Κουφονήσια
Οι μικρές παραδεισένιες Κυκλάδες
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Κουφονήσια: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Κουφονήσια: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Ιστορία
Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλουν το όνομά τους σε μια δυσκολία ακοής των κατοίκων, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Tο όνομά τους έχει αποδοθεί στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια. Έτσι λοιπόν προέκυψε το Kουφιονήσια, που μετεξελίχθηκε σε Kουφονήσια. Τα Κουφονήσια κατοικούνται αδιάλειπτα από την Προϊστορική ακόμα εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα (ταφικά και άλλα) των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά, ένα τηγανόσχημο αγγείο, με χαραγμένο επάνω του ένα εννεάκτινο αστέρι φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Νάξου. Μια δεύτερη ανασκαφή της ανατολικής ακτής αποκάλυψε ευρήματα Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Η γειτονική Κέρος επίσης, την οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί απ' ό, τι οι έρευνες δείχνουν, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3000-2000 π. Χ.). Στη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν τα Κουφονήσια υποτάχτηκαν στην κοινή μοίρα όλων σχεδόν των νησιών των Κυκλάδων, μήλο της έριδας για ποικιλώνυμους πειρατές. Άλλαξαν πολλές φορές χέρια ανάμεσα σε Τούρκους και οικογένειες Λατίνων αρχόντων. Οι Κουφονησιώτες, άλλοτε από ανάγκη και άλλοτε κατ' επιλογήν, συνέπρατταν συχνά με Μανιάτες ή άλλους πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον πορθμό ανάμεσα στο Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι ως ασφαλές καταφύγιο. Τον 17ο αιώνα, την περίοδο των μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο ναυτικές υπερδυνάμεις της εποχής, τη Βενετία και την Τουρκία, οι Κουφονησιώτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι με το φάσμα του λιμού. Αναγκαστικά έφαγαν κάθε λογής βολβό που φύτρωνε στο άγονο νησί τους, πριν καταλήξουν στα ταπεινά λούπινα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για ζωοτροφή. Ένα πικρό δίστιχο από εκείνη την εποχή διασώζει ο Μανώλης Γλέζος: «βάστα καημένε λούμπουνα, αν είσαι παλικάρι γιατι ο καμένος ο βολβός ουτ' ήταν, ουτ' εφάνη.»Τα Κουφονήσια απελευθερώθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες με την επανάσταση του 1821. ΚΕΡΟΣ Το βραχώδες και αλίμενο νησί 1,5 ναυτικό μίλι ΝΑ του Κουφονησιού, στο οποίο σήμερα κατοικεί μόνο ένας ερημίτης βοσκός, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3000-2000 π. Χ.). Ανασκαφές στη δυτική του πλευρά έχουν αποκαλύψει μεγάλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 100 μαρμάρινα είδωλα. Δύο από αυτά, ο αρπιστής και ο αυλητής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας ενώ επιβλητικό είναι και το μοναδικό ύψους 1,40 μ. ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας. Κατά μια εκδοχή η Κέρος ταυτίζεται με την Αστερία, το νησί, στο οποίο κατά τη μυθολογία γεννήθηκαν οι αρχαίοι Θεοί Απόλλων και Άρτεμη- και όχι στη Δήλο όπως γενικά πιστεύεται. Οι υποστηρικτές της θεωρίας ανατρέχουν στον Όμηρο, τα Ορφικά και άλλες αρχαίες πηγές και ηχούν πειστικοί, κάποιοι επίσης διατείνονται ότι τα μοναδικού ύφους κυκλαδίτικα είδωλα χρησιμοποιούσαν ως αφετηρία έμπνευσης και μοντέλο την ξαπλωμένη γυναικεία μορφή που διαγράφεται στην κορυφογραμμή του νησιού. Συντάκτης: Φωτεινή …
-
Έθιμα
Του Αγ. Γεωργίου, που είναι προστάτης του νησιού, μετά τη λειτουργία, γίνεται περιφορά της εικόνας. Ο «πανηγυράς», ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο, κάνει τον γύρο του νησιού κρατώντας την εικόνα στα χέρια. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα, ενώ όλα τα καΐκια του νησιού τον συνοδεύουν παραπλέοντας την ακτή. Η πομπή καταλήγει στην εκκλησία του χωριού, όπου προσφέρεται φαγητό (αρνί βραστό και ψητό) και ποτά σε όλους τους παρευρισκομένους. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στις ταβέρνες του νησιού. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Κουφονήσι προσφέρει κατάνυξη αλλά και πλούσιο νησιώτικο χρώμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείτε απ' άκρη σ' άκρη με δάδες, ενώ την ώρα της Ανάστασης ολόκληρο το νησί σείεται από τα βεγγαλικά. Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου γίνεται η γιορτή του ψαρά όπου προσφέρονται νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες και κρασί σε όλους. Στη γιορτή συμμετέχουν χορευτικές ομάδες ενώ τα όργανα αναλαμβάνουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Νησιώτικο γλέντι γίνεται στις 20 Ιουλίου, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία αλλά και τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε με καΐκια, που ξεκινούν από τις εφτά το πρωί, ολόκληρο το νησί ταξιδεύει μέχρι το Κάτω Κουφονήσι για να λειτουργηθεί στην εκεί εκκλησία της Παναγίας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γεύμα- προσφορά των κατοίκων (ψάρι, τηγανιτά, αρνί, κατσίκι). Στην επιστροφή γίνεται ο αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών, ποιο θα προλάβει να μπει πρώτο στο λιμάνι. Νικητές και χαμένοι ανταλλάσσουν το βράδυ στο πανηγύρι κεράσματα υπό τους ήχους των βιολιών. Μικρή τοπική γιορτή, αφορμή για γλέντι και χορό είναι και του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου. ΕΘΙΜΑ Κατά το παρελθόν, ως τις αρχές του 20ού αιώνα, στην επικράτηση του μονόσπιτου ως συνηθέστερης μορφής λαϊκής κατοικίας, συνέβαλε το σύστημα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου που επικρατούσε στο νησί, όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.Σύμφωνα με αυτό, το σπίτι μαζί με όλο το νοικοκυριό, καθώς και ολόκληρη η περιουσία της μητέρας προορίζονταν για να δοθεί σαν προίκα στην πρώτη κόρη. Η πατρική περιουσία προοριζόταν ή για την δευτερότοκη κόρη ή για τον πρωτότοκο γιο. Ταυτόχρονα, η οικογένεια ήταν υποχρεωμένη να χτίσει σπίτια και για τις υπόλοιπες κόρες της, ενώ οι γιοι πήγαιναν σώγαμπροι. Έτσι, μετά το γάμο της πρώτης κόρης, η οικογένεια μετακόμιζε σε άλλο σπίτι. Εκεί έμενε ως το γάμο της τελευταίας κόρης, οπότε παραχωρούνταν σε εκείνη και οι γονείς κατέφευγαν σε ένα μικρό σπίτι που είχαν φτιάξει ειδικά για τα γεράματά τους, το λεγόμενο γεροντομοίρι. Μετά το θάνατο των γονιών, το γεροντομοίρι μοιραζόταν συνήθως εξ αδιαιρέτου ανάμεσα στα αδέλφια. Πηγή: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ http://www2.egeonet.gr/
-
Δραστηριότητες
ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ Στο Πάνω Κουφονήσι Οι παραλίες του νησιού είναι εξωτικές με μαγευτική παρθένα ομορφιά. κολπίσκους με χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. . Oι πιο πολυσύχναστες παραλίες τους είναι ο Φοίνικας, το Φανό, η Πλατιά Πούντα και η Iταλίδα. Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις «πισίνες», μικρούς κόλπους ανάμεσα σε βράχια και το Πορί, την ομορφότερη παραλία του νησιού. Στην ανατολική ακτογραμμή μπορείτε να κολυμπήσετε στις ακτές Χαροκόπου, Πλατιά Πούντα, Φανός, Ιταλίδα και Πορί. Οι παραλίες Χαρακόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες του νησιού. Ο Φανός είναι από τις πιο απόκρημνες και ήσυχες παραλίες του νησιού. Το Πορί με απόσταση 4 χλμ. από τη Χώρα θεωρείται από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες αλλά και τις πιο πολυσύχναστες. Μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε μέχρι τις θαλάσσιες σπηλιές πίσω από το Πορί. Στο Κάτω Κουφονήσι Για όσους αναζητούν γαλήνη και απομόνωση σε ερημικούς αμμώδεις παράδεισους, συστήνουμε να πάρουν το καΐκι για το Κάτω Κουφονήσι. Θα απολαύσετε κολύμπι στην Παναγιά, το Νερό, τα Πεζούλια και το Δέτη. Τα Κουφονήσια είναι από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς των Κυκλάδων. Ο τουρισμός άνθισε στο νησί την τελευταία δεκαετία καθιστώντας το ένα από τα πρώτα νησιά σε επισκεψιμότητα σε όλες τις Κυκλάδες. Αν και οι επισκέπτες του νησιού αυξάνονται με τα χρόνια το νησί έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσική του ομορφιά. Οι πανέμορφες παραλίες του νησιού και οι χρυσές αμμουδιές του με τα κρυστάλλινα νερά είναι πραγματική απόλαυση για τους επισκέπτες τους.O βυθός στα Kουφονήσια είναι μαγευτικός ιδανικός για τους φίλους των καταδύσεων. Aπό τη Xώρα ξεκινούν καΐκια για τις πιο μακρινές παραλίες του νησιού, καθώς και για τα κοντά νησάκια Πρασούρα, Γλαρονήσι, Bούλγαρη, Tσουλούφι, Λάζαρος και Mεγάλη Πλάκα με τις γαλαζοπράσινες δαντελωτές αγκαλιές που σε προκαλούν να τις απολαύσεις και να τις εξερευνήσεις και δίκαια έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
-
Βουνό & Θάλασσα
Κουφονήσια: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Κουφονήσια: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Κουφονήσια: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.