Λασίθι
Η γοητεία της Ανατολής
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Λασίθι: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Λασίθι: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Λασίθι: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Λασίθι: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Κάστρα
Λασίθι: Κάστρα, αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Σπήλαια
Λασίθι: Σπήλαια, σπηλιές, βουνοσπηλιές, κ.α.
-
Ιστορία
Ο νομός, κατοικήθηκε για πρώτη φορά την πρώιμη Νεολιθική περίοδο (5700-2800 π.Χ.). Ακολουθεί η Μινωική περίοδος (2800-1100 π.Χ.), η οποία διαιρείται σε Προανακτορική (2800-1900 π.Χ.), Παλαιοανακτορική (1900-1700 π.Χ.), Νεοανακτορική (1700-1400 π.Χ.) και Υστεροανακτορική (1400-1100 π.Χ.). Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή ανάγονται στην πρώιμη νεολιθική εποχή. Το σπήλαιο της Τράπεζας στη βόρεια πλευρά του οροπεδίου του Λασιθίου είναι μία από τις επιβεβαιωμένες νεολιθικές θέσεις. Κατά τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. νέα φυλετικά στοιχεία εισχώρησαν στα παράλια μέρη της περιοχής, προερχόμενα πιθανώς από τη Μικρά Ασία. Με την εισαγωγή του χαλκού, κατά την προανακτορική περίοδο, ξεκινά ένας νέος τρόπος ζωής και δημιουργείται μια πρωτότυπη και εξαιρετικά εξελιγμένη τέχνη η οποία και εμπεριέχει, σε σπερματική μορφή, τα στοιχεία που αργότερα χαρακτήρισαν τον μινωικό πολιτισμό. Κατά την παλαιοανακτορική περίοδο που ακολούθησε σημειώνεται νέα πολιτιστική άνοδος. Η αρχιτεκτονική, η κεραμική και η σφραγιδογλυφία εξελίσσονταν συνεχώς. Η καταστροφή του 1700 π.Χ. δεν επέφερε διακοπή του πολιτισμού στην περιοχή. Οι ζημιές επανορθώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και ο μινωικός βίος εισήλθε σε περίοδο μεγαλύτερης ακμής. Ετσι, η νεοανακτορική περίοδος είναι ιδιαίτερα ανθηρή, σε όλους τους τομείς. Οικοδομούνται νέοι οικισμοί, όχι μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα, σε άγονες περιοχές (Μύρτος Ιεράπετρας, Μόχλος, Ζάκρος, Παλαίκαστρο, Χαμαίζι), ανάκτορα, μέγαρα, πολυτελείς αγροικίες και δημιουργούνται σημαντικές ναυτικές βάσεις. Στο ανατολικότερο άκρο του νομού, στον μικρό κόλπο της Κάτω Ζάκρου, χτίστηκε το τέταρτο μεγαλύτερο ανάκτορο της Κρήτης. Οι κυριότερες ναυτικές βάσεις, που εξασφάλιζαν τόσο τη σύνδεση με την Ανατολή και την Αίγυπτο όσο και την εδραίωση της μινωικής θαλασσοκρατίας, δημιουργούνται στην Ιεράπετρα, στον Μακρύ Γιαλό, στη Ζάκρο, στο Παλαίκαστρο και στον Μόχλο. Οι Μινωίτες ήταν κυρίαρχοι των θαλασσών, αισθάνονταν σιγουριά για τη δύναμή τους και δεν ανησυχούσαν για εισβολείς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι οικισμοί ήταν ατείχιστοι. Κατά την ίδια περίοδο παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη όλων των τεχνών (κεραμική, ζωγραφική, μεταλλοτεχνία, πλαστική κ.α.). Όμως, οι καταστροφές που συνέβησαν περίπου το 1450 π.Χ. έπληξαν την περιοχή, της οποίας η ακτινοβολία περιορίστηκε στο ελάχιστο. Από την Υστεροανακτορική περίοδο αρχίζει η παρακμή. Το 1100 π.Χ. έρχονται δωρικά φύλα, κατεξοχήν πολεμικά και βάρβαρα. Ύστερα από μακροχρόνιους πολέμους, οι Δωριείς επικρατούν και τερματίζει ο μινωικός πολιτισμός. Κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους από τις έριδες μεταξύ των νέων πόλεων της περιοχής προκύπτει μια νέα κοινωνική σύνθεση με ανταγωνισμούς, διχόνοιες και έντονη εχθρότητα. Μερικές από αυτές είναι η Δρήρος, η Λατώ, ο Όλους, η Πραισός και η Ιεράπυτνα. Η έντονη εχθρότητα οδηγεί σε εμφύλιους πολέμους μεταξύ των πόλεων. Όμως, την περίοδο αυτή οι Κρητικοί αναδεικνύονται σε άριστους πολεμιστές με τεράστια …
-
Έθιμα
ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ Στο χωριό Τζερμιάδο, στα τέλη Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή της πατάτας. Δοκιμάστε την πατάτα μαγειρεμένη με χίλιους δυο τρόπους και συνοδευόμενη πάντα από κρασί και τσικουδιά. Δοκιμάστε πατάτα στον ξυλόφουρνο, οφτή πατάτα, καθώς και χοιρινό μαγειρεμένο σε πετρόφουρνο. Οι εκδηλώσεις κρατούν περίπου τρεις ημέρες. ΛΑΤΩ Ο δήμος του Αγίου Νικολάου διοργανώνει εκδηλώσεις με την ονομασία «Λατώ», οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές και μουσικές εκδηλώσεις. Άξιες αναφοράς είναι οι εκδηλώσεις του χωριού Μυρσίνη Σητείας, που εκτυλίσσονται σε ένα υπαίθριο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο και φιλοξενούν καλλιτέχνες από μουσική κάθε είδους. (Έντεχνα, ροκ, παραδοσιακά). Τελετή Πανός «ΚΥΡΒΙΑ» Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ιεράπετρα και περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές βραδιές. «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» Στην Κριτσά θα παρακολουθήσετε την αναβίωση του Παραδοσιακού Γάμου, όπου το κέφι και η ευθυμία κυριαρχούν. «ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ» & «ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ» Στη Σητεία, περί τις 15-20 Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή της Σουλτανίνας, αφιερωμένη στην ποικιλία του σταφυλιού αυτού, καθώς τα «Κορνάρεια», με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. «ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ» Στα χωριά Πισκοκέφαλο και Χαμέζι, αξίζει να βρεθείτε στα «καζανέματα» που αφορούν την παρασκευή ρακής και συνοδεύονται πάντα από νόστιμους μεζέδες και γλέντι. Στο Πισκοκέφαλο επίσης, διοργανώνεται και η γιορτή καλαμποκιού, συνοδευόμενη πάντα από μουσικές εκδηλώσεις. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου «ΒΡΑΔΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ» Πραγματοποιείται στο χωριό Αβρακόντες, στο οροπέδιο Λασιθίου, με πολύ φαγητό και μουσική. Βραδυά Κολοκυθιού
-
Δραστηριότητες
ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ: Θαλάσσιο σκι μπορεί να κάνει κάποιος στις οργανωμένες παραλίες του νομού και σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις περιοχές Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Ελούντας, Ίστρου, Μακρύγιαλου, Κουτσουναρίου. ΙΠΠΑΣΙΑ: Ρωτήστε στο κάμπινγκ της περιοχής Σίσι. ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ: Στο χωριό Καμινάκι, το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, σε απόσταση 9 χλμ από το Τζερμιάδο, υπάρχει πίστα για αλεξίπτωτο πλαγιάς στα νοτιοδυτικά και σε απόσταση 300 μέτρων από το χωριό. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΒΡΟΥΧΑΣ ΒΛΥΧΑΔΙΑ ΕΛΟΥΝΤΑ ΚΑΛΟΣ ΛΑΚΚΟΣ ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΡΙΤΣΑ ΜΟΥΡΗ ΟΞΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ ΠΛΑΚΑ ΣΕΛΛΕΣ ΣΚΙΝΙΑΣ ΤΑΠΕΣ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΡΙΤΣΑΣ ΦΑΡΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ… ΔΙΑΔΡΟΜΗ (3-4 ΩΡΕΣ) Με αφετηρία το χωριό Νικηθιανό, μπορείτε να ξεκινήσετε μια όμορφη και εύκολη διαδρομή. Το άγριο τοπίο με τα μυρωδάτα αγριολούλουδα, καθώς και τα χωριά με τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα θα σας μαγέψουν. Μπορείτε να σταματήσετε στον Κέραμο, το Σύρμεσο και στη Μονή Αρετίου, η οποία χτίστηκε το 17ο αιώνα είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα. Συνεχίζοντας από το ίδιο μονοπάτι, φτάνετε στο χωριό Σχοινιά και στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία στη Σκοτεινή ή στα Βλυχάδια. ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΕΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ- ΣΕΛΑΚΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΕΣ- ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ ΣΕΛΑΚΑΝΟ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ 28430 25081 ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ» 28410 24150 ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» 28420 28416
-
Βουνό & Θάλασσα
Λασίθι: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Λασίθι: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Λασίθι: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.