Μετέωρα
Το θαύμα της Φύσης
-
Ιστορία
Στη θέση της σημερινής Καλαμπάκας κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη Αιγίνιον, η οποία άκμασε στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Η ονομασία Αιγίνιον μαρτυρείται και από επιγραφή, η οποία είναι εντοιχισμένη στην ανατολική πλευρά της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου: "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΛΟΥΚΙΟΝ ΣΕΠΤΙΜΙΟΝ ΣΕΒΗΡΟΝ ΠΕΡΤΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΝ ΑΥΡΗΛΙΟΝ ΑΝΤΩΝΙΟΝ [=ΚΑΡΑΚΑΛΛΑΝ] ΠΑΡ-ΘΙΚΟΥΣ, ΑΡΑΒΙΚΟΥΣ, ΑΔΙΑΒΗΝΙΚΟΥΣ, ΜΕΓΙΣΤΟΥΣ, ΣΕΒΑΣΤΟΥΣ Η ΠΟΛΙΣ ΑΙΓΙΝΕΙΩΝ" Ακόμα ο Στράβων (Β,2,9) αναφέρει ότι το "Αιγίνιον δε όμορον Αιθικία και Τρίκκη" ήταν πρωτεύουσα των Τυμφαίων. Το 197 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Φλαμινίνος βάδισε εναντίον του Αιγινίου, αλλά επειδή το θεώρησε δυσάλωτο, το άφησε και προχώρησε στον θεσσαλικό κάμπο. Το 192 - 186 π.Χ. το Αιγίνιον πέρασε στην κυριαρχία του Αντίοχου Γ' της Συρίας, αλλά μεταξύ 186 - 184 π.Χ. περιήλθε και πάλι στην κυριαρχία του Φιλίπου Ε' της Μακεδονίας, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τους Ρωμαίους. Το 146 π.Χ. κυριεύτηκε οριστικά από τους Ρωμαίους και λεηλατήθηκαι αγρίως από τον στρατό του Λευκίου Αιμιλίου Παύλου, επειδή είχε αρνηθεί να υποταχθεί οικειοθελώς. Εδώ ο Ιούλιος Καίσαρ το 48 π.Χ. συνάντησε τον Γναίο Δομίτιο, πριν προχωρήσει προς τα Φάρσαλα για να αντιμετωπίσει τον Πομπήιο. Από τα βυζαντινά χρόνια, πριν από τον 9ο αιώνα, η πόλη ονομαζόταν Σταγοί, ονομασία που διατηρείται και σήμερα ως μητροπολιτικός τίτλος (Μιτρόπολις Σταγών και Μετεώρων). Το 1163 γίνεται μνεία του κάστρου των Σταγών. Η λέξη Σταγοί, κατά τον Πουκεβίλ, είναι παραφορά της φράσης στους αγίους <στ'αγιούς> Σταγούς. Κατά τον αρχαιολόγο Νικ. Γιαννόπουλο προέρχεται από τη σλαβική λέξη στάγια (= θάλαμοι ή κοιλώματα βράχων). Κατά τον Δημ. Σοφιανό, καμία από τις προταθείσες ερμηνείες δεν κρίνεται ικανοποιητική και πειστική. Το νεότερο όνομα Καλαμπάκα εμφανίζεται ήδη από τους τελευταίους βυζαντινούς χρόνους. Σε επίσημο τουρκικό έγγραφο του 1454/55 αναφέρεται παράλληλα ως Σταγοί (Istagos) και Καλαμπάκα (Qualabaqqaya), ονομασία που στα τουρκικά σημαίνει "Φρούριο στην κορυφή του βράχου". Ως Σταγοί, τη Βυζαντινή εποχή, έγινε έδρα επισκοπής (αναφέρεται από το 901/7), η οποία με κάποια διαλείμματα διατηρήθηκε ως το 1899, οπότε συγχωνεύτηκε με την επισκοπή Τρίκκης ακι αποτέλεσαν τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών με έδρα τα Τρίκαλα. Επανιδρύθικε το 1991 ως προσωποταγής με τον τίτλο Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Το 1204 οι Σταγοί περιήλθαν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, ενώ στο τέλος του 13ου αι. πέρασαν στην κυριαρχία των δουκών των Νέων Πατρών (Υπάτης). Το 1334 καταλήφτηκαν από τον δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Β' και