Σχοινούσα
Το νησί του Ήλιου
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Σχοινούσα: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Ιστορία
Η παράδοση θέλει το όνομά της να το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που αφθονεί σε όλο το νησί. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Πάντως, στο παρελθόν συναντάμε το νησί και με τις ονομασίες Εχινούσα και Πανιδιά. Το νησί κατοικούνταν από την προϊστορική περίοδο και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Σχοινούσα είχε συμμετοχή στη δημιουργία του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού με σημαντικότατο κέντρο τη γειτονική νήσο Κέρο. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η Σχοινούσα ανέπτυξε σημαντική εμπορική δραστηριότητα, κι απ' ότι φαίνεται γνώρισε κάποια άνθιση, πράγμα που προκύπτει από τα άφθονα βυζαντινά κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των οικοδομικών υπολειμμάτων βυζαντινών ναών. Από τα τέλη του 11ου αιώνα ανήκε στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Αργότερα εντάχθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου με ηγεμόνα το Μάρκο Σανούδο. Το 1537, μετά την κατάληψη της Νάξου από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, το νησί υπάγεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε διάφορες χρονικές περιόδους οι μικροί οικισμοί της Σχοινούσας εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Δε διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε με πιο πολλές λεπτομέρειες την ιστορία της Σχοινούσας. Τα ελάχιστα στοιχεία που γνωρίζουμε για το νησί, όσον αφορά τους μεσαιωνικούς χρόνους και την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας προέρχονται από αναφορές των διοικητικών και εκκλησιαστικών παραγόντων γειτονικών νησιών, όπως της Νάξου και της Αμοργού. Φαίνεται λοιπόν ότι το νησί ήταν εγκαταλελειμμένο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Οθωμανικής κυριαρχίας και άρχισε να κατοικείται και πάλι περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν πια η Σχοινούσα είχε ήδη ενταχθεί στο ελληνικό κράτος, από την ίδρυσή του, το 1830. Οι νέοι κάτοικοι της Σχοινούσας ήταν κυρίως Αμοργιανοί και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την εκτροφή ζώων. Στον 20ό αιώνα ωστόσο η πλειονότητα των κατοίκων εγκατέλειψαν το νησί και εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από το 1941 έως το 1944 η Σχοινούσα ακολούθησε τη μοίρα των Κυκλάδων, περνώντας στην ιταλική κατοχή (1941-1943) και στη συνέχεια στη γερμανική, μέχρι την απελευθέρωσή της το 1944. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Έθιμα
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Την 25η Μαρτίου γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Εορτή στη Μεσσαριά με παρέλαση, θεατρική παράσταση από τα παιδιά των σχολείων και προσφορά φαγητού στο προαύλιο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας. Το Πανηγύρι της Παναγίας της Ακαθής, στη Χώρα, (Ακάθιστος Ύμνος, κινητή εορτή),γιορτάζεται την επόμενη ημέρα από την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών της Θεοτόκου με προσφορά φαγητού και χορό με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σχοινουσιωτών, γίνονται κάθε χρόνο στις 12, 13, 14 Αυγούστου με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και έκθεση φωτογραφίας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου με προσφορά φαγητού στην αίθουσα της Εκκλησίας και το βράδυ με παραδοσιακούς χορούς στα μαγαζιά του νησιού. Το Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, στο ξωκλήσι του Φάρου με την προσφορά μπακαλιάρου και σκορδαλιάς στο προαύλιο της εκκλησίας. Η μεταφορά γίνεται με καΐκια από το λιμάνι του νησιού. Την ημέρα του Πάσχα, οι νησιώτες συγκεντρώνονται στην πλατεία και παίζουν «μπίλιους», παραδοσιακό παιχνίδι παρόμοιο του «μπόουλινγκ». ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Κάποια παραδοσιακά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στη Σχοινούσα είναι: Η κοπανιστή Η ξινομυζήθρα Το παστέλι σε λεμονόφυλλα Το λαδοτύρι Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Το αρνί στο φούρνο με ρύζι Τα μυζηθροπιτάκια Τις δίπλες (ξεροτήγανα) Τα αμπελοφάσουλα Τα μελετίνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγό και ζάχαρη) Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
