Χίος
Το νησί της μαστίχας
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Χίος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Χίος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Χίος: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Η Χίος είναι το νησί όπου το ιστορικό παρελθόν συναντά το παρόν. 3000 ΠΧ Στο σπήλαιο στο Αγιο Γάλας (στα βορειοδυτικά του νησιού), ανακαλύφθηκαν νεολιθικά ευρήματα που χρονολογούνται στο 3000 π.Χ. 2600-2000 ΠΧ Πρωτοελλαδικά ευρήματα που χρονολογούνται γύρω στο 2600-2000 π.Χ. βρέθηκαν στο νότιο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Εμπορειός. Τα ευρήματα αυτά μπορεί κανείς να συναντήσει σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. 1600-1100 ΠΧ Ένας αρχαίος αποικισμός ανακαλύφθηκε στην νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή των Φανών, που πιθανολογείται ότι είναι κατάλοιπο της Μυκηναϊκής Εποχής. Ο πρώτος βασιλιάς που μαρτυρείται στο νησί είναι ο Αμφικλος ή Αμφίαλος, ο οποίος ήρθε στο νησί ακολουθώντας χρησμό. Οι Ίωνες της Μικράς Ασίας κατοίκησαν στη συνέχεια τη Σάμο και τη Χίο και ένωσαν έτσι το νησί με το Πανιώνιο. Κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα η Χίος ευημερεί όχι μόνο στον κλάδο της ναυτιλίας αλλά σε όλους του τομείς της ζωής. Λέγεται ότι ο Όμηρος είχε περάσει από τη Χίο και ότι τα Ομηρικά έπη έχουν εμπνευστεί από αυτόν τον τόπο. Η Χίος, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, δεν δημιουργούσε αποικίες αλλά εμπορεία, δηλαδή εμπορικούς σταθμούς σε διάφορα κομβικά σημεία στα οποία προωθούσε τα προϊόντα της και κυρίως το φημισμένο της κρασί και τη μαστίχα. 600 ΠΧ Aξίζει να αναφερθεί ότι γύρω στο 600 π.Χ. εφαρμόστηκε στη Χίο η Μεγάλη Ρήτρα (νομοθετικό σύστημα), με τα πρώτα γνωστά στοιχεία Δημοκρατίας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Σόλων, εμπνεύστηκε από τη Μεγάλη Ρήτρα. 493 ΠΧ Οι Χιώτες αντιστάθηκαν στον περσικό ιμπεριαλισμό αλλά τελικά οι Πέρσες κατέλαβαν το νησί το 493 π.Χ. Η Χίος ήταν με το πλευρό των Αθηναίων στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Ακολούθησαν χρόνια ευημερίας για το νησί. 431 ΠΧ-146 ΠΧ Ο Πελοποννησιακός πόλεμος βρήκε τους Χιώτες να πολεμούν στο πλευρό των Αθηναίων μέχρι και την καταστροφή τους στη Σικελία, οπότε και στρέφονται προς το πλευρό των Σπαρτιατών. Μετά την υπογραφή της Ανταλκιδείου Ειρήνης, η Χίος συμμαχεί εκ νέου με τους Αθηναίους. Κατά τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Χίο υπήρχε μακεδονική φρουρά. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακολούθησαν οι διάδοχοί του και ξεκίνησε μια περίοδος παρακμής για το νησί. 146 ΠΧ Ακολούθως, οι Χιώτες συμμάχησαν με τους Ρωμαίους απολαμβάνοντας στην αρχή κάποια προνόμια. 250 ΜΧ Γύρω στο 250 μ.Χ. κατά την περίοδο των διωγμών των χριστιανών, μαρτύρησε στο νησί ο Αγιος Ισίδωρος. Μία παράδοση λέει ότι το μαστιχόδεντρο (Σχοίνος στη χιακή διάλεκτο) άρχισε να κλαίει βλέποντας το σώμα του Αγίου που είχε συρθεί ως εκεί. Το μαστίχοδεντρο λέγεται και "ευλογημένο δέντρο". 650 ΜΧ Αραβικές επιδρομές 1042-1055 ΜΧ Τον 11 αιώνα μ.Χ. ξεκίνησαν την κατασκευή του Κάστρου της Χίου, με στόχο την οχύρωση του νησιού. Το 1042 μ.Χ., ο Αυτοκράτορας Κων/νος Μονομάχος ξεκίνησε το κτίσιμο της Νέας Μονής, κρατώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους τρεις μοναχούς που είχαν βρει την εικόνα της Παρθένου στο σημείο όπου σήμερα στεγάζεται η μονή. 1089 ΜΧ Επιδρομή των Τούρκων πειρατών. 1124-5 ΜΧ Επιδρομή των Βενετών. 1170-71 ΜΧ Δεύτερη επιδρομή από τους Βενετούς. …
