Πιερία
Η πατρίδα του Ορφέα
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Πιερία: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Πιερία: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Πιερία: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Πιερία: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Πιερία ονομαζόταν στην αρχαιότητα η περιοχή της κάτω Μακεδονίας που σχεδόν αντιστοιχεί με τη σημερινή πεδιάδα της Κατερίνης. Εκτεινόταν, σύμφωνα με περιγραφή του Ηρόδοτου, κατά μήκος της θάλασσας νότια της Ημαθίας και του Αλιάκμονα μέχρι του Ολύμπου και του Πηνειού που αποτελούσαν και τα όρια μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας Η Πιερία παρουσίασε πυκνή κατοίκηση από τη νεολιθική περίοδο, ενώ κατά την εποχή του Χαλκού ανέπτυξε πολιτισμό παράλληλα με το μυκηναϊκό πολιτισμό. Τα ευρήματα που προέκυψαν από τη σωστική ανασκαφή στον νεολιθικό οικισμό Μακρύγιαλου μαρτυρούν ότι ήδη υπήρχε κατοίκηση κατά το 5.300 π. Χ. Πρόσφατα εντοπίσθηκαν κι άλλες νεολιθικές θέσεις στα Παλιάμπελα (κοντά στον Κολινδρό), στη Ρητίνη και στον Πλαταμώνα., καθώς και νεκροταφείο της μυκηναϊκής εποχής (1300 π.Χ και πριν) στην θέση Σπάθες του Αγίου Δημητρίου. Πατρίδα του Ορφέα και των Μουσών η Πιερία έχει στο έδαφός της δυο εμβληματικά όρη τα Πιέρια στα δυτικά και τον Όλυμπο στα νότια Στην πρώτη χιλιετία π. Χ. η περιοχή αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα Πιερία. Πριν από τους Μακεδόνες, περί το 1200 π. Χ. στην περιοχή κατοικούσαν οι Πίερες. Οι Πίερες ήταν θρακικό φύλο οι οποίοι εκδιώχθηκαν με την άφιξη των Μακεδόνων του Περδίκκα Α΄ στην κάτω Μακεδονία και τότε εγκαταστάθηκαν στα ανατολικά του Στρυμώνα στους πρόποδες του Παγγαίου, απ' όπου εκτόπισαν τους Ηδωνούς. Πάντως, το γεγονός ότι το όνομα της Πιερίας είναι ελληνικό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, πριν από την εγκατάσταση σ' αυτή των Πιέρων, θα πρέπει η περιοχή να δέχτηκε ελληνικές επιρροές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι παλαιότερα κατοικούνταν από τους Μάγνητες, τους οποίους ο Ησίοδος τοποθετεί ακριβώς στην Πιερία, ενώ αργότερα τους βρίσκουμε στην περιοχή του Πηλίου. Μετά την εγκατάσταση των Μακεδόνων στην Πιερία, απετέλεσε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του βασιλείου τους, του οποίου και ακολούθησε τις τύχες. Οι σπουδαιότερες πόλεις της ήταν το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων, η Ηράκλεια, η Μεθώνη, η Πύδνα, η Φίλα και τα Λείβηθρα. Κατά τους Περσικούς Πολέμους, ο Ξέρξης ακολούθησε την κατεύθυνση του σημερινού δρόμου Κατερίνης- Ελασσόνας και υποχρέωσε τους Έλληνες που βρίσκονταν στα Τέμπη να συμπτυχθούν και να οδηγηθούν στα Στενά των Θερμοπυλών, όπου δόθηκε και η μάχη. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης (432 π. Χ.) , που έγινε γνωστός ως Πελοποννησιακός Πόλεμος οι Αθηναίοι πολιόρκησαν την Πύδνα, για να εντείνουν τις προκλήσεις τους απέναντι στη Σπάρτη και στους συμμάχους της Μακεδόνες. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στρατιώτες από την Πιερία εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Ορόντη στη Συρία και αποκάλεσαν πάλι την πλούσια νέα περιοχή τους Πιερία. Επίσης, ο στρατηλάτης της Μακεδονίας, Μέγας Αλέξανδρος θυσίασε στο Δίον λίγο πριν ξεκινήσει για την εκστρατεία του στην Ινδία. Μάλιστα, στους ναούς του Δίου ο γιος του Φιλίππου Β΄ έστειλε τους χάλκινους ανδριάντες των 25 πολεμιστών του που βρήκαν το θάνατο στη Μάχη του Γρανικού Ποταμού. Στην Πιερία βρήκε το θάνατο και η Ολυμπιάδα, η μητέρα του, ενώ ο …
-
