Κάλυμνος
Το νησί των Σφουγγαράδων
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Κάλυμνος: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Κάλυμνος: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Κάλυμνος: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Κάλυμνος: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Κάστρα
Κάλυμνος: Κάστρα, αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Ιστορία
Η Κάλυμνος καταγράφει ιστορία από την 4η π. Χ. χιλιετία. Αρχικά το όνομα του νησιού ήταν Καλύδνα, ενώ από τον 4ο αι. π. Χ. και μετά μετονομάστηκε σε Κάλυμνα. Η πιθανότερη ετυμολογία του ονόματος είναι από το καλός = ωραίος και ύδνα (από το ύδωρ) = νερό. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη Καλύδνα σημαίνει νησί με καλά, ωραία νερά. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η ονομασία Κάλυμνα μεταβάλλεται σε Κάλυμνος. Ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί, μαρτυρείται κατά τη Νεολιθική περίοδο και την εποχή του Χαλκού. Αρχαίες πηγές (Στράβων, Διοδώρος Σικελιώτης) αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν ότι οι αρχαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες. Τους διαδέχτηκαν οι Φοίνικες ενώ αργότερα, την κατοίκησαν Αιολείς από τη Θεσσαλία, για να τους διαδεχθούν αποικιστές Δωριείς από τη Νότια Ελλάδα (1150 - 800 π.Χ.). Αρχηγός των Δωριέων ήταν ο Θεσσαλός, γιός του Ηρακλή και της Χαλκιόπης. Η ονομασία Δάμος, διατηρείται από εκείνη την περίοδο. Η Κάλυμνος, όπως αναφέρει η Ιλιάδα, πήρε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας (12ος αι. π. Χ.) μαζί με άλλα νησιά του ΝΑ Αιγαίου, με 30 πλοία και με αρχηγούς τον Φείδιππο και τον Άντιφο, γιούς του Θεσσαλού. Μετά τον Τρωικό πόλεμο, υποστηρίζει ο Διόδωρος, τέσσερα από τα πλοία του Αγαμέμνονα στο γυρισμό τους ναυάγησαν έξω από το νησί. Τότε τα πληρώματά τους (Αργείοι και Επιδαύριοι) αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί οικοδομώντας ένα οικισμό πάνω στο οροπέδιο του νησιού, που, σε ανάμνηση της μακρινής τους πατρίδας, ονομάστηκε Άργος και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρωτεύουσα του νησιού. Στα τέλη της Αρχαϊκής περιόδου με αρχές των Κλασικών χρόνων η Κάλυμνος είναι μια πολιτεία αυτόνομη, με δημοκρατικό πολίτευμα. Οι αποφάσεις παίρνονται από την Εκκλησία του λαού -Δάμος η ονομασία του- κι από τη Βουλή. Έχασε για ένα διάστημα την αυτονομία της, μια και βρέθηκε κάτω από την περσική εξουσία, όπως και οι υπόλοιπες Ιωνικές πόλεις. Στη συνέχεια εντάχθηκε το 447 π. Χ. στην Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ κατά την κλασική περίοδο παρουσιάζει πολιτιστική άνθιση. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο δεν φαίνεται να πήρε μέρος, ενώ το 357 είναι κάτω από την εξουσία του βασιλιά της Αλικαρνασσού Μαυσώλου. Ακολουθώντας τη μοίρα των λοιπών Ελλήνων, η Κάλυμνος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, με όχι και τόσο ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία, παρά τα κάποια προνόμια. Η παλαιοχριστιανική περίοδος (4ος - 7ος αι. μ. Χ.) φέρνει οικονομική και πληθυσμιακή ακμή που τεκμηριώνεται από την ύπαρξη μεγάλων και πολυτελών βασιλικών στο νησί (Ναός της Ιερουσαλήμ, βασιλικές της Τελένδου). Το 554 μ. Χ., ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε Ρόδο, Κω και Σάμο, άλλαξε για πάντα τη γεωμορφολογία του νησιού και τραυμάτισε την πολιτισμική του οντότητα. Οι δονήσεις κράτησαν πάνω απο 14 ημέρες. η Τέλενδος αποσχίστηκε από την απέναντι στεριά της Καλύμνου, αποτελώντας έκτοτε χωριστό νησί. Οι Βυζαντικοί χρόνοι είναι ταραχώδεις. Επιδρομές Αράβων στα μέσα του 7ου αι. αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους παραθαλάσσιους οικισμούς και να καταφύγουν σε …
-
Έθιμα
