Αττική
Το κλέος του αρχαίου πολιτισμού
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Αττική: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Αττική: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Αττική: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Αττική: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Η αρχαία ονομασία της πόλης είναι Αθήναι, (πληθυντικός), επειδή αρχικά αποτελούσε το σύνολο οικισμών που συνενώθηκαν στη συνέχεια και εξελίχθηκαν σε πόλη. Το όνομα δεν έχει κάποια ετυμολογία στα Ελληνικά. Οι Έλληνες πίστευαν πως η πόλη πήρε το όνομα της προστάτιδάς της, της θεάς Αθηνάς, αλλά είναι το ίδιο πιθανό η θεά να οφείλει το όνομά της στην πόλη. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η Αττική πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική εποχή και ήταν γνωστή με το όνομα Ακτή ή Ακτική. Ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής, ήταν αυτός που συγκέντρωσε τους κατοίκους που ως τότε ζούσαν νομαδικά, και τους εγκατέστησε σε 12 οικισμούς. Η Δυτική Αττική υπήρξε κοιτίδα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού όπου ήκμασαν τα Μέγαρα, η Ελευσίνα, οι Παγές, τα Αιγόσθενα, κ.α.. Κέντρο της Δυτικής Αττικής είναι η Ελευσίνα, που υπήρξε μια από τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας. Η ονομασία της υποδηλώνει τον ερχομό κάποιου σημαντικού γεγονότος. Η ιστορία της χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και είναι συνυφασμένη με τη λατρεία της Θεάς Δήμητρας προστάτιδας της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών. ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Είναι το επίνειο των Βιλίων και ένα όμορφο παραθεριστικό θέρετρο που συνδυάζει τις πευκόφυτες πλαγιές του Κιθαιρώνα με ωραία παραλία. Στα βορειοανατολικά του οικισμού δεσπόζουν τα τείχη των αρχαίων Αιγοσθένων, τα οποία υπήρξαν κατά την αρχαιότητα σημαντικό λιμάνι και οχυρό στον Κορινθιακό κόλπο και το κέντρο της λατρείας του μάντη και θεραπευτή ήρωα Μελάμποδα. Το φρούριο των Αιγοσθένων χρονολογείται τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο κάστρο. Λόγω της παραμεθόριας θέσης του, ανήκε κατά καιρούς στους Μεγαρείς και τους Αθηναίους, ενώ υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και για σύντομο χρονικό διάστημα του Κοινού των Βοιωτών. Κοντά στην πύλη του βορείου σκέλος, σώζονται τα θεμέλια πεντάκλιτης βασιλικής του 5ου αιώνα μ.Χ., με ψηφιδωτό δάπεδο. Στην Ακρόπολη σώζεται, εν μέρει, σειρά κελιών μοναστηριού των μεσαιωνικών χρόνων καθώς και εκκλησάκι της ίδιας εποχής, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ Η περιοχή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ευριπίδες, που σημαίνει καλό σιτάρι. Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν οι μικροί δήμοι Ευριπίδων, Κρωπίας, Πηλήκων και Οίης. Επιγραφές, αγγεία, τάφοι γλυπτά και θραύσματα από αγάλματα δηλώνουν τη λατρεία του Ηρακλή στην περιοχή (Άνω Λίμνη, Ζωφριά). Υπολείμματα ιστορικών μνημείων είναι το αρχαίο τείχος «Δέμα» (4ος π.Χ. αι.) 2,5 χλμ. δυτικά του Πύργου στο λόφο Πυργάθι, (4ος-3ος π.Χ. αι. ), τα θεμέλια της οικίας, (πιθανών διώροφης αγροικίας του 4ου π.Χ. αι. δυτικά του τοίχους) και το Πίσω Τοίχος (αρχές 4ου π.Χ. αι) έξω από το σημερινό εργοτάξιο του δήμου. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Κατά την κλασσική αρχαιότητα, στο χώρο που σήμερα είναι τα όρια του δήμου αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία η ύπαρξη δήμου της Θρίας, των Κοπωκιδών, των Ιπποτομάδων και της Οίης, η …
-
Έθιμα
