Βοιωτία
Η κατοικία των Μουσών
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Βοιωτία: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Ιστορία
Η χώρα πήρε το όνομα Βοιωτία από τον Βοιωτό, γιό του Ιτώνου και της νύμφης Μελανίππης. Ο Βοιωτός αναφέρεται σαν εγγονός του Αμφικτύωνα. Πιστευόταν ακόμη ότι στον χώρο της Βοιωτίας γεννήθηκαν θεοί, ο Ηρακλής και ο Διόνυσος και ότι το βουνό Ελικών ήταν η κατοικία των Μουσών και του Απόλλωνα. Ακόμα, στον Κάδμο, τον οικιστή των Θηβών, ο ίδιος ο Ζευς έδωσε για γυναίκα του την Αρμονία - κόρη του Άρη και της Αφροδίτης - και στο γάμο τους, στην Καδμεία, την ακρόπολη των Θηβών, μαζεύτηκαν όλοι οι θεοί. Είναι μοναδικός για την αρχαιότητα ο συνδυασμός της Βοιωτίας με τον Κάδμο, που ήρθε κατά την παράδοση από την Φοινίκη φέρνοντας τα "Κάδμια γράμματα". Οι ανασκαφές του μυκηναϊκού ανακτόρου της Θήβας έφεραν στο φως μεγάλους ψευδόστομους αμφορείς που έφεραν πάνω τους γράμματα της γραμμικής Β. Η ανακάλυψη προκάλεσε ζωηρή αίσθηση. Οι ανασκαφές στο ίδιο ανάκτορο μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο απέδειξαν την έκταση των εμπορικών συναλλαγών της Θήβας με τα μεγάλα κέντρα του ανατολικού πολιτισμού (Συρία, Μεσοποταμία κ.α). Η Βοιωτία είναι περιοχή με πανάρχαιο πολιτισμό. Εκτός από τις μαρτυρίες των μύθων, η ανασκαφική έρευνα έχει δείξει ότι στο χώρο αυτό άνθησαν για πολλούς αιώνες από την νεολιθική ακόμα περίοδο, συνοικισμοί με αξιόλογο πολιτισμό όπως ο Ορχομενός, η Χαιρώνεια, η Εύτρηση, η Ελάτεια, η Θήβα, η περιοχή γύρω από την Κωπαίδα κ.α. Η ευφορία της γης της προσείλκυσε από νωρίς και η αρχαία παράδοση αναφέρει ένα πλήθος λαών που την κατοίκησαν. Από αυτούς σπουδαιότεροι ήταν οι Πελασγοί, οι Μινύες, οι Λέλεγες, οι Σπαρτοί, οι Καδμείοι κ.α. Μερικοί από αυτούς φαίνεται ότι έφτασαν στη Βοιωτία από την Θεσσαλία. Όχι μόνο οι μύθοι, αλλά και οι θρησκευτικές λατρείες, με κοινά επίθετα των θεών, μαρτυρούν την μεταφορά πολιτιστικών στοιχείων αλλά καιολόκληρων πληθυσμών από τη Θεσσαλία στην Βοιωτία. Την ίδια βεβαιότητα προσφέρουν και ορισμένα τοπωνυμία κοινά στις δύο περιοχές. Τα πανάρχαια ονόματα της Βοιωτίας είναι Αονία και Ωγυγία . ΛΙΒΑΔΕΙΑ Κατά μια παράδοση, η πόλη ονομαζόταν παλαιότερα Μίδεια και ήταν χτισμένη σε λόφο. Αργότερα μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από τον Αθηναίο Λέβαδο, που εγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα. ΘΗΒΑ Χτίστηκε κατά την αρχαιότητα από τον μυθολογικό ήρωα Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος αρχαίος στρατηγός που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου. Κατά την αρχαιότητα η ακρόπολη των Θηβών ονομαζόταν "Καδμεία", υποδηλώνοντας έτσι τον ιδρυτή της. Το πληθυντικό του ονόματός της οφείλεται στις περίφημες Δεκατέσσερις πύλες της, που συνδέονται στενά με τον μύθο της Νιόβης. Θήβαι επίσης, κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν το σημερινό ίσως Κάρνακ της Αιγύπτου. Το όνομά της φέρεται να είναι παραφθορά της αιγυπτιακής λέξης "η πόλη". Η Θήβα, η γενέτειρα του μυθικού ήρωα Ηρακλή και έξοχων ανδρών, όπως ο Πίνδαρος και Επαμεινώνδας, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις υποθέσεις της Ελλάδος, από την αρχή της ιστορίας της, καθώς μαρτυρούν οι …
