Εύβοια
Το ηπειρωτικό νησί της Ελλάδας
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Εύβοια: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Εύβοια: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Εύβοια: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Ιστορία
Η Αιδηψός δεν είναι μια πόλη που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, έχει το δικό της μερίδιο στην ιστορία, οι ρίζες της είναι βαθιές. Κατά την παράδοση είχε αποικιστεί από Ίωνες και της έδωσαν το όνομα «Ελλοπία» προς χάρη του Έλλοπα, γιού του Ίωνα. Αργότερα αναφέρεται ως «Αιδεψός», στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη. Ο Πλούταρχος περιγράφει την κοινωνική ζωή που είχε αναπτυχθεί στην Αιδηψό, για την ευχάριστη διαμονή στην πόλη και στις διασκεδάσεις της, εξαίρει μάλιστα τη λαμπρή διατροφή με άφθονα ψάρια και πτηνά. Ο Στράβων αναφέρεται στην εμφάνιση νέων πηγών και στις ιαματικές ιδιότητές τους. Η Αιδηψός από τους παλαιότερους χρόνους ήταν γνωστή για τα χαλκουργεία της και ίσως αυτό δικαιολογεί, το ότι ήταν από τις λίγες πόλεις που είχαν δικό τους νόμισμα. Το νόμισμα αυτό, που απεικονίζει ο Ρήγας Φερραίος στη Χάρτα του, είχε χαραγμένο στη μία πλευρά, κάβουρα και στην άλλη ένα ψάρι συμβολίζοντας το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής. Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή, χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από τον Κάρυστο, γιο του Κενταύρου Χείρωνα, που θεωρείται ο ιδρυτής της. Κατά άλλη άποψη, από τα «κάρυα», τους καρπούς της καστανιάς που φυτρώνουν στις απόκρημνες πλαγιές του όρους «Όχη». Η Κάρυστος υπήρξε η τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Εύβοιας, κατά την αρχαιότητα. Ο αλέκτορας (κήρυξ-κάρυξ), ήταν τυπωμένος στα νομίσματά της, «λαλούν» σύμβολο της πόλης. Η γεωγραφική της θέση, στο νοτιότερο άκρο της νήσου Εύβοιας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή της καθώς ήταν σταυροδρόμι από τον ελλαδικό κορμό προς το νησιωτικό Αιγαίο και την Ανατολή. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους από τα λατομεία της, ιδιοκτησίας του εκάστοτε Ρωμαίου αυτοκράτορα, εξορυσσόταν το φημισμένο μάρμαρο cipollino. Φράγκοι, Λομβαρδοί, Ενετοί και Τούρκοι κατέκτησαν την Κάρυστο κατά τους Νεότερους χρόνους. Μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1833, ακολούθησε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν από τη βόρεια περιοχή δίπλα στο λιμάνι ιδρύοντας τη νέα πόλη της Καρύστου, που άρχισε να χτίζεται το 1843 κατ' εντολή του Όθωνα, βάσει ρυμοτομικών σχεδίων και του βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ. Πολλοί Καρύστιοι ευεργέτες, που διέπρεψαν στο εξωτερικό, πρόσφεραν θαυμάσια δημόσια κτίρια στην πόλη, με πρώτους την οικογένεια Κότσικα και τον Νικόλαο Γιοκαλά. Σήμερα, ο δήμος Καρύστου, αποτελείται από την πόλη της Καρύστου και τα δημοτικά διαμερίσματα Αετού, Γραμπιάς, Καλυβίων, Μύλων και Πλατανιστού. Πηγή: Δήμος Καρύστου http://www.dimoskarystou.gr/
-
Έθιμα
ΧΟΡΟΣ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ Από τα χωριά της Καρύστου, γεννήθηκαν αυτοδίδακτοι οργανοπαίχτες που έπλασαν τραγούδια του χορού. Η λύρα, η τσαμπούνα και το νταούλι, ήταν τα κύρια όργανα. Αργότερα προστέθηκε το λαούτο και το βιολί. Φωνή τσαμπούνας και κλαρίνου βγάζουν και τα φύλλα του κισσού, της κουμαριάς και της λεμονιάς, όταν παίζονται με μαεστρία από τους ντόπιους μουσικούς. Ο πιο γνωστός χορός, μνημείο της νησιωτικής μας παράδοσης, είναι ο καβοντορίτικος ή σταυρωτός. Άλλοι χοροί είναι ο μυλωνιάτικος και ο καρυστινός μπάλλος. Στο τέλος κάθε Αυγούστου, στην παραλία της Καρύστου γίνεται η Γιορτή του Κρασιού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει άφθονο ντόπιο κρασί, να γευθεί φρέσκο ψάρι και να διασκεδάσει με την ψυχή του Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