ΦΥΣΗ Στη Σχοινούσα συναντάμε σπάνια χλωρίδα, που περιλαμβάνει πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων αλλά και πολλά δέντρα, δίνοντας έτσι μια διαφορετική εκδοχή του κυκλαδίτικου τοπίου. Το νησί περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η Σχοινούσα είναι τόπος ιδανικός για Ιστιοπλοΐα και yachting. Αν δεν έχετε δικό σας σκάφος ζητήστε πληροφορίες για το εκδρομικό καΐκι στα Τηλ.: 2285071948, 6972335217Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι κατάλληλες για Windsurfing, λόγω του ότι υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, κυρίως βοριάδες. Αν είστε λάτρεις των καταδύσεων, οι κοντινές νησίδες Οφιδούσα Αγριλός, Κλειδούρα έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προσφέρονται για καταδύσεις. Για όσους λατρεύουν το υποβρύχιο ψάρεμα και τα θαλάσσια σπορ, για όσους μαγεύονται παρατηρώντας τον σιωπηλό κόσμο του βυθού, τα νερά της Σχοινούσας είναι ιδανικά. ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ Αν πάτε στη Σχοινούσα με σκάφος, αξίζει τον κόπο να κάνετε έναν περίπλου του νησιού και των γύρω νησίδων. Ξεκινώντας από το Φύκιο με κατεύθυνση νότια περνάμε από τη διάσημη παραλία Ψιλή Άμμο και μπαίνουμε στου Παπά τ' Αυλάκι. Ακολουθούν η Φουντάνα και οι δύο μικροσκοπικοί ορμίσκοι του Αλμυρού. Περνώντας τον κάβο του Νικόλα συναντάμε τις μικρές παραλίες στη σκιά των βράχων στη δεξιά άκρη του όρμου Μπαζαίου. Το φυσικό σπήλαιο που υπάρχει σ’ αυτή την παραλία, μπορεί να σας προσφέρει σκιά. Μετά τον όρμο του Λιόλιου αξίζει να πάτε μέχρι το Ασπρονήσι με τη μοναχική παραλία στα νοτιοανατολικά. Περνώντας το δίαυλο ανάμεσα στην Αλυγαριά και τον Αϊ - Βασίλη χρειάζεται προσοχή στις ξέρες, επομένως, καλύτερα να κάνετε το γύρο της Φιδούσας. Το νότιο τείχος των βράχων είναι εξαιρετικός ψαρότοπος, ενώ αλλάζοντας πορεία προς το βορρά εμφανίζεται η ωραία και μοναχική παραλία της Φιδούς. Συνεχίζοντας προς βορρά για να ολοκληρώσετε τον περίπλου θα περάσετε από το Λιβάδι, το Τσιγκούρι, το Μερσίνι. Αν έχετε σκάφος, το καλύτερο σημείο για να αγκυροβολήσετε είναι στη Μυρσίνη, το μικρό όμορφο λιμάνι στα βορειοδυτικά της Σχοινούσας. Μπορείτε να δέσετε στην αποβάθρα που δένει το πλοίο της γραμμής, ή στην προβλήτα πιο βόρεια, αν το σκάφος σας είναι πολύ μεγάλο. Η προστασία από το μελτέμι είναι καλή. ΠΑΡΑΛΙΕΣ Στις παραλίες της Σχοινούσας θα πάτε με τα πόδια, το νησί είναι μικρό και η περισσότερη ώρα που θα χρειαστεί να περπατήσετε δεν θα είναι παραπάνω από 20 λεπτά Η παραλία Τσιγκούρι είναι μεγάλη, με χρυσή αμμουδιά και καθαρή, αλλά σε κάποια σημεία μέσα στη θάλασσα έχει μεγάλες πέτρες. Το Λιβάδι είναι μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, με ξανθιά άμμο και τεράστια αρμυρίκια που προσφέρουν όμορφη σκιά στους κολυμβητές. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν την "πιάνουν "επίσης τα μελτέμια. Η Ψιλή Άμμος είναι ίσως η καλύτερη παραλία του νησιού, με λεπτή άμμο και αμμόλοφους που φτάνουν έως τα βράχια. Tο μόνο αρνητικό είναι ότι την πιάνει πολύ ο βοριάς. Η παραλία Aλιγαριά, με διάφανα χρυσοπράσινα νερά, και λεπτή χρυσαφένια άμμο θα σας γοητέψει!.. Στην μικροσκοπική παραλία Mπαζαίος, με πεντακάθαρα διάφανα νερά, …
-
Βουνό & Θάλασσα
Σχοινούσα: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Σχοινούσα: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Σχοινούσα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.