-
Έθιμα
Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές του Βροντάδου με τη νησιωτική αρχιτεκτονική και τους ανεμόμυλους δίπλα στην θάλασσα. Το σημαντικότερο, η «Πέτρα του Ομήρου» ή «Δάσκαλοπέτρα», ένας λαξευμένος βράχος δίπλα στη θάλασσα, θεωρείται πως ήταν το διδασκαλείο του Ομήρου, του πρώτου και μεγαλύτερου ποιητή της Ευρώπης. Το Βροντάδο είναι πολύ γνωστό από το «Ρουκετοπόλεμο». Πρόκειται για ένα έθιμο που κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης, προσφέρει ένα φανταστικό θέαμα, και κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών ειδήσεων την ημέρα του ορθόδοξου Πάσχα. ΜΟΣΤΡΑ: ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Την Τυρινή Παρασκευή το βράδυ Η Μόστρα ανεβαίνει με κουδουνάτους που είναι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ποικιλόμορφα ρούχα και παπούτσια, καλύπτοντας το πρόσωπό τους με μουτσούνες ώστε να μην ξεχωρίζουν καθόλου με ότι είναι στην πραγματικότητα, κρατούν ξύλα, μπαστούνια, μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι όπως είθισται και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία. Την Τυρινή Κυριακή το πρωί Η Μόστρα κατεβαίνει με βρακάδες και πειρατές διότι είναι επίσημη μέρα και το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δύο ξωκλήσια των Θυμιανών, τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακουσών. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση Σκάλες των Θυμιανών και χορεύοντας Ταλίμι κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση των αρμάτων και τη συνοδεία γκρουπ 20-30 ατόμων το καθένα, ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος. Πηγή: Δήμος Χίου www.chioscity.gr
-
Δραστηριότητες
Σπήλαιο Ολύμπων Χίου : Το σπήλαιο Ολύμπων είναι σπηλαιοβάραθρο, με βάθος που φθάνει τα 57μ. και τόσο πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας. ΕΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε.: 22710 44830 Μαστίχα : Είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδενδρου (σχίνος) που ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη νότια Χίο. Το Βυζαντινό μουσείο θα σας δώσει πολλές πληροφορίες για την βυζαντινή περίοδο που είναι τόσο πλούσια στο νησί. Το κάστρο είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και ένα από τα λιγοστά κατοικημένα κάστρα στην Ελλάδα. Κτίστηκε τη βυζαντινή εποχή και αποτέλεσε το διοικητικό κέντρο του νησιού. Το Ναυτικό μουσείο της Χίου, όπου θα ανακαλύψετε την μεγάλη ναυτική παράδοση της Χίου. Η βιβλιοθήκη «Αδαμάντιου Κοραή» , μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος θεωρούνταν πριν την καταστροφή της Χίου, το 1822, η σημαντικότερη βιβλιοθήκη της Ανατολής. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 130.000 τόμους. Αρχαιολογικό μουσείο , δίπλα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο μουσείο εκτίτενται σημαντικά ευρήματα της προϊστορικής, αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, από ανασκαφές που έγιναν κατά καιρούς σε διάφορα σημεία του νησιού.
-
Βουνό & Θάλασσα
Χίος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Χίος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.