-
Έθιμα
ΘΗΒΑ Κορυφαίες ετήσίες εκδηλώσεις είναι ο « Βλάχικος γάμος » πυυ γίνεται την Καθαρά Δευτέρα, η εμποροπανήγυρη 23 έως 30 Αυγούστου και τα «Πινδάρεια » από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ Ο «Βλάχικος γάμος » ρίζωσε και ζει εδώ και 115 χρόνια μόνο στη Θήβα, την πατρίδα του Διόνυσου. Η γιορτή του βλάχικου γάμου, με τον πυρρίχιο χορό, το Γαϊτανάκι, την πομπή, το ομαδικό γλέντι, τον Βακχευτή σάτυρο, τον χορό του πεθαμένου και την καυτή σάτιρα του διαλόγου της Καθαράς Δευτέρας αποδίδει το γενικότερο πνεύμα των Διονυσιακών μυστηρίων. ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν χορό, μουσική, θέατρο, εκθέσεις, διαλέξεις, σκακιστικούς αγώνες, οι οποίες διεξάγονται στην αρχή του φθινοπώρου. ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ Η μεγάλη εμποροπανήγυρη, αφιερωμένη στα ¨εννιάμερα¨ της Παναγίας, πραγματοποιείται από το 1845 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο από 23 έως 30 Αυγούστου. ΑΡΑΧΩΒΑ Όποιος δεν έχει κάνει Πάσχα στην Αράχωβα, δεν έχει δει τη λιτανεία της ασημένιας εικόνας του προστάτη της Αγίου Γεωργίου, με τους λεβεντόκορμους Αραχωβίτες με φουστανέλες και τις Αραχωβίτισες με σεγκούνια, δεν έχει φάει ψητό, μεζέδες και δεν έχει πιει κρασί τη Λαμπρή στους λάκκους, αν δεν είναι εν ζωή, κρίμα, αν ζει όμως, μην ξεχάσει να πάει το Πάσχα ή τη μέρα τ' Αϊ Γιωργιού στην Αράχωβα . Είναι θαύμα , ανάσταση της φύσης και μετάληψη Θεού ! Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού από τον Ιούνιο του 2000, ανήκει και διοικείται από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε., που εδρεύει στην Αθήνα. Τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού είναι τα καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα της χώρας και καλύπτουν τις απαιτήσεις για αρχάριους και προχωρημένους λάτρες του σκι, ακροβατικό σκι αλλά και με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας. Είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι. Στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 - 2.300 μ., λειτουργούν 1 τηλεκαμπίνα, 6 εναέριοι και 7 συρόμενοι αναβατήρες με 20 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Οι 16 είναι πίστες κατάβασης μήκους από 600 μ., μέχρι 4000 μ. Από αυτές οι 13 είναι μπλε (για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιερ), ενώ οι τρεις είναι μαύρες αγωνιστικές. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης πάρκινγκ, ελικοδρόμιο, χώρους υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα baby sitting. Επίσης λειτουργούν σχολές σκι και σνοουμπορντ, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι και μπουτίκ ειδών ένδυσης. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Χ.Κ.ΕΤΑ 22340 22693 ΚΕΛΛΑΡΙΑ 22340 22693 ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 210 3464087 ΕΚΟΣΑ 22670 31384 ΕΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ 22670 31118
-
Βουνό & Θάλασσα
Βοιωτία: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Βοιωτία: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.