Ροδόπη
Η επιβλητική οροσειρά της Θράκης
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Ροδόπη: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Ροδόπη: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Ροδόπη: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Ροδόπη: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος Ροδόπη. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Ροδόπη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος ή κόρη του Στρυμώνα και σύζυγος του Αίμου, από τον οποίο απέκτησε τον Έβρο. Μια δεύτερη εκδοχή την αναφέρει ως κόρη θρακικής καταγωγής που πουλήθηκε στην Αίγυπτο τον 6ο π.χ αιώνα. Η ρόδινη ομορφιά της γοήτευσε τον βασιλιά των Αιγυπτίων Ψαμμήτιχο Άμαση (569-528 π.χ.) ο οποίος την παντρεύτηκε και ονόμασε την πατρίδα της Ροδόπη. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη περιοχή, και ειδικά στη τούμπα της Παραδημής, ανέδειξαν ευρήματα της Νεολιθικής εποχής (4500-3000 π.Χ.) ενώ την περίοδο του Χαλκού (3000-1050π.Χ.), με την κάθοδο των Θρακών από το βορρά, αναπτύσσονται μεγάλοι οχυρωμένοι οικισμοί στα υψώματα των βουνών της Ροδόπης και του Ίσμαρου. Την εποχή του Σιδήρου (1050-650 π.Χ.)υπάρχουν σημαντικές καταγραφές για την θρησκεία, την μυθολογία, και τον θρακικό πολιτισμό. Ο Όμηρος αναφέρεται στους Κίκονες (που τους πολέμησε ο Οδυσσέας και κυρίεψε την πόλη τους Ίσμαρα), στους Βίστωνες και Σαπαίους (που κατοικούσαν στην ενδοχώρα) και στους Τριβαλούς και Οδρυσσέους (που ζούσαν μεταξύ του Άρδα και του ποταμού Έβρου). Τον 7ο π.χ.αι. τα θρακικά παράλια γεμίζουν από αποικίες (π.χ η Μαρώνεια δέχεται αποίκους από τη Χίο). Μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια οι Θράκες εξελληνίζονται και ακολουθούν κοινή φυλετική και ιστορική πορεία με τους Έλληνες. Το 46 μ.χ. αι., η Θράκη μετατρέπεται σε Ρωμαϊκή Επαρχία. Οι Ρωμαίοι δημιουργούν ένα ευρύ οδικό δίκτυο για τη σύνδεση των μεγάλων πόλεων με την κεντρική Ευρώπη, την Εγνατία Οδό (800 χλμ.). Μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.χ.), όλη η Θράκη γίνεται Βυζαντινή Επαρχία. Η περιοχή της Ροδόπης ενισχύεται με τειχισμένες πόλεις και φρούρια. Με την κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς το 1352 και για πέντε περίπου αιώνες ο υπόδουλος ελληνισμός περνά πολλές δυσκολίες. Το 1821, η Θράκη συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα. Στη δεκαετία του 1910, εποχή της βουλγαρικής κατοχής, διεκδικείται από τις δυνάμεις των Βαλκανίων και την Τουρκία. Στις 14 Μαρτίου 1920, το νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Θράκης ενσωματώνεται στην Ελλάδα. Την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Θράκη παραμένει υπό την Βουλγαρική κατοχή και με τη λήξη του πολέμου αποδίδεται στην Ελλάδα. Συντάκτης: Νίκη Καλοπαίδη
-
Έθιμα
Ασκητές Ροδόπης Έθιμο του Σαγιά Το έθιμο αναβιώνει την παραμονή των Φώτων από το Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών «Ο Μέγας Βασίλειος» και το Σύλλογο Γυναικών Ασκητών. Το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου οι κάτοικοι συγκεντρώνουν ξύλα τα τοποθετούν σε σχήμα κώνου μπροστά στην εκκλησία του χωριού. Μετά τον εσπερινό η εκκλησιαστική επιτροπή οργανώνει πλειοδοτικό χρηματικό διαγωνισμό υπέρ του ναού. Αυτός που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στη πλατεία του χωριού. Το βράδυ πραγματοποιείται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα από την Καππαδοκία. Πόρτο Λάγος Κλήδονας ή Καλογιάννια