Σέρρες
Το διαμάντι της Μακεδονίας
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Σέρρες: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Σέρρες: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Σέρρες: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Σέρρες: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Σπήλαια
Σέρρες: Σπήλαια, σπηλιές, βουνοσπηλιές, κ.α.
-
Ιστορία
Η πόλη των Σερρών, είναι μια από τις λίγες αρχαίες πόλεις του πολύπαθου ελληνικού χώρου που κατόρθωσε να διατηρήσει αδιάλειπτη ζωή από την αυγή των ιστορικών χρόνων μέχρι σήμερα. Πρώτη φορά εμφανίζεται στην ιστορία στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Την αναφέρει ο Ηρόδοτος με το όνομα «Σίρις». Μετά τον Ηρόδοτο, τη μνημονεύει ο Θεόπεμπτος ως Σίρρα, το εθνικόν Σιρραίος. Αργότερα, ο Ρωμαίος Τίτος Λίβιος την αποκαλεί Siras (= Σίραι, στον πληθυντικό) και την εντοπίζει στην Οδομαντική. Τέλος, ο Στέφανος Βυζάντιος γράφει: «Σίρις εν Παιονία» και «Σιριοπαίονες». Αρχαιολογικά ευρήματα από την πρώτη ιστορική εποχή των Σερρών ελάχιστα διασώθηκαν: μερικά μελανομβαφή όστρακα του 6ου ή του 7ου αιώνα π.Χ. στην Ακρόπολη. Κατά τον 5ο αιώνα, οι Σέρρες αναφέρονται σαν έδρα Επισκοπής και τον 6ο αιώνα είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της 7ης Επαρχίας του Βυζαντινού κράτους. Από τον 8ο αιώνα, ο ρόλος των Σερρών στην Ελληνική ιστορία γίνεται πρωταγωνιστικός και η πόλη θεωρείται η πιο επίσημη ανάμεσα στο Νέστο και Στρυμόνα. Οι βυζαντινοί συγγραφείς την αποκαλούν: «μέγα και θαυμαστόν άστυ», «ισχυράν», «αναγκαίαν», «καλήν», «πλουσίαν», «μεγίστην», «αρίστην», «μητρόπολιν», «θεοφρούρητον» κ.λ.π. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού http://www.army.gr/files/file/enimerotikoi/10MP_taks_pz_20130717.pdf Η πόλη των Σερρών, είναι μια από τις λίγες αρχαίες πόλεις του πολύπαθου ελληνικού χώρου που κατόρθωσε να διατηρήσει αδιάλειπτη ζωή από την αυγή των ιστορικών χρόνων μέχρι σήμερα. Πρώτη φορά εμφανίζεται στην ιστορία στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Την αναφέρει ο Ηρόδοτος με το όνομα «Σίρις». Μετά τον Ηρόδοτο, τη μνημονεύει ο Θεόπεμπτος ως Σίρρα, το εθνικόν Σιρραίος. Αργότερα, ο Ρωμαίος Τίτος Λίβιος την αποκαλεί Siras (= Σίραι, στον πληθυντικό) και την εντοπίζει στην Οδομαντική. Τέλος, ο Στέφανος Βυζάντιος γράφει: «Σίρις εν Παιονία» και «Σιριοπαίονες». Αρχαιολογικά ευρήματα από την πρώτη ιστορική εποχή των Σερρών ελάχιστα διασώθηκαν: μερικά μελανομβαφή όστρακα του 6ου ή του 7ου αιώνα π.Χ. στην Ακρόπολη. Κατά τον 5ο αιώνα, οι Σέρρες αναφέρονται σαν έδρα Επισκοπής και τον 6ο αιώνα είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της 7ης Επαρχίας του Βυζαντινού κράτους. Από τον 8ο αιώνα, ο ρόλος των Σερρών στην Ελληνική ιστορία γίνεται πρωταγωνιστικός και η πόλη θεωρείται η πιο επίσημη ανάμεσα στο Νέστο και Στρυμόνα. Οι βυζαντινοί συγγραφείς την αποκαλούν: «μέγα και θαυμαστόν άστυ», «ισχυράν», «αναγκαίαν», «καλήν», «πλουσίαν», «μεγίστην», «αρίστην», «μητρόπολιν», «θεοφρούρητον» κ.λ.π. Κατά τον Μεσαίωνα έπαθε πολλές καταστροφές, μερικές ολοκληρωτικές και σκλαβώθηκε αρκετές φορές, μα τελικά επέζησε. Το φθινόπωρο του 1204, παραδόθηκε στους Φράγκους σταυροφόρους, που ξεκίνησαν να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους και σκλάβωσαν ένα χριστιανικό κράτος. Το 1205 ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωάννης Α΄ κυρίευσε τις Σέρρες αιχμαλώτισε τη φραγκική φρουρά, αποκεφάλισε τους αξιωματούχους της και κατέστρεψε συνθέμελα την πόλη. Το 1221 περιήλθε στο Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο, το 1230 όμως, ο Βούλγαρος τσάρος Ιωάννης Β΄ …
-
Έθιμα
Αγία Ελένη Αναστενάρια Στις 21 Μαΐου, ημέρα εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αναβιώνει το έθιμο των Αναστεναρίων στο χωριό Αγία Ελένη του Δήμου Σκουτάρεως. Πρόκειται για πανάρχαιο έθιμο πυροβασίας που διασώθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (Σαράντα Εκκλησιές, Αγαθούπολη) και φέρει λατρευτικά στοιχεία της αρχαιότητας. Η τελετή ξεκινά στις 20 Μαΐου με τη θυσία ενός νεαρού αρσενικού ζώου (κουρμπάνι) και την προετοιμασία των συμμετεχόντων στην «οιστροπληξία» (έκσταση) ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στη πυροβασία (ή ακάϊα). Την επόμενη μέρα, οι Αναστενάρηδες μεταφέρουν τις κωδωνοφόρες εικόνες των Αγίων (τις «χάρες») στη θέση του ιερού αγιάσματος. Λέγεται ότι οι Άγιοι βοηθούν τους Αναστενάρηδες να εκτελέσουν την πυροβασία. Το απόγευμα ανάβουν την ιερή φωτιά και όταν σχηματισθεί η θράκα, καταφθάνουν οι Αναστενάρηδες κρατώντας τις ιερές εικόνες, χορεύοντας κυκλικά γύρω από τη φωτιά και περνώντας πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα υπό τους ήχους μουσικών οργάνων (λύρα, νταούλι). Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται η δημόσια πυροβασία. Μονοκκλησιά Γυναικοκρατία Στα χωριά Μονοκκλησιά και Άνω Καμήλα του Δήμου Μητρουσίου αναβιώνει κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου το έθιμο της γυναικοκρατίας ή αλλιώς η γιορτή της Μπάμπως (της μαμής). Το έθιμο μεταφέρθηκε στις Σέρρες από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Την ημέρα αυτή οι γυναίκες παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους και βρέχουν με νερό όποιον άνδρα τολμήσει να κυκλοφορήσει στο δρόμο. Συγκεντρώνονται, φορώντας παραδοσιακές στολές, στο σπίτι της πιο ηλικιωμένης γυναίκας (της Μπάμπως) για να την τιμήσουν για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον κόσμο ως μαμή. Ακολουθεί μεγάλο γλέντι μεταξύ γυναικών με μουσική, χορούς και παραδοσιακά θρακιώτικα εδέσματα. Νέο Σούλι Δρακοκτονία Στις 23 Απριλίου αναβιώνει στο Νέο Σούλι του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, το έθιμο της Δρακοκτονίας. Λέγεται ότι εκεί ζούσε ένας δράκος που είχε τον έλεγχο του νερού της πηγής και ζητούσε ως θυσία για να απελευθερώσει το νερό την ομορφότερη κοπέλα του χωριού. Όταν ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα, αυτή παρακάλεσε το Θεό για τη σωτηρία της με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο Άγιος Γεώργιος και να σκοτώσει τον δράκο. Κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του εθίμου. Το δρώμενο ξεκινάει με τον πρώτο χορό γύρω από τον ναό του Προφήτη Ηλία, όπου συμμετέχουν νεαρά κορίτσια τραγουδώντας εκκλησιαστικά άσματα. Στη συνέχεια, οδηγούνται στο ναό του Αγίου Γεωργίου όπου σέρνουν το χορό οι παντρεμένες γυναίκες. Τέλος γίνεται η αναπαράσταση της Δρακοκτονίας. Μια κοπέλα οδηγείται στη πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το ομοίωμα του δράκου, υπό τη συνοδεία δύο μαυροφορεμένων νεαρών γυναικών. Ένας νέος εμφανίζεται πάνω σε λευκό άλογο σκοτώνει το δράκο και σώζει τη κοπέλα. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τοπικά εδέσματα. Πεντάπολη Έθιμο της Ντουντούλας Από το 2005, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου αναβιώνει στη Πεντάπολη, στο κεφαλοχώρι των Δαρνακοχωρίων, το έθιμο της «Ντουντούλας» (του κινούμενου θάμνου). Πρόκειται για …
-
Δραστηριότητες
ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ Το περίφημο δάσος του Λαϊλιά, με τις οξιές και τα έλατα, απέχει 25 χλμ από την πόλη των Σερρών. Το χιονοδρομικό του κέντρο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 μέτρων, διαθέτει πίστα μήκους 1000 μέτρων, αναβατήρα και όμορφο χιονοδρομικό περίπτερο. Αξίζει να το επισκεφθείτε, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ Ο Αγγίτης ποταμός βγαίνει στην επιφάνεια της γης από το σπήλαιο Μαρά στο Νομό Σέρρες και συνεχίζει τη διαδρομή του στα όρια του Νομού Σερρών. Σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο Αλιστράτης, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού με μήκος 15 χιλιόμετρα όπου χαρακτηριστικά είναι στις πλαγιές του τα βραχογραφήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη κοινοτήτων ανθρώπων του 5ου και 6ου αιώνα. Ο ποταμός προσφέρεται για rafting και πεζοπορία στα φυσικά του μονοπάτια, που ξεκινούν από τα χωριά Συμβολή, Λευκοθέα και το Σταθμό Αγγίστας. ΛΟΥΤΡΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ Το υδροθεραπευτήριο του Σιδηροκάστρου διαθέτει: παραδοσιακή πισίνα τύπου χαμάμ, πισίνες SPA με υδρομασάζ και αερομασάζ και μπανιέρες υδρομασάζ. Στο Άγκιστρο με το Βυζαντινό Λουτρό (1100 μΧ) και τις νέες σύγχρονες υποδομές, μπορεί κανείς να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης, καθώς τα ιαματικά λουτρά εκτός από αυτό βοηθούν και στις ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, αρθρίτιδες και σε δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας. ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο των Σερρών, ο οποίος παράλληλα αποτελεί χώρο αναψυχής και άθλησης.
-
Βουνό & Θάλασσα
Σέρρες: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Σέρρες: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Σέρρες: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.