Παξοί
Το νησί που δημιούργησε ο Ποσειδώνας για να ζήσει τον έρωτά του
-
Ιστορία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας του Παξούς, για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημα τους. Ο Όμηρος πρώτος αναφέρει τους Παξούς. Οι κάτοικοι ήταν Ηπειρωτικής καταγωγής, Ελληνόφωνες. Πρώτοι έποικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλονιά. 432 π. Χ.: Στα ανοιχτά των Παξών (που αναφέρονται ως «νήσοι των Συβότων»), γίνεται η μεγαλύτερη μέχρι τότε ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων. Έγινε μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων, όπου βυθίστηκαν 70 Κερκυραϊκές και 30 Κορινθιακές τριήρεις. 229 π. Χ.: Οι ισχυροί στόλοι των Ιλλυρίων πειρατών (κατοίκων των ανατολικών Παραλίων της Αδριατικής) και των Κερκυραίων, συγκρούστηκαν έξω από τους ¨καλούμενους Παξούς». Νίκησαν οι Ιλλύριοι κατέβαλαν την Κέρκυρα (και τους Παξούς). Η νίκη τους αυτή προκάλεσε την πρώτη άμεση ρωμαϊκή επέμβαση στα ελληνικά πράγματα. Οι Ρωμαίοι νίκησαν ένα χρόνο αργότερα τους Ιλλύρους και τους υποχρέωσαν σε παραχώρηση εδαφών και καταβολή φόρων. 31 π. Χ. : Στην Περιοχή των Παξών κινήθηκαν οι στόλοι Οκταβιανού και Αντωνίου, με σύμμαχο την Κλεοπάτρα, για να καταλήξουν στη ναυμαχία του Ακτίου. Εικάζεται ότι μετά την έκβασή της, οι φυγάδες, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, λόγω ενάντιου ανέμου, μεθορμίστηκαν στους Παξούς. 960 μ. Χ.: Ο επίσκοπος Κρεμόνας Λιουτπράνδος, ιστορικός, πηγαίνει στους Παξούς για να γράψει σε περιβάλλον ησυχίας τον τρίτο τόμο της Ιστορίας του. Κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα η Κέρκυρα περιέρχεται στην κυριαρχία των Ανδηγαυών προσαρτώντας και τους Παξούς. 1386: Το νησί κατακτάται από τους Βενετσιάνους. Οι Παξοί μεταβιβάζονται σε ενετούς πρίγκιπες και βαρόνους ως τιμάριο για πολλές δεκαετίες. 1423: Ο βαρόνος Αδάμ Β' Σαν Ιππόλυτος ζήτησε άδεια από τη Βενετία να κτίσει φρούριο για να προστατέψει το νησί από τους πειρατές. Κτίστηκαν δύο: ένα του Αγίου Νικολάου στο νησάκι απέναντι από το Γάιο και ένα άλλο στη Λάκκα. 1510: Ανακατασκευή του φρουρίου του Αγ. Νικολάου, πάνω σε σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. 1537: Γίνεται μεταξύ των συμμαχικών στόλων Ισπανών, Ενετών και Πάπα, μια σπουδαία ναυμαχία εναντίον των Τούρκων, προ των Παξών υπό την ηγεσία του ναυάρχου της Γένοβας Αντρέα Ντόρια. Τα τουρκικά πλοία βυθίστηκαν και η θάλασσα των Παξών γέμισε πτώματα. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα θέλησε να εκδικηθεί την καταστροφή που προκάλεσε ο Ντόρια. Μετά από λεηλασίες και αιχμαλωσίες, ο Μπαρμπαρόσσα αποφάσισε να πολιορκήσει την Κέρκυρα. Σύντομα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, έλυσε την πολιορκία και αποσύρθηκαν τα στρατεύματα του, αφού είχαν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Στη συνέχεια ο τουρκικός στόλος, υπό την αρχηγεία του Μπαρμπαρόσσα, εμφανίστηκε στους Παξούς και το νησί λεηλατήθηκε από άκρη σε άκρη. Δεν έμεινε λίθος επί λίθου. Η καταστροφή, ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά, όταν οι Παξοί έγιναν το ορμητήριο του Τοργκούτ. Το νησί ερήμωσε. 1571: Ο Τουρκικός στόλος με ναύαρχο το …
-
Έθιμα
Φεστιβάλ ΠαξώνΟ θεσμός του φεστιβάλ ξεκίνησε το 1985. πρόκειται για εκδηλώσεις κλασσικής μουσικής, από νέους με υποτροφίες που αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβρη, σε διάφορα σημεία του νησιού. Στο Μουσείο και στο Λιμάνι του Γαίου , καθώς και στο Δημοτικό σχολείο του Λογγού. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗ Ο βυθός της θάλασσας των Παξών, είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Περιμένει τους λάτρεις των υποβρύχιων δραστηριοτήτων, να τον εξερευνήσουν, ανακαλύπτοντας ένα πλούσιο κόσμο γεμάτο χρώματα και σχήματα.
-
Βουνό & Θάλασσα
Παξοί: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Παξοί: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.