Αρκαδία
Η καρδιά της Πελοποννήσου
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Αρκαδία: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Αρκαδία: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Αρκαδία: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Αρκαδία: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Κάστρα
Αρκαδία: Κάστρα, αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Σπήλαια
Αρκαδία: Σπήλαια, σπηλιές, βουνοσπηλιές, κ.α.
-
Ιστορία
Κατά τη μυθολογία πάντα, ο Λυκάονας είχε πενήντα γιους και μία θυγατέρα, την πανέμορφη Καλλιστώ την οποία ερωτεύθηκε ο Ζευς. Η ζηλότυπη όμως Ήρα μεταμόρφωσε την ετοιμόγεννη Καλλιστώ σε άρκτο και όταν γεννήθηκε το παιδί ονομάστηκε Αρκάς, δηλαδή παιδί της άρκτου. Τότε και η χώρα που γεννήθηκε ο Αρκάς, άλλαξε όνομα και από Πελασγία ή Απία (χώρα των απιδιών) που λεγόταν, μετονομάστηκε Αρκαδία. Αλλά η Αρκαδία είχε και το δικό της θεό, τον Πάνα τον κατ'εξοχήν θεό των Αρκάδων που ήταν το σύμβολο της μουσικής και του έρωτα. Ο τραγόμορφος αυτός θεός με την παράξενη όψη του και τη σύριγγα (αυλό) που έπαιζε στις κατάφυτες πλαγιές του Μαινάλου, βρισκόταν σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο, συνήθως ερωτικό, με τις χαριτωμένες νύφες των ποταμών και των δασών. Η Αρκαδία εθεωρείτο ανέκαθεν ο επίγειος παράδεισος του ποιμενικού και ανέμελου βίου, η περιοχή της βουκολικής αμεριμνησίας και της απόλυτης ελευθερίας. Έτσι, στις ευρωπαϊκές χώρες μετά την Αναγέννηση, επικράτησε η φράση "et in Arcadia ego" (= έζησα κι εγώ στην Αρκαδία) που βρέθηκε γραμμένη στον πίνακα του Πουσσέν «οι βοσκοί της Αρκαδίας» ως επίγραμμα σε ένα τάφο βοσκού στην Αρκαδία. Από τότε και μετά το όνομα της Αρκαδίας συνδέθηκε σταθερά με την ευτυχισμένη βουκολική ζωή της υπαίθρου και συνετέλεσε στη σύνθεση και διάδοση του περίφημου «Αρκαδικού ιδεώδους» του «Αρκαδισμού», που σημαίνει μια νοσταλγική ενατένιση και αναφορά στη μυθική κοινωνία των Αρκάδων ποιμένων, ένα εξωπραγματικό όνειρο φυγής από τον ταραγμένο κόσμο της βίας και της εκμετάλλευσης και την επιστροφή σ' έναν κόσμο αιώνιας αθωότητας και γαλήνης που θα στηρίζεται στην αμοιβαία αγάπη, την αγαθή συνεργασία και την ευγενική άμιλλα των μελών της... Στα νεότερα χρόνια η Λευτεριά της Ελλάδας ξεκίνησε από την Αρκαδία, την Τριπολιτσά και το Φάλανθο, την Καρύταινα και τη Δημητσάνα. Ονόματα όπως: Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Γρηγόριος Ε', Παλαιών Πατρών Γερμανός, Δεληγιάννης, Κεφάλας, Φωτάκος… Βαλτσέτι, Βέρβενα, Δολιανά, Γράνα… είναι αυτά που από μέσα τους πήγασε η Επανάσταση του '21! Αργότερα, ο «πατέρας της Δημοκρατίας» Αλεξ. Παπαναστασίου καθώς και σύγχρονοι Πολιτικοί, πατρίδα έχουν την Αρκαδία! Όμως η Αρκαδία, γέννησε και τις μεγάλες Μορφές των Γραμμάτων και των Τεχνών: Μητρόπουλος, Βάρβογλης, Τσαρούχης, Μπουτζιάνης, Καρυωτάκης, Συνοδινός, Γκάτσος, Ουράνης… ΑΣΤΡΟΣ Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι κάτοικοι της Κυνουρίας ήταν αυτόχθονες. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα παλιότερα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας στην Κυνουρία χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή ή και παλιότερα, σύμφωνα με τα λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο που εντόπισα επιφανειακά στο Παράλιο Άστρος και στο Ξεροκάμπι. Όμως και σε άλλα σημεία της Κυνουρίας (Χερρονήσι, Κουτρί, Άνω Μελιγού, Πρασιές, Παλιοχώρι, Πηγάδι Κοσμά), βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που ανήκουν στη νεολιθική και στην πρώιμη εποχή του Χαλκού. Πρόκειται για λίθινους πελέκεις, αξίνες, λίθινους τριπτήρες, αιχμές βελών από οψιανό και εργαλεία οψιανού. Επίσης, κεραμικά ευρήματα που …
-
Έθιμα