λίγο αργότερα περιήλθαν στην αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως. Το 1348 κυριεύτηκαν από τους Σέρβους του Στεφάνου Δουσάν και έφτασαν σε ακμή επί της βασιλείας του αδερφού του Συμεών Ουρέση Παλαιολόγου. Όταν η Θεσσαλία κατελήφθη από τους Τούρκους η Καλαμπάκα υπήχθη διοικητικώς στον πασα των Μετεώρων, αργότερα δε στο σαντζάκι (= γενική διοίκηση) των Τρικάλων ακι έγινε έδρα Καϊμακάμη (= επάρχου). Ο Σουηδός περιηγητής Ι. Μπιέρντσωλ (1779) …
-
Έθιμα
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Αύρα [20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία)] Βλαχάρα [20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία)] Διάβα [26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής)] Καλαμπάκα [15 Σεπτεμβρίου (Αγίου Βησσαρίωνα)] Καστράκι [Αγίου Γεωργίου (του Μαντηλά)] Κρύα Βρύση [11 Νοεμβρίου (Αγίου Μηνά), 26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής)] Μεγ. Κερασιά [15 Αυγούστου (της Παναγίας), Ορθοβούνι, 26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής), Σαρακίνα, 30 Ιουνίου (Αγίων Αποστόλων)] Λοιπές Εκδηλώσεις [Καλαμπακιώτικο καρναβάλι - Κάτω στον "Άγιο Θόδωρο" - Καθαρά Δευτέρα - Γιορτή κρασιού]
-
Δραστηριότητες
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΡΥΛΙΟΥ Σε απόσταση 20 χλμ από την Πύλη Τρικάλων βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Πετρυλίου, το οποίο είναι κατάλληλο για σκι αρκετούς μήνες το χρόνο. Διαθέτει 3 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, καθώς και δύο ξενώνες. Ατα γύρω λιβάδια μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το snowraft. ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ Η ορεινή ποδηλασία αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Στους δασικούς δρόμους γύρω από τα λιβάδια Περτουλίου και στο δασικό δρόμο από τον αυχένα Τζιατζιά στο Κόρπ. Μια επίσης ενδιαφέρουσα και εύκολη διαδρομή είναι αυτή κατά μήκος της κοιλάδας του Καμνιαϊτικου ποταμού, μέχρι το χωριό Πύρρα. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Το συναρπαστικό σπορ της αναρρίχησης στους Βράχους Μετεώρων και στον Κοκκινόβραχο στην Ελάτη, υπο την επίβλέψη έμπειρων εκπαιδευτών. CANOE CAYAK Μια ακόμη επιλογή δράσης είναι και το Canoe cayak στον Αχελώο, στον Καλικιώτη και στον Καμνιαίτη, ενώ στην τεχνητή λίμνη Λόγγος προσφέρεται η δυνατότητα για canoe λίμνης. Επίσης, στον Αχελώο, τα τμήματα από τη γέφυρα Αλεξίου μέχρι το φράγμα Μεσοχώρας και από τα Τρία Ποτάμια μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου, θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις του rafting. JEEP 4X4 Τέλος εκδρομές με jeep 4X4 προσφέρουν τη δυνατότητα εύκολης και ασφαλούς ξενάγησης στην περιοχή της Πίνδου, ανάμεσα σε πυκνά δάση, αλπικά τοπία και δύσβατους δασικούς δρόμους.
-
Πληροφορίες
Μετέωρα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.