-
Δραστηριότητες
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΥ (Επανοχώρι - Πλατανιστός - Ποτάμι: διαδρομή 4 περίπου ωρών) Οι πηγές στη μαγευτική τοποθεσία του Επανοχωρίου και τα θεόρατα πλατάνια, μας προϊδεάζουν για το θεσπέσιο τοπίο της κοιλάδας του Πλατανιστού. Ο χωματόδρομος μας οδηγεί στους Μαστρογιανναίους και μέσα από το παλιό μονοπάτι του σχολείου κατεβαίνουμε στο γεφύρι και προχωρούμε προς την τοποθεσία Ελληνικό - Άγιος Κωνσταντίνος. Συνεχίζουμε την παραποτάμια διαδρομή ως το Αιγαίο, αγναντεύοντας τα νερά του στενού του Καβοντόρο και το νησί της Άνδρου. Φτάνουμε σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της έξω Εύβοιας και σίγουρα όλου του Αιγαίου, το Ποτάμι. ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΑΡΗ Στην πίσω πλευρά της Όχης ξεκινά ένα από τα ωραιότερα ελληνικά φαράγγια. Η ονομασία "Δημοσάρης", είναι βυζαντινό τοπωνύμιο. Αποτελούσε έναν από τους κυριότερους δρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας, συνδέοντας τα χωριά του Καβοντόρου με την Κάρυστο. Στο παράλληλο με το ποτάμι μονοπάτι, σώζονται λείψανα του μεσαιωνικού λιθόστρωτου καλντεριμιού. Καλύπτεται από τεράστια δέντρα, που ο ήλιος δεν διαπερνά. Γάργαρες πηγές, γαλαζοπράσινες λίμνες και κελαηδίσματα πουλιών, δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση. Η διαδρομή είναι βατή και διανύεται σε 3 ½ με 4 ώρες. Καταλήγει στο χωριό Λενοσαίοι και συνεχίζει από εκεί έως την παραλία των Καλλιανών ως μια στενή και απότομη κοιλάδα. Τα χωριά Λενοσαίοι-Καλλιανοί, ενώνονται επίσης με χωματόδρομο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Δήμος Καρύστου οργανώνει πεζοπορικές διαδρομές στο φαράγγι. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΌΧΗΣ Με υψόμετρο 1398 μ. δεσπόζει στον κόλπο της Καρύστου και είναι ένα μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο. Ακόμα και τα βουνά της Χίου, της Σάμου και της Πελοποννήσου μπορούν να φανούν μια "καθαρή" μέρα. Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας αποτελούσε ιερό τόπο λατρείας: της Ήρας στο παρελθόν, του Προφήτη Ηλία σήμερα. Εκεί, στις 2 Αυγούστου γίνεται ένα από τα πιο παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής (του Προφήτη Ηλία, με το παλιό ημερολόγιο). Λίγο πιο κάτω από την κορυφή και δίπλα στον καστανόλογγο, το τελευταίο αρχέγονο καστανόδασος της νότιας Εύβοιας, βρίσκεται από το 1962 το ορειβατικό καταφύγιο (υψόμετρο 1050 μ.) το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 15 επισκέπτες. Είναι ένα καλά οργανωμένο κατάλυμα για όσους αγαπούν το βουνό και τη φύση και προσεγγίζεται με αυτοκίνητο που φτάνει ως την άκρη του μονοπατιού για την κορυφή. Για διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Όχης, επικοινωνήστε με τον κο Ν. Γκίκα (22240-26417, 24414 και 6936-365435). ΚΑΣΤΑΝΟΛΟΓΓΟΣ Ανατολικά της κορυφής της Όχης, στα 1000 μέτρα περίπου υψόμετρο, βρίσκεται ένα αιωνόβιο δάσος καστανιάς. Ένα φυσικό μουσείο με κάθε δέντρο του να αποτελεί ζωντανό γλυπτό. Η μοναδική αισθητική αξία του, το κατατάσσει στα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΙΔΗΨΟΥ & SPA Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού θεωρούνται από τις πιο περιεκτικές σε θεραπευτικά συστατικά και από τις πιο αποτελεσματικές παγκοσμίως. Από τη μυθολογική εποχή που θέλει το Δευκαλίωνα και την Πύρρα, να τεκνοποιούν με τη βοήθεια των νερών της Αιδηψού, φαίνονται …
-
Βουνό & Θάλασσα
Εύβοια: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Πληροφορίες
Εύβοια: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.