Πέλλα
Η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας
-
Κορυφαία Αξιοθέατα
Πέλλα: Κορυφαία αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μοναστήρια, παραλίες, γραφικά μέρη, ιδιαίτερες τοποθεσίες, κ.α.
-
Αρχαιολογικοί Χώροι
Πέλλα: Αρχαιολογικοί χώροι, κλασσική αρχαιότητα, ρωμαϊκή ιστορία, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνικά, ενετικά, κ.α.
-
Μουσεία
Πέλλα: Μουσεία, αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, πινακοθήκες, λαϊκής τέχνης, νομισματικά, ναυτικά, πολεμικά, κ.α.
-
Μοναστήρια
Πέλλα: Μοναστήρια, μονές, καστρομονάστηρα, χώροι λατρείας, κ.α.
-
Σπήλαια
Πέλλα: Σπήλαια, σπηλιές, βουνοσπηλιές, κ.α.
-
Ιστορία
Περιορισμένες είναι οι ιστορικές μαρτυρίες για την αρχαία Πέλλα που υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους από τις αρχές του 4ου αι.π.Χ καθώς και για την ευρύτερη περιοχή της "Πελλαίας χώρας". Προκειμένου να αναπλαστεί το ιστορικό της παρελθόν, σημαντικό ρόλο διεδραμάτισαν οι ανασκαφικές έρευνες που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στην περιοχή. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε προϊστορικούς οικισμούς της νεολιθικής εποχής, της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου οι οποίοι μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από ήδη από την προϊστορική περίοδο. Τα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού όπου ήταν κτισμένη η Πέλλα αναφέρονται σε ιστορικές πηγές ως Βοττιαία. Οι κάτοικοι της ήταν άποικοι από τη Κρήτη που εγκαταστάθηκαν εκεί το 1400 π.Χ. τους οποίους εκτόπισαν αργότερα τον 6ο αι π.Χ οι Μακεδόνες. Την εποχή αυτή άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες πόλεις οι οποίες αργότερα τον 5ο αι π. Χ αναπτύχθηκαν αποκτώντας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης, η Πέλλα διαδέχθηκε τις Αιγές (που εντοπίστηκαν στη σημερινή Βεργίνα) και απετέλεσε έδρα των Μακεδόνων βασιλέων ενώ παρέμεινε ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας έως και την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. Η ανάδειξη της Πέλλας σε πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου αποδίδεται στον βασιλιά Αρχέλαο (413- 399 π. Χ.) από την πλειοψηφία των ιστορικών. Πάντως, είναι γεγονός ότι κατά τον 4ο αι. π. Χ. η Πέλλα ήταν η "μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων" όπως αναφέρει ο Ξενοφών στο έργο του Ελληνικά. Η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή κατά την περίοδο της βασιλείας του Φίλιππου του Β' (359-336 π. Χ.) ο οποίος μεγάλωσε εκεί. Στην Πέλλα γεννήθηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος, οπότε η πόλη έφθασε στην κορυφή της ακμής της. Η περιοχή και η πόλη της Πέλλας συνεχίζει να ακμάζει και μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου και με τους επόμενους βασιλείς όπως ο Δημήτριος ο Πολιορκητής (294- 288 π.Χ) με την άνοδο του Αντίγονου Γονατά (276-239π.Χ,) και την εγκαθίδρυση της δυναστείας του. Σε όλη την Ελληνιστική εποχή η Μακεδονία υπήρξε ο ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα και η πρωτεύουσά της που γνώρισε τη δόξα μιας κοσμοκρατορίας ένα πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, με πλούσια παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, μέχρι την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ μετά την ήττα στη μάχη της Πύδνας του τελευταίου βασιλιά Περσέα. Τότε ο Ρωμαίος ύπατος Αιμίλιος Παύλος κατέκτησε την πόλη της Πέλλας. Στο τέλος όμως της δεύτερης δεκαετίας του 1ουαι