Κώς
Το νησί του Ιπποκράτη
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Κώς: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Κώς: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Κώς: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Κάστρα
Κώς: Κάστρα, αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Ιστορία
Η Κως είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου μετά την Ρόδο και την Κάρπαθο. Οι πολλοί περιηγητές της αρχαιότητας που επισκέφτηκαν το νησί εκφράστηκαν με λυρικό τρόπο αποκαλώντας την «Κως γλυκεία, ευναιομένη, αμφιρρύτη» (γλυκιά και γεμάτη νερά - -ποιητής Ηρώνδας. 3ος αι. π.Χ.). Το νησί πρωτοκατοικήθηκε περίπου τα 2300 - 2000 π.Χ. Διάσπαρτα ευρήματα μαρτυρούν την έντονη παρουσία του μινωικού και μυκηναϊκού πολιτισμού. Η Κως (όπως ιστορεί η Ιλιάδα έστειλε κατά τον Τρωικό Πόλεμο (11844 π.Χ.) τριάντα τριήρεις οε συνεργασία με τη Νίσυρο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κάλυμνο, με αρχηγούς τους Ηρακλειδείες Φείδιππο και Άντιφο. Το τρίτο μεταναστευτικό κύμα των Δωριέων στην Κω θα δημιουργήσει τον 7ο αιώνα τη δωρική εξάπολη, μια ισχυρή πολιτικοθρησκευτική συμμαχία μεταξύ έξι πόλεων που την αποτελούσαν η Κνίδος, η Αλικαρνασσός στη Μ. Ασία, η Ιαλυσός, η Κάμειρος κι η Λίνδος στη Ρόδο, και η Κως με τα νησιά Κάλυμνο και Νίσυρο. Στα τέλος του 6ου αι. περιήλθε στην κυριαρχία των Περσών. 0 ιστορικός κολοφώνας της ακμής της Κω προετοιμάστηκε τον 5ο αι. και κορυφώθηκε τον 4ο αι. π.Χ. Υψηλός πολιτισμός παραγόταν με εκφραστές εξαίρετους ποιητές (Επίχαρμος, Ηρώνδας. Θεόκριτος), καλλιτέχνες και αθλητές πανελλαδικής εμβέλειας. Η πολιτιστική άνθιση συνεχίστηκε και στα χρόνια που το νησί υπαγόταν στο κράτος του Αντιγόνου. Υποστήριξε τον Φίλιππο τον Ε' στους πολέμους του κατά των Ρωμαίων, δέχθηκε επιδρομές από το Μιθριδάτη και από το 82 π.Χ. αποτελούσε ρωμαϊκή, επαρχία. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο ανήκε στο Θέμα των Κιβυρραιωτών. Υπέκυψε στη δύσκολη μοίρα και άλλων νησιών του Αιγαίου που μαστίζονταν από πειρατικές επιδρομές. Όμως, η μεγαλύτερη καταστροφή έμελλε να έλθει από διαδοχικούς σεισμούς με φοβερότερο αυτόν του 553 μ.Χ. Μετά το 1204 και ως το 1281 περιήλθε στην κατοχή των Βενετών και συγκεκριμένα του άρχοντα Λέοντα Γαβαλά. Μετά το 1261 περιήλθε στην αυτοκρατορία της Νίκαιας. Η Ιπποτοκρατία συνοδεύτηκε από πυρετώδεις προσπάθειες οχυρωματικής διασφάλισης του νησιού με τα φρούρια στο Πυλί, την Κέφαλο και την Αντιμάχεια. Το 1312 μ.Χ., οι πειρατές της Καταλωνίας λεηλατούν την Κω επί 3 χρόνια. Με αρχηγό τον Foulques de Vilaret οι Ιππότες τους απομακρύνουν και κυριαρχούν στο νησί επί 218 χρόνια. Την 3η Ιουviou του 1457 μ.Χ. 18.000 Τούρκοι με 158 πλοία εξοπλισμένα με τα τελειότατα μέσα της εποχής και αρχηγό το ναύαρχο Χαμζά, αποβιβάστηκαν στο νησί, αλλά τελικά αποκρούονται. Το Δεκέμβριο του 1522 η Lango - η Κως των Ιπποτών - υποκύπτει στους Τούρκους. Ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν την ονόμασε Στανκιόι. Το νησί παρέμεινε στην κατοχή των Τούρκων, όπως και τα άλλα Δωδεκάνησα, ως το 1912. Η Ιταλική κατοχή διήρκησε μέχρι το 1947, όταν έγινε, η πολυπόθητη Ενσωμάτωση. Η πόλη της Κω θα μπορούσε να προσομοιαστεί με ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται στις φυσικές τους τοποθεσίες αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα του πολυτάραχου ιστορικού παρελθόντος του νησιού, Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Kω αποκαλύφθηκαν από το σεισμό του 1933, όταν κατέρρευσαν οι νεότερες …
