Έβρος
Ο παράδεισος των υδροβιότοπων
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Έβρος: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Έβρος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Έβρος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Έβρος: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Αλεξανδρούπολη Ανθρώπινη κατοίκηση παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή από τα νεολιθικά χρόνια(4500-3000 π.χ). Αρκετές θέσεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη (Μάκρη, Πόταμος, Δορίσκος, Μικρό βουνί Σαμοθράκης) δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο ζωής εκείνης της περιόδου. Η επόμενη περίοδος της προϊστορίας, η εποχή του χαλκού (3000-1050π.χ), αντιπροσωπεύεται περιορισμένα, όχι μόνο στην περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης αλλά γενικότερα στην Αιγιακή Θράκη (Μάκρη, Καρυώτες Σαμοθράκης και Μικρό Βουνί Σαμοθράκης). Η ζώνη της Αλεξανδρούπολης - όπως και όλη η έκταση από το Δέλτα του ποταμού Έβρου μέχρι και τη Βιστωνίδα λίμνη και με όριο προς βορρά τους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης - κατοικείται από τους Κίκονες. Το τέλος της εποχής του χαλκού και η πρώιμη εποχή του σιδήρου αντιπροσωπεύονται στην περιοχή με αρκετές θέσεις, (Κίρκη, Άβαντας, Ποταμός, Μάκρη, Νίψα, Κοίλα) και απαντώνται όλοι οι συνηθισμένοι τύποι μεγαλιθικών μνημείων: οχυρές ακροπόλεις, υπαίθρια ιερά για τη λατρεία του ήλιου και των άστρων, ανθρωπόμορφες βραχογραφίες. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τις πόλεις Μεσημβρία, Ζώνη, Σαλή και το Σέρρειον. Μεταγενέστερες πηγές συμπληρώνουν τις πόλεις Δρυς, Τέμπυρα και Χαράκωμα. Στο τέλος του 5ου αι.π.Χ. ορισμένες από αυτές πλήρωναν σοβαρό φόρο στην αθηναϊκή συμμαχία. Η πόλη Σάλη ταυτίζεται με τη σημερινή Αλεξανδρούπολη. Στα βυζαντινά χρόνια η περιοχή παίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς αποτελεί την άμεση γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, και στα όρια της ακμάζουν σημαντικές πόλεις ή οικισμοί (Τραϊανούπολη, Βήρα, Μάκρη) και μοναστικά συγκροτήματα (Παναγιά Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, σπηλαιώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων), που προστατεύονται από ισχυρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις (κάστρα Ποτάμου και Άβαντα.) Μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1830, το τουρκικό κράτος προσπάθησε να εκσυγχρονιστεί για να συμβαδίσει κάπως με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ένα από τα σύγχρονα επιτεύγματα, τότε ήταν ο σιδηρόδρομος. Τότε, γύρω από αυτόν τον τόπο υπήρχαν καλύβες και μικρόσπιτα ψαράδων, από την Αίνο, τη Μάκρη και τη Μαρώνεια. Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι δημιούργησαν ένα μικρό οικισμό – τη μετέπειτα Αλεξανδρούπολη - που μεγάλωνε σιγά-σιγά. Η αρχή του οικισμού είναι στη δεκαετία του 1850. Την ανάπτυξη του οικισμού σταμάτησε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1878. Η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Το τέλος του πολέμου βρήκε την πόλη στα χέρια των Βουλγάρων με τη συνθήκη του Αγίου-Στεφάνου. Τρεις μήνες όμως αργότερα με νέα συνθήκη η πόλη επέστρεψε στην Τουρκία. Συντάκτης: Νίκη Καλοπαίδη Διδυμότειχο Η ιστορία του Διδυμοτείχου ξεκινά από τη Νεολιθική περίοδο, όταν ο λόφος της Αγίας Πέτρας στο νοτιοανατολικό άκρο της σημερινής πόλης και πιθανότατα και ο οχυρός λόφος του Καλέ στο δυτικό της άκρο κατοικούνταν, όπως αποδεικνύουν τα ενδιαφέροντα ευρήματα, τυχαία και ανασκαφικά, όπως η κεραμική και τα λίθινα, τυπικά της περιόδου εργαλεία. Την αρχαία πόλη διαδέχεται η ελληνιστική. Από αυτή την περίοδο τα λίγα ερείπια αρχιτεκτονημάτων και άλλα τυχαία ευρήματα υπαινίσσονται την ύπαρξη ενός ευημερούντος …
