβαιο είναι ότι ήκμασε κατά το 18ο αιώνα, πυρπολήθηκε το 1770 και υπέστη ζημιές στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Πίσω από τον καθολικό του ναού, μέσα στο βράχο, »

 • ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

  ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

  Μονή

  Το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου δεσπόζει πάνω από την αριστερή όχθη του ποταμού Λούσιου. Είναι χτισμένο στη βάση ενός ψηλού και άγριου βράχου και βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τη Μονή Φιλοσόφου ενώ απέχει 39 χλμ. από την Τρίπολη. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, η μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και είναι από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες μονές της Πελοποννήσου. Είναι ανδρική μονή και »

 • ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ

  ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ

  Μονή

  Είναι παλιό ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Τάνου κοντά στο χωριό Περδικόβρυση του Καστρίου και είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο βράχο.Το τοπίο που περιβάλει τη μονή είναι επιβλητικό και με απείραχτες τις φυσικές ομορφιές του. Με επιγραφή μαρτυρείται η ιστορική παρουσία της μονής από το 1126. Άλλες επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι »

 • ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΟΥΡΑΣ

  ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΟΥΡΑΣ

  Μονή

  Είναι παλιό και γραφικό μοναστήρι που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από τον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας, σε όμορφη και καταπράσινη τοποθεσία κοντά στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο χωριό και χαμηλότερα από το επίπεδό του. Σχετικά με την ονομασία της μονής, πιστεύεται ότι προέρχεται από κάποιο δένδρο μουριάς. Η μονή περιβάλλεται από φρουριακό τοίχο και στο εσωτερικό μπαίνει κανείς από μεγαλόπρεπη »

 • ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

  ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

  Μονή

  Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται στην χαράδρα του ποταμού Λούσιου, νότια της Δημητσάνας. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του ποταμού Λούσιου, νοτιοδυτικά της Δημητσάνας και σε απόσταση μιάμισης ώρας με τα πόδια από αυτή ενώ απέχει 86 χλμ. από την Τρίπολη. Αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, από την παλαιά και από την νέα Μονή, οι »