-
Έθιμα
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και την γεωργία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, η Κως έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο θέρετρο με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπάρ, night clubs και οργανωμένες εκδρομές. Η Κως έχει να προσφέρει τόσα στους επισκέπτες της έτσι ώστε να ικανοποιεί κάθε προσμονή για αξέχαστες διακοπές. Κάθε καλοκαίρι διεξάγονται τα Ιπποκράτεια με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στο Ασκληπιείο απαγγέλεται ο Όρκος του Ιπποκράτη στα αρχαία Ελληνικά. Στην Καρδάμαινα οργανώνεται Γιορτή Ψαριού, στην Κέφαλο Γιορτή Ούζου, στο Μαστιχάρι Γιορτή Κρασιού και Γιορτή Μελιού τον Αύγουστο. Στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αλασσάρνια, στην Ασφενδιού, διοργανώνονται εκτός των άλλων και σκακιστικοί αγώνες. Ακόμη, Στη Καρδάμαινα γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και στο Παλαιό Πυλί εκείνο του Αγίου Γεωργίου την άνοιξη. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Στο Όρος Δίκαιος βρίσκονται οι οικισμοί Ασώματος, Ευαγγελίστρια, Λαγούδι, Ζιά (με λιγοστούς κατοίκους), Άγιος Δημήτριος - Χαϊχούτες και Παλιό Πυλί (εγκατελειμμένοι). Οι περισσότεροι κάτοικοι -έχουν μεταφερθεί στο Ζηπάρι που είναι και η έδρα του σημερινού Δήμου και μαζί με το Πυλί παραμένουν ακμαίοι πληθυσμιακά και οικονομικά. Εξαίσια τουριστικά θέρετρα συνδυάζουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ικανοποιητικές τουριστικές υποδομές σε ένα φυσικό περιβάλλον που προσομοιάζει με κεντροελλαδίτικο: Πλακόστρωτα δρόμοι, καστανιές, βελανιδιές και πεύκο, νερόμυλοι σε λειτουργία (όπως αυτός στ' ορεινό Ασφενδίου), εκκλησίες με βαριά ιστορική μνήμη (όπως οι Άγιοι Ασώματοι) είναι η κληρονομιά που μαρτυρά λιτότητα και οικονομία. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου Παλαιό Πυλί: Έχει χαρακτηριστεί ως ο «μικρός Μυστράς της Δωδεκανήσου». Πρόκειται για φυσικό οχυρό και απόκρημνο λόφο σε σπουδαία αμυντική θέση, από όπου ελέγχεται μεγάλο μέρος της βόρειας πλευρά του νησιού. Στην κορυφή του είναι κτισμένο ιπποτικό κάστρο και στις πλαγιές υπάρχουν τέσσερις ναοί, ενώ σώζονται ερείπια σπιτιών και δημοσίων κτηρίων. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου Παραδοσιακή αρχιτεκτονική: Το παραδοσιακό σπίτι φτιαγμένο από πέτρα και λάσπη από σκέτο χώμα είχε νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Οι πόρτες και τα παράθυρα πλαισιώνονταν με «μαντέματα», πελεκητή πέτρα ψιλή σε ίσο ύψος και πλάτος. Οι στέγες των σπιτιών ήταν φτιαγμένες με ξύλινες «μεσκιές» (δοκάρια) και καλάμια. Πάνω από τα καλάμια οι κάτοικοι τοποθετούσαν ως υποτυπώδη μόνωση αλλά και για στεγανοποίηση φύκια και «πορσελάνα», δηλαδή θηραϊκή γη και πάνω απ' αυτήν «πατελιά» (γλιστερό χώμα). Στη στέγη υπήρχε «φανόχτη», η καπνοδόχος. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου Κέφαλος: Υπήρξε, κατά την παράδοση, η γενέτειρα του Ιπποκράτη αλλά και η παλαιότερη πρωτεύουσα της Κω. Πολύβουος οικισμός με δαιδαλώδη ρυμοτομία και ιδιαίτερη διάλεκτο, ενώ σώζονται και μερικοί ανεμόμυλοι. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τα κυριότερα πανηγύρια …
-
Δραστηριότητες
Ποδήλατο Jogging Τένις Ορειβασία Ορεινή πεζοπορία Surfing Καταδύσεις Θαλάσσιο σκι Αλεξίπτωτο Ιστιοπλοϊα
-
Βουνό & Θάλασσα
Κώς: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Κώς: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Κώς: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.