-
Έθιμα
Αλεξανδρούπολη 14 Μαΐου : εορτάζονται τα «Ελευθέρια» σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τους Βούλγαρους. Διαρκούν ολόκληρο τον Μάιο και περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων (παρέλαση, ομιλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, χορευτικές εκδηλώσεις κ.α ). 26 Ιουλίου: το «Ποντιακό Πανηγύρι» εορτάζεται στην Παλαγία, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος. Τα «Κύματα Πολιτισμού», πολιτιστικές εκδηλώσεις, τελούνται ετησίως όλο το καλοκαίρι. Το «Φεστιβάλ βιβλίου» γίνεται κάθε δύο χρόνια στην παραλία της πόλης. Αρχές Σεπτεμβρίου: στη Κίρκη αναβιώνει η «Γιορτή της Μιλίνας», της παραδοσιακής πίτας που αποτελείται από 3 φύλλα και ψήνεται πάνω σε ανθρακιά, σε ταψί με ειδικό καπάκι για να μπορεί να γυριστεί ανάποδα. Η γέμιση της είναι συνήθως φτιαγμένη από τυρί και χυλοπίτες (γιουφκάδες), υπάρχει όμως και μιλίνα με πληγούρι και με σπανάκι. 4 Δεκεμβρίου: εορτάζει η Αγία Βαρβάρα και προσφέρει κάθε σπίτι στους γείτονες και φίλους το κολυβόζουμο, τη «Βαρβάρα», από βρασμένο σιτάρι με σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα..κ.α. Το έθιμο είναι κατάλοιπο της αρχαίας «πανσπερμίας» και τελείται σε ολόκληρο το νομό Έβρου. Έθιμο της Μπάμπως Η "Ημέρα της Μπάμπως" (της γριάς) ή της Μπαμπωτέρας, τελείται στις 8 Ιανουαρίου, γιορτή της Αγίας Δομνίκης και τιμά το πρόσωπο της γιαγιάς, η μάμμη στην αρχαιότητα (και μαία στη συνέχεια), η οποία βοηθούσε με τη πείρα της τις έγκυες την ημέρα της γέννας. Πρόκειται για το γνωστότερο θρακικό έθιμο, που τελείται σε διάφορα μέρη του Έβρου, και το έφεραν οι πρόσφυγες από την Βόρεια και Ανατολική Θράκη. Στα χωριά του Βόρειου 'Εβρου (όπως στη Ν.Βύσσα), στις 8 Ιανουαρίου το πρωί, οι γυναίκες του χωριού που γέννησαν μέσα στο χρόνο επισκέπτονται την "Μπάμπω" και της προσφέρουν συμβολικά δώρα, όπως πετσέτα και παπούτσια, για να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια να βοηθήσει. Η Μπάμπω ανταποδίδει με κεράσματα κι ευχές. Οι γυναίκες στη συνέχεια μεταφέρουν τη Μπάμπω με αμάξι ως τη βρύση του χωριού, όπου της πλένουν τελετουργικά τα χέρια. Ακολουθεί διασκέδαση των γυναικών με τη Μπάμπω σε καφενείο του χωριού. Το έθιμο θυμίζει αρχαιοελληνικές εορτές όπως τα Θεσμοφόρια και τα Αλώα, αγροτικές γιορτές που αναφέρονται στη γονιμότητα και την καρποφορία. Οι γιορτές ειδικότερα των Αλώων τελούνταν αρχές Ιανουαρίου και συμμετείχαν σ’ αυτές μόνο γυναίκες που έπιναν κρασί και τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια παρουσία ομοιωμάτων φαλλικών μορίων. Λεπτοκαρυά Σε μια πλαγιά σε ύψος 650 μ. από τη θάλασσα, 32 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου έχει φτιάξει αναπαράσταση ενός παραδοσιακού Σαρακατσάνικου καταυλισμού που αποτελεί παράλληλα ζωντανό μουσείο και χώρο αναψυχής. Διδυμότειχο Το έθιμο της Πεντηκοστής, οι Γκαϊντατζήδες, ανέρχεται στο 1204, χρονολογία της πολιορκίας του κάστρου του Διδυμοτείχου. Οι κάτοικοι ζήτησαν τότε τη βοήθεια του Θεού με περιφορά της εικόνας και ο Θεός έκανε το θαύμα του πλημμυρίζοντας το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, τον Ερυθροπόταμο, και έτσι σώθηκαν. Την ημέρα της Πεντηκοστής, σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, γίνεται λιτάνευση …
-
Βουνό & Θάλασσα
Έβρος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Έβρος: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Έβρος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.