Λάρισα
Η γη των Πελασγών
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Λάρισα: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Λάρισα: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Λάρισα: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Ο νομός Λάρισας υπήρξε επίκεντρο της ανθρώπινης δραστηριότητας με συνεχή παρουσία ακόμα και κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο. Από την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή (400.000-200.000 χρόνια πριν από σήμερα) μέχρι και τη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) τα ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία αυτών των μακρινών προγόνων. Πρώτοι πρόγονοι μαρτυρούνται οι Πελασγοί, που εκχέρσωναν την πλούσια πεδιάδα του Πηνειού για να στήσουν τις πρώτες τους καλλιέργειες έξι ή εφτά χιλιάδες χρόνια πριν. Τις καθαρές πια εκτάσεις τις ονόμαζαν Άργη - Πελασγικό Άργος ήταν το πρώτο όνομα της Θεσσαλίας - και κοντά σ' αυτές έχτιζαν τις κυκλώπειες ακροπόλεις τους και τις ονόμαζαν Λάρισσες, από το Λάας που σημαίνει Βράχος - απ' όπου και το Λαός - στην ξεχασμένη πια και μακρινή τους γλώσσα. Στον Όλυμπο θα κατοικήσουν οι θεοί της αρχαιότητας οι οποίοι, με βάση τις μυθολογικές αφηγήσεις, θα συμπορευτούν με τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν τον αρχαίο πολιτισμό. Με την έλευση των Θεσσαλών (1.200 π.Χ.) και την κυριαρχία τους επί των παλαιών κατοίκων της περιοχής θα αρχίσουν να γράφονται οι λαμπρές σελίδες της ιστορίας και του πολιτισμού. Η οργάνωση της θεσσαλικής συμπολιτείας το περίφημο «Κοινό των Θετταλών» και η διαμόρφωση μιας ισχυρής πολιτικής και οικονομικής δύναμης θα αναδείξει μια σειρά ακμαίες πόλεις με πρωτεύουσα όλων τη Λάρισα. Μια τόσο πλούσια σε προϊόντα και φυσικά πλεονεκτήματα περιοχή δεν θα αφήσει αδιάφορους τους γείτονες Μακεδόνες που την κατέκτησαν το 354 π.Χ. ούτε τους Ρωμαίους οι οποίοι επικράτησαν από το 2ο π.Χ. μέχρι τον 4ο μ.Χ. αι.. Στη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων η περιοχή της Λάρισας δέχεται αρκετές επιδρομές βαρβάρων, ενώ το 1423 έπεσε οριστικά στα χέρια των Οθωμανών. Στην περιοχή αναδείχτηκαν σπουδαίοι επιστήμονες και δάσκαλοι γνωστοί και περιζήτητοι ακόμα και στην Ευρώπη (Δ. Γοβδελάς, Κ. Κούμας, Ι. Πέζαρος, Ι. Λεονάρδος, Οικονόμου εξ Οικονόμων κ. α. ). Ο νομός απελευθερώθηκε εν μέρει το 1881 ενώ η περιοχή της Ελασσόνας με τον πόλεμο του 1912-13. Ο μυθικός Φιλοκτήτης, ο οποίος με τα φαρμακερά βέλη του Ηρακλή συνέβαλε στην κατάκτηση της Τροίας, είναι ο πιο γνωστός βασιλιάς της αρχαίας Μελιβοίας. Επί των ημερών του άκμασε ένα ισχυρό βασίλειο, ένα από τα μεγαλύτερα και δυνατότερα στην αρχαία Ελλάδα. Το όνομά του συνεχίζει να αναφέρεται στους αιώνες. Όπως συνεχίζουν να μνημονεύονται τα απομεινάρια του πανάρχαιου πολιτισμού στην περιοχή. Τόπος ιστορικός, τόπος ευλογημένος από το Θεό και δοξασμένος από τους ανθρώπους η Μελιβοία. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου ΦΑΡΣΑΛΑ Η αρχαία Φάρσαλος εκτεινόταν στη βόρεια πλαγιά και τις υπώρειες του υψώματος Προφήτης Ηλίας, σε μια στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, από την οποία διέρχονταν οδικοί άξονες που συνέδεαν τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα. Σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από τη σύγχρονη πόλη. Η εύφορη πεδιάδα που απλώνεται μπροστά της και η οποία διασχίζεται από τους ποταμούς Ενιπέα και Απιδανό, η κυριότερη πηγή του τελευταίου ανέβρυζε ως πριν λίγα χρόνια στους πρόποδες του λόφου της Αγίας …