Λεωνίδιο Έθιμο με αερόστατα Στο παραδοσιακό Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της Επαρχίας Κυνουρίας από το 1845 αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδος. Καθ΄ όλη αυτή την περίοδο του Πάσχα, τα παιδιά της κάθε ενορίας ζητούν τη χρηματική συνδρομή των κατοίκων - βγάζοντας ένα δίσκο στην εκκλησία- υπέρ των αερόστατων. Οι πιτσιρικάδες προσπαθούν να πείσουν τους μεγαλύτερους να ρίξουν - στους δίσκους - όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, για ν΄ αγοράσουν κατόπιν κόλλες, να φτιάξουν περισσότερα αερόστατα ώστε να έλθει πρώτη η ενορία τους στο διαγωνισμό ρίψης των αερόστατων. Η νύκτα της Αναστάσεως στο Λεωνίδιο είναι η νύκτα των αερόστατων. Με το Χριστός Ανέστη από τις πέντε ενορίες παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες των αεροστάτων, οι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο, πληρούν με ζεστό αέρα - που είναι ελαφρότερος - τα αερόστατα και με ένα τεχνικό στρίψιμο τα ωθούν προς τα πάνω απελευθερώνοντάς τα, αυτά ανεβαίνουν στα μεσούρανα και για 30-40 λεπτά κατακλύζουν τον ουρανό. Τα αερόστατα ετοιμάζονται από τα παιδιά εβδομάδες πριν και από κάθε ενορία αφήνονται εκατό με εκατόν είκοσι.. Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του εθίμου, αλλά οι παλιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915. Τα τελευταία χρόνια οι κόλλες που κατασκευάζονται τα αερόστατα έρχονται από την Ιταλία και είναι πολύ ανθεκτικές. Τα χρώματα που συνηθίζονται είναι κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο [και εδώ έχουν βάλλει τα χέρι τους οι ομάδες και τα κόμματα]. Κατόπιν φτιάχνεται η κορυφή, ο κουμπές, ο θόλος του αεροστάτου. Τσακίζουν τις δύο άκρες τριγωνικά, τις κόβουν και μετά τις κολλούν με σύγχρονη κόλλα εμπορίου,[παλιά η κόλλα ήταν από ζυμάρι ή αλευρόκολλα]. Ακολουθεί το καλάμωμα, το ράψιμο δηλαδή λεπτυσμένου καλαμιού στο στόμιο του αεροστάτου. Στο καλάμι τοποθετείται σταυρωτά σύρμα και σένα γάντζο ακριβώς στη διασταύρωση των συρμάτων κρέμεται η κολλημάρα. Το άναμμα της κολλημάρας και το πέταγμα του αεροστάτου μόνο στο Λεωνίδιο και τη στιγμή που ο παπάς ψέλνει το Χριστός Ανέστη, έχει την μοναδική του αξία, πουθενά αλλού. Γιορτή Μελιτζάνας Το χαρακτηριστικότερο προϊόν του Λεωνιδίου είναι η περίφημη Τσακώνικη Μελιτζάνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως. Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση , λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και της μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων, επίσης ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, έχει μήκος περίπου 20εκ., διάμετρο 4εκ., η επιφάνειά της είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος, χρώματος ανοικτού μοβ. Ευρύτερα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού το μελιτζανάκι που παρασκευάζεται από μελιτζανάκι μήκους περίπου 5εκ. Τέλη Αυγούστου, κάθε χρόνο, διοργανώνεται η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας Λεωνιδίου. Με την γιορτή αναδεικνύεται ο μόχθος των κατοίκων του Λεωνιδίου και προβάλλονται τα άριστα γεωργικά προϊόντα της …
-
Δραστηριότητες
ΔΗΜΟΣ ΒΥΤΙΝΑΣ Η Βυτίνα είναι ιδανική για επισκέπτες κάθε ηλικίας που αγαπούν και σέβονται το περιβάλλον και την παράδοση. Μπορεί κανείς να έλθει για χειμερινές διακοπές, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το χωριό. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Για τους πεζοπόρους η διαδρομή Βυτίνα-Μεθύδριο-Τρανή Βρύση, που ακολουθεί την πορεία του εθνικού μονοπατιού 32 και του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, είναι μια υπέροχη πορεία διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, μέσα στα έλατα, περνώντας το Μεθύδριο και την ιστορική Μονή των Αγίων Θεοδώρων, όπου λέγεται ότι ο Κολοκοτρώνης διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα.
-
Βουνό & Θάλασσα
Αρκαδία: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Αρκαδία: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Αρκαδία: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.