Οι κάτοικοι 16000, δραστήριοι, ζωντανοί και φιλόξενοι. Οι περισσότεροι σφουγγαράδες, ψαράδες αλλά και λαμπροί επιστήμονες γνωστοί σ' όλο τον κόσμο. Η Κάλυμνος διατηρεί το νησιώτικο παραδοσιακό χρώμα χωρίς να παραλείπει την εξέλιξη. Το λιμάνι σύγχρονο και πολύβουο. Πλήθος τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ όμως και οι Τράπεζες, η Διοίκηση, το σύγχρονο οργανωμένο Νοσοκομείο. Συνδυάζει τις καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα αλλά και τις δυνατότητες αναρρίχησης στα βουνά της. Όμως και στα ταξίδια των σφουγγαράδων παίζεται η τσαμπούνα, θύμηση του νησιού που είναι μακριά. Μέχρι σήμερα, δε λείπει από τη ζωή των Καλυμνίων. Ένας Μαυροντυμένος χορός Ο χορός του μηχανικού, αν και χορεύεται αποκλειστικά από άνδρες, συγκινεί στα ντόπια πανηγύρια, αλλά και παγκοσμίως, όπου παρουσιάζεται, από τους Καλύμνιους της διασποράς. Ένας χορός που με τα βήματά του, καταγράφει την τραγωδία που έπληξε τους σφουγγαράδες, αμέσως μετά την "ανακάλυψη" του σκάφανδρου, το 1860. Με το σκάφανδρο, η αλιεία σφουγγαριών έγινε πολύ πιο εμπορική. Ο δύτης μπορούσε να παραμείνει για πολύ χρονικό διάστημα στο βυθό και να συλλέγει πολύ περισσότερα σφουγγάρια, από πριν. Όμως, αφενός η άγνοια της χρήσης του νέου συστήματος και αφ' ετέρου η εκμετάλλευση των πλοιοκτητών για την όλο και μεγαλύτερη παραμονή των αλιέων στο βυθό, άρχισε σιγά-σιγά να ντύνει νησιά ολόκληρα στα μαύρα. Μέχρι το 1895 η Κάλυμνος είχε αποδεκατιστεί! ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η άναρχη και ακαλαίσθητη δόμηοη των δεκαετιών 1960-1980 διακύβευσε τον ιδιαίτερο νησιώτικο αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα της Καλύμνου οε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για αμιγείς παραδοσιακούς οικισμούς. Παρά ταύτα, τόσο στην Πόθια όσο και στη Χώρα. διατηρούνται αρκετά παραδοσιακά κτίσματα, Ποθία: Η πρωτεύουσα του νησιού εμφανίζει ίσως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοκλασικών σπιτιών ανά τ. χλμ. στην Ελλάδα. Μεγάλα, διώροφα, κεραμοσκεπή τα περισσότερα, με εξαιρετικής τέχνης αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μέρη, ανήκαν κυρίως σε εύπορους καπεταναίους και εμπόρους και πολλά κατοικούνται ακόμα. Στις λαϊκές γειτονιές της Αγ. Τριάδας, του Αγ. Μάμμα, του Αγ. Νικολάου και της Χώρας συναντά κανείς το παραδοσιακό ανωγικάτωγο σπίτι. Η φανταχτερή χρωματικότητα και η ιδιαίτερη ρυμοτομία των Μαρασιών (λαϊκές συνοικίες εκατέρωθεν της Πόθιας) αποκαλύπτουν σοφία και οικονομία. ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τα κυριότερα πανηγύρια και δρώμενα του νησιού είναι: Του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω (5/12), των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Τέλενδος, 21/5), του Αγ. Παντελεήμονα στον Πάνορμο (26 & 27/7) που συγκεντρώνει πιστούς απ' όλη την Ελλάδα και συμμετέχουν στην παραδοσιακή αγρυπνώ, το πανηγύρι της Παναγίας Κυράς Ψηλής (15/8), της Παναγίας στον Αργινώντα (15/8) με φαγητό, ποτό και παραδοσιακή μουσική, της Παναγίας στη Τέλενδο (15/8) και στην Πλατεία Χριστού στην Πόθια (ημέρα του Πάσχα) με αναπαράσταση εθίμων της παραδοσιακής σπογγαλιείας, κυρίως του αποχαιρετισμού του σφουγγαρά από την οικογένεια του. Λαϊκή τέχνη Παραδοσιακό καρνάγιο (δρόμος Πόθια-Βαβύ, παραπλεύρως του …
-
Δραστηριότητες
Καταδύσεις. Στο νησί των σφουγγαράδων οι καταδύσεις έχουν την τιμητική τους. Ιστιοσανίδα. Ο καλύτερος τρόπος να πλησιάσετε απρόσιτες παραλίες Ψάρεμα. Παράλληλα λιάζεστε κιόλας Η Κάλυμνος μπορεί επίσης να αποτελέσει ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές σε γειτονικά νησιά όπως: Η Ψέριμος Η Τέλενδος Η Κως Η Λέρος Η Πάτμος Η Λειψώ Η Αστυπάλαια
-
Βουνό & Θάλασσα
Κάλυμνος: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Κάλυμνος: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Κάλυμνος: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.