Έθιμα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξενεί διεθνή και ελληνικά θεατρικά σχήματα, που παρουσιάζουν αρχαίο και σύγχρονο δράμα. Φιλοξενεί επίσης σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο και μουσικές συναυλίες. Εκτός από την ποιότητα των φιλοξενούμενων σχημάτων, σημαντικό πλεονέκτημα του Φεστιβάλ είναι ότι οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται στους μυσταγωγικούς χώρους του αρχαίου θεάτρου στο Δίον και στο μαγευτικό Κάστρο του Πλαταμώνα. Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ανήκει στο Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης (CIOFF). Διοργανωτής αυτού του Φεστιβάλ είναι η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Τα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας συμπληρώνονται από μουσικές συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις. Επιπλέον, στην Πιερία λειτουργούν έμπειρα τοπικά θεατρικά σχήματα, όπως ο «Πήγασος», το Θέατρο Ράχης, το Θέατρο «Μάσκες» του Λιτοχώρου και το θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία». Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ Η Πιερία κρύβει εναλλαγή ακτών, με αισθητές διαφορές μεταξύ τους. Προτείνονται διαφορετικές δραστηριότητες στον λάτρη των σπορ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τοπίου. Μπορεί να τις χαρεί όλες σε μία μέρα, λόγω των μικρών αποστάσεων: κολύμβηση, αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, τζετ σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις με τη βοήθεια έμπειρων δυτών. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Στον ναό του Προφήτη Ηλία, στον Παλαιό Παντελεήμονα, λειτουργεί πίστα για απογείωση αλεξιπτώτου πλαγιάς καθώς και αιωρόπτερου. Ο αθλητής χαίρεται το ανυπέρβλητο θέαμα και τερματίζει στην ακτή. ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ Σε ήσυχους δασικούς δρόμους, σε απομονωμένα μονοπάτια, όπου ακούγονται μόνο θόρυβοι της φύσης, ο εραστής της περιπέτειας θα ασκηθεί στο ποδήλατο βουνού ή την ιππασία. Στις εκβολές των ποταμών θα χαρεί μαγευτικές διαδρομές με αυτοκίνητο παντός εδάφους, συναντώντας τους λάτρεις των ποτάμιων διαδρομών, που χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες. Εκτός από τις φυσικές πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων, λειτουργούν τεχνητές αναρριχητικές πίστες στο Αθλητικό Κέντρο Λιτοχώρου και στο ΣΕΟ Κατερίνης. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΙ Στο Ελατοχώρι, στα Πιέρια Όρη, βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2.33 μέτρων, περιφερειακή 4.800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος. Οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν, ωστόσο, και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα ή γνώσεις να γνωρίσει από κοντά το βουνό, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Οι ευκολότερες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο. Ο επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από την χαράδρα του Ενιπέα, είναι η θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυτεί και να πάρει πληροφορίες για τη συνέχεια. Στα Πριόνια φτάνει κανείς είτε με πεζοπορία 4-5 ωρών, είτε με αυτοκίνητο, από δασικό δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ειδικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να ξεκουραστεί. Από τα Πριόνια, ο ανθεκτικός ορειβάτης μπορεί να κατευθυνθεί στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (υψόμετρο 2.100 μέτρα). ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ «Πριόνια - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός - Κορυφές» Από τα 1100 μ. στα 2100 μ. του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» σε φαρδύ, όμορφο μονοπάτι μέσα σε δάσος πεύκου και οξιάς. Από το καταφύγιο προς τις καθαρά πεζοπορικές κορυφές «Σκάλα», «Σκολιό», «Άγιο Αντώνιο» και το δυσκολότερο «Μύτικα» κινούμαστε σε δάσος με ρόμπολα στην αρχή και αλπικό τοπίο στη συνέχεια με μονοπάτια σε καλή κατάσταση.. Από το καταφύγιο προς «Ζωνάρια», «Μύτικα», «Στεφάνι» και «Οροπέδιο των Μουσών» το μονοπάτι είναι άνετο, αλλά σε σαθρό πεδίο, κάτω από λούκια και ορθοπλαγιές. Από το καταφύγιο προς το «Οροπέδιο των Μουσών» υπάρχει και το «Κοφτό», συντομότερο αλλά πιο δύσκολο μονοπάτι, με …
-
Βουνό & Θάλασσα
Πιερία: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Πιερία: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Πιερία: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.