-
Έθιμα
Στη Λάρισα ο επισκέπτης, διανύοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης μέσω των πεζοδρόμων, μπορεί να επισκεφθεί το λόφο του φρουρίου, όπου από την Ακρόπολη (κατοικείται από το 6.000 πΧ, σήμερα σώζεται η κλειστή τουρκική αγορά, το Μπεζεστένι. Κάτω από την αρχαία Ακρόπολη και με προσανατολισμό την αρχαία αγορά βρίσκεται το Α΄ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 10.000 τουλάχιστον άτομα και η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 3ου αι. πΧ. Σήμερα συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια για την αποκάλυψή του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μπορεί να το θαυμάσει ο επισκέπτης από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει αξιόλογες συλλογές. Στη Νεάπολη στεγάζεται η Δημοτική πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα με σπάνια εκθέματα και συλλογές. Επίσης, από το 1983 λειτουργεί και το Λαογραφικό μουσείο με ποικίλες θεματικές ενότητες και πάνω από 15.000 αντικείμενα. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νομού Λάρισας είναι τα τοπικά έθιμα που διατηρούνται από γενιά σε γενιά, αλλά και τα πανηγύρια, που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Στον Τύρναβο διοργανώνεται το περίφημο παραδοσιακό καρναβάλι και το μπουρανί, από τα γνωστότερα ελληνικά έθιμα. Παράλληλα, μπορεί κανείς να πάρει μέρος και σε μια σειρά από αγροτικές γιορτές, όπως η γιορτή της φέτας στην Ελασσόνα, η γιορτή του χαλβά στα Φάρσαλα, γιορτή κρασιού στη Ραψάνη, γιορτή μήλου και κερασιού στην Αγιά, κάστανου στην Καρίτσα και σαρδέλας στο Στόμιο. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Στο νομό Λάρισας, βρίσκονται διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο για την περιοχή και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Οι Ιερές Μονές έγιναν κέντρα εθνικής αντίστασης και ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως τους εθνικούς αγώνες. Πηγή: Αεροδρόμιο Βόλου www.volosairport.gr Γιορτές Δήμου Ευρυμένων: Γιορτή της Θάλασσας Γιορτή Κάστανου Γιορτή Καλαμποκιού Δήμος Σαρανταπόρου: Ήθη και έθιμα πλημμυρίζουν το Δήμο Σαρανταπόρου και γενικότερα πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται στην περιοχή του Δήμου όλο το χρόνο. Κάθε χωριό χωριστά, αλλά και πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Σαρανταπόρου «Ο ΠΕΡΡΑΙΒΟΣ», με τη δική τους μοναδική παρουσία, κρατούν τις παραδόσεις του τόπου αλώβητες από τη φθορά του χρόνου, έχοντας πάντα τελικό σκοπό το γλέντι και το κέφι τόσο των επισκεπτών, όσο και αυτών που συμμετέχουν. Τα «Ραγκατσάρια», αναβιώνουν κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά, όπως και οι «Λαζαρίνες» την ημέρα των Βαΐων. Έθιμα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον αυτών που λατρεύουν την παράδοση και όχι μόνο. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