Στις 24 Ιουνίου, γιορτή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, τελείται το έθιμο του Κλήδονα στον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων στο Πόρτο Λάγος, στα σύνορα του νομού Ροδόπης με τον νομό Ξάνθης. Ακολουθείται ένα τελετουργικό μαντείας που αφορά στα ανύπαντρα κορίτσια. Οι κοπέλες μαζεύουν λουλούδια, δένουν σ’ αυτά ένα δαχτυλίδι και τα βάζουν σ’ ένα μπακιρένιο σκεύος. Τραγουδώντας το άσμα του Αη Γιάννη, γεμίζουν με νερό το σκεύος στη βρύση του χωριού. Επιστρέφοντας στις καλύβες, βγάζουν από το νερό το πρώτο λουλούδι που αντιστοιχεί στη κοπέλα που θα παντρευτεί πρώτη απ’ όλες. Ακολουθεί γλέντι με τραγούδια, χορούς και κεράσματα στον κόσμο. Νέα Ανδριανή Ροδόπης Τζαμάλα Πρόκειται για αγροτικό έθιμο της Ανατολικής Θράκης, που τελείται στο τέλος Οκτωβρίου, και αναφέρεται στη σπορά και τη καλή σοδειά. Με την έναρξη της νέας σποράς, οι Τζαμαλάρηδες, χωρικοί αγρότες, αναβιώνουν το δρώμενο που βασίζεται στη πάλη του παλιού με το καινούριο, του νέου με τον γέρο. Το θέμα αφορά στη διεκδίκηση της Γκαντίνας, μια όμορφης κοπέλας, που εκπροσωπεί τη ζωή. Ο νέος άνδρας σκοτώνει τον γηραιότερο και ως νικητής παντρεύεται την κοπέλα. Τα δραματικά στοιχεία παρουσιάζονται με κωμικό τρόπο και αθυροστομίες. Μάλγαρα Έθιμο του κλεψίματος Στη περιοχή των Μαλγάρων, στα χωριά Πάμφορο, Αίγειρο και Ροδίτη, τελείται στις 26 Φεβρουαρίου, παραμονή των Αγίων Θεοδώρων, το έθιμο του κλεψίματος. Οι νέοι άνδρες του χωριού, μετά τις 12 το βράδυ, πηγαίνουν στα σπίτια των ανύπαντρων κοριτσιών και «κλέβουν» κάρα, εργαλεία… τα οποία κρύβουν οι γονείς των κοριτσιών στις αυλές τους. Τα αγόρια αρπάζουν ή αναποδογυρίζουν (ντιβίρτνισμα) τα κάρα υπονοώντας έτσι ότι ήρθε η ώρα του «καπακώματος» του κοριτσιού. Η κλοπή του κάρου υπαινίσσεται την κλοπή της παρθενιάς της νεαρής κοπέλας. Τέλος αφήνουν τα κλοπιμαία στη πλατεία του χωριού όπου τα βρίσκουν την επόμενη ημέρα οι γονείς των κοριτσιών. Συντάκτης: Νίκη Καλοπαίδη
-
Δραστηριότητες
ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Η Οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης, βίος και πολιτεία της Χλωρίδας και της Πανίδας, απλώνεται στην ελληνοβουλγαρική μεθόρια σε μια έκταση που προσεγγίζει τα 2.000.000 στρέμματα, ένας κόσμος που σας υπόσχεται την τέρψη και των πέντε αισθήσεων. Η περιοχή μοιράζεται ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης , ενώ ένα μεγάλο μέρος της ανήκει στη Βουλγαρία. Η εξαιρετική βιοποικιλότητα οικοσυστημάτων και ειδών που φιλοξενεί και οι εναλλαγές στο τοπίο θέλγουν τον περιηγητή και προσφέρουν εμπειρίες μοναδικές. Σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων αναπτύσσονται όλες οι ζώνες βλάστησης της Ευρώπης: δάση αείφυλλων πλατύφυλλων με κυρίαρχες τις βελανιδιές, τα σφενδάμια και τις καστανιές εναλλάσσονται με σκιερά δάση οξιάς και σημύδας, αλλά και πυκνά δάση ψυχρόβιων κωνοφόρων της σκανδιναβικής ζώνης όπως η ερυθρελάτη και το έλατο. Υποαλπικά λιβάδια απλώνονται στις ψηλότερες κορφές και ολοκληρώνουν το μοναδικό αυτό ορεινό σύμπλεγμα. Ροδόπη ένα από τα τελευταία καταφύγια της καφέ αρκούδας, του αγριόγιδου και του χρυσαετού στην Ευρώπη. Μονοπάτια Ε6 οδηγούν το περιηγητή στους καταρράκτες του Λειβαδίτη και στις κορυφές της Κούλας .
-
Βουνό & Θάλασσα
Ροδόπη: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Ροδόπη: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Ροδόπη: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.