Η σύγχρονη Αθήνα είναι μία σημαντική Ευρωπαϊκή πόλη, που σφίζει από ζωή. Η Ακρόπολη είναι από τις δημοφιλέστερες τοποθεσίες του κόσμου, ενώ η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας, συνδυαζόμενα με τη νυχτερινή ζωή, το γενικά ήπιο κλίμα, την παραδοσιακή κουζίνα και τη φημισμένη ελληνική φιλοξενία είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει να προσφέρει η Αθήνα. Η επίσκεψη στο λίκνο της δημοκρατίας είναι μία αξέχαστη εμπειρία. Η σύγχρονη Αθήνα γεννήθηκε το 1834, όταν η πόλη ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Η Αθήνα είναι χτισμένη στο λεκανοπέδιο της Αττικής ανάμεσα στα όρη της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού και κοντά στον Σαρωνικό κόλπο. Για αιώνες η σημαντική γεωγραφική της θέση και το ήπιο κλίμα της ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίου οι άνθρωποι επέλεξαν να ζήσουν εδώ. Κατά τη διάρκεια της πολύ μακράς της ιστορίας η Αθήνα ανέπτυξε έναν λαμπρό πολιτισμό και η συμβολή της στην παγκόσμια κληρονομιά είναι ανεκτίμητη. Σήμερα η Αθήνα, με τα πέντε εκατομμύρια κατοίκους της, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης μητρόπολης αλλά έχει κρατήσει αυτή τη μοναδική αρχαία ατμόσφαιρά της, ατμόσφαιρα που αντανακλάται στους Αθηναίους και στον τρόπο ζωής τους. Η Αθήνα ακολουθεί τις αλλαγές του 21ου αιώνα επιταχύνοντας τους ρυθμούς της, αλλά είναι σίγουρο ότι οι αναμνήσεις του πολύτιμου παρελθόντος της δε χάθηκαν. Κάθε Δεκέμβρη, υπό την αιγίδα του δήμου Ασπροπύργου,, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις 'Θριάσια' με συμμετοχή χορωδιών, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεατρικά δρώμενα και συναυλίες. Κάθε Ιούλιο, την παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας και τις ημέρες των εορτών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, πραγματοποιούνται τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις που η ιστορία τους χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανηγυρικοί εορτασμοί γίνονται για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Γεώργιο (23 Απριλίου), τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (21 Μαΐου), τους 12 Αποστόλους (29 Ιουνίου) και τη Ζωοδόχο Πηγή (16 Απριλίου). Από το 1975 και κάθε Σεπτέμβριο, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αισχύλεια» στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ΚΡΟΝΟΣ. Ο Αισχύλος, ο κατ' εξοχήν δημιουργός της αττικής τραγωδίας, γεννήθηκε το 525 π.Χ. στην Ελευσίνα. Πολέμησε στο Μαραθώνα και στις μάχες εναντίων του Ξέρξη, παρουσίασε για πρώτη φορά τραγωδίες στην 7η Ολυμπιάδα (500-487 π.Χ.), ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 484 π.Χ. Αποδέχτηκε πρόσκληση του Ιέρωνα και πήγε στις Συρακούσες μεταξύ 472 και 468 π.Χ. Γύρισε στην Αθήνα και ξαναέφυγε το 458 π.Χ. για τη Γέλα της Σικελίας, όπου και πέθανε το 456/455 π.Χ. Ο Αισχύλος, χωρίς να αμφισβητεί την ύπαρξη ή τη δικαιοσύνη των Θεών, αντλούσε την έμπνευση για τα έργα του από τις σχέσεις των Θεών μεταξύ τους, αλλά και με τους ανθρώπους. Έγραψε περίπου ενενήντα τραγωδίες, από τις οποίες διασώζονται επτά. Με τα έργα του η αττική τραγωδία ξεπέρασε τα στενά όρια ενός τοπικού θεατρικού γεγονότος και κατέστη το μεγαλύτερο δώρο της Αθήνας στον Κόσμο. ΕΡΥΘΡΕΣ Επίσημη εορτή της πόλης είναι η εορτή …
-
Δραστηριότητες
"Athens City Tour" Ο ιδανικός τρόπος ξενάγησης στα σημαντικότερα μνημεία της πρωτεύσουσας για όλους τους δραστήριους φίλους μας. "Marathon National Park" - Μια εξαίσια ποδηλατική εμπειρία στην πανέμορφη πεδιάδα, δίπλα στη θάλασσα, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους τη ζήσουν. Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Tηλ: 210 6634724 Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων και εκτός από την φιλοξενία των ζώων ασχολείται και με την αναπαραγωγή απειλούμενων ειδών
-
Βουνό & Θάλασσα
Αττική: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Αττική: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Βίντεο
Αττική: Βίντεο
-
Πληροφορίες
Αττική: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.