Αγαθονήσι
Ο ανέγγιχτος παράδεισος των Δωδεκανήσων
-
Ιστορία
Έκταση 13,5 τ.χλμ. Μόνιμος πληθυσμός 152 κάτοικοι Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Υετούσα, ενώ ο Θουκυδίδης το ονομάζει Τραγαία, ο Στράβων Τραγαίαιι - καθώς το συμπεριλαμβάνει μαζί με τα παρακείμενα νησιά και βραχονησίδες που το περιβάλλουν (Κουνελονήσι, Κατσαγάνι, Νερονήσι, Στρογ-γυλή, Πίττα κ.α.) και ο Πλούταρχος Τραγιά. Οι νεότεροι περιηγητές το αναφέρουν ως Agatonissi. Η σημερινή ονομασία του που χρησιμοποιείται τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια πηγάζει από τον αγαθό-καλό χαρακτήρα των κατοίκων του, και το κείμενο της μετονομασίας του νησιού το υπόγραψαν όλοι οι κάτοικοι. Άλλη εκδοχή λέει ότι το όνομα του νησιού οφείλεται στο Αγαθόχορτο το οποίο συναντάται συχνά στο νησί. Κατά την προϊστορική περίοδο κατοικούνταν από Κάρες. Ακολούθησαν οι Ίωνες της Μιλήτου και αργότερα οι Δωριείς. Με χρυσόβουλο του Δούκα Αγγέλου του Κομνηνού το Αγαθονήσι δωρίζεται στη Μονή της Πάτμου. Μέχρι το 14ο αιώνα μ.Χ. ήταν κρησφύγετο πειρατών, ενώ το 1522 περιέρχεται στην κυριαρχία των Τούρκων. Ο νεότερος εποικισμός του Αγαθονησίου έγινε από Πάτμιους και Φουρνιώτες στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1912, οι Ιταλοί διαδέχονται τους Τούρκους και στις 7 Μαρτίου μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1948 υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πάτμου. Το 1954 γίνεται αυτόνομη Κοινότητα. Το σχήμα του μοιάζει με γάιδαρο γι' αυτό και κάποιες από τις παλαιότερες ονομασίες του ήταν Γάιδαρος ή Γαϊδουρονήσι.
-
Έθιμα
Σήμερα στο Αγαθονήσι ζουν περίπου 150 κάτοικοι. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και αλιεία. Καθώς το νησί είναι πλούσιο σε αλιεύματα υπάρχουν πολλές ιχθυοκαλλιέργειες , όπως στο Βαθύ Πηγάδι και στον απάνεμο κόλπο του Καθολικού. Το Πάσχα, το αρνάκι σερβίρεται όχι στη σούβλα αλλά γεμιστό με ρύζι στο φούρνο. Τον Αύγουστο στις 23 γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς. Στο Αγαθονήσι μπορεί να πάει κανείς πολύ εύκολα καθώς έχει καθημερινή επικοινωνία το καλοκαίρι με, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σάμο και Χίο. Στο νησί λειτουργεί επίσης μεγάλο και σύγχρονο ελικοδρόμιο. Ο απάνεμος και ήσυχος κόλπος του Αγ. Γεωργίου είναι ιδανικός για τα διάφορα σκάφη που προσεγγίζουν στο νησί. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Και οι δύο οικισμοί διατηρούν αρκετά στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής παρά τις κακοφωνίες νεόκτιστων σπιτιών. Μεγάλο Χωριό : Τα παλαιότερα οικοδομήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ιδιορρυθμία: Ορθογώνια, ισόγεια, μονοκάμαρα με καλαμοσκεπή οροφή και πατελιά, χτισμένα με ξερολιθιά και εσβτερικά σοβατισμένα με κοκκινόχωμα. Μικρό Χωριό : Η αρχιτεκτονική των π αλιών σπιτιών είναι παρόμοια με το Μεγάλο Χωριό με διαφορετική διάταξη. Τα σπίτια είναι κτισμένα κυκλικά γύρω από μια κοινή αυλή - αίθριο, ενώ δεν έχουν εξωτερικά παράθυρα. ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι: Του Αγίου Παντελεήμονα (26/7) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8). Και στα δύο γίνεται μεγάλη προετοιμασία αρκετών ημερών, με φαγητό και γλυκίσματα που προσφέρουν οι νοικοκυρές, άρτους που ψήνονται σε ξυλόφουρνους και φυσικά μουσική και χορό.
-
Βουνό & Θάλασσα
Αγαθονήσι: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Αγαθονήσι: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.