Για τους λάτρεις των δυνατών συγκινήσεων, παρέχονται οργανωμένες δραστηριότητες αναρρίχησης και rappel, σε τοποθεσίες που καλύπτουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Οι κυριότερες από αυτές βρίσκονται στα Τέμπη, στις θέσεις Μπουγάζι και Μέγας Λάκκος, καθώς και στο ύψωμα Γκιντίκι, στην περιοχή Συκουρίου. Μια ακόμη επιλογή δράσης είναι το rafting στα νερά του Πηνειού. Οι καλύτερες διαρομές βρίσκονται στο Βερνέζι, ένα από τα δυσκολότερα και πιο συναρπαστικά σημεία στην Ελλάδα 3ου – 4ου βαθμού δυσκολίας στην κοιλάδα των Τεμπών 1ου-2ου βαθμού δυσκολίας και στο Δέλτα του Πηνειού canoe-kayak. Ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι θα ικανοποιήσουν απόλυτα και όσους αναζητούν περισσότερη περιπέτεια, με canyoning στα φαράγγια της Καλυψώς, του Ρακοποτάμου και του Κρυονερίου. Οι πιο τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το τοπίο της Λάρισας από ψηλά, με αλεξίπτωτα και αιωρόπτερα που ξεκινούν από τα Καλύβια του Ολύμπου και από τις πλαγιές του Κισσάβου. Στις πλαγιές των βουνών, μπορεί κανείς επίσης να ανακαλύψει διαδρομές μοναδικής ομορφιάς, σε πεζοπορικές εξορμήσεις ή κάνοντας ορεινή ποδηλασία και jeeping 4x4. μια ξεχωριστή εμπειρία περιμένει και όσους επιλέξουν να κάνουν ιππασία στα δάση του Κισσάβου, κατεβαίνοντας μέχρι και τη θάλασσα, στην παραλία της Βελίκας. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΒΟΥΝΟΥ Ο Όλυμπος είναι η ιδανική τοποθεσία για mountain bike. Από την άλλη πλευρά ο Κίσσαβος είναι σαν χώρος πιο οργανωμένος για την εξάσκηση του αθλήματος και κάθε χρόνο φιλοξενεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα (γύρος Κισσάβου). ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος αποτελούν τον ιδανικό τόπο για τους λάτρεις της ορειβασίας και πεζοπορίας. Οι διαδρομές που προσφέρουν είναι πολλές. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Οι κορυφές του Όλυμπου (Μύτικας, Στεφάνι, Σκολιό, Σταυραιτιές, Καζάνια κτλ.) καθώς και οι κορυφές του Κισσάβου αποτελούν τον καλύτερο τόπο αναρρίχησης. ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ ΠΛΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΟ Σε μεγάλη εξέλιξη βρίσκεται και ο αεροπτερισμός στο Ν. Λάρισας. Στα Καλύβια Ελασσόνας στη θέση «Τουρτοφωλιά» βρίσκεται το αεραθλητικό κέντρο Ολύμπου. Στο Δρυμό Ελασσόνας κάθε χρόνο γίνεται το ιπτάμενο καρναβάλι τις απόκριες και προπονείται ο Σύλλογος Αεραθλητών Λάρισας. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ Η μεγάλη χιονοκάλυψη του Ολύμπου από την Καλλιπεύκη και την Καρυά ως τον Κοκκινοπηλό αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για τη δραστηριοποίηση στο ορειβατικό σκι. ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ Ο Πηνειός προσφέρει τη δυνατότητα για εξάσκηση όλων των αθλημάτων ποταμού. Rafting 3ου-4ου βαθμού, Canoe-Kayak. ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ Διάσχιση φαραγγιών γίνεται στις περιοχές: Φαράγγι «Καλυψώ» - Κόκκινο Νερό (Κίσσαβος), Φαράγγι Κρυονερίου – Κίσσαβος και Ρακοπόταμος. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ Οι ακτές του Ν. Λάρισας με 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι το καλύτερο περιβάλλον για άσκηση θαλάσσιων σπορ όπως κολύμπι, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα (όμιλος, σχολή για παιδιά), ιστιοσανίδα και κανό. ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ Υπάρχει κόκκινη ζώνη (αποχαρακτηρισμένη) και σχολές καταδύσεων. ZODIACING Από το λιμάνι του Αγιόκαμπου, φουσκωτά προς Σποράδες και Βένετο. MOTO CROSS Στην Καλλιθέα Ελασσόνας λειτουργεί πίστα moto …
-
Βουνό & Θάλασσα
Λάρισα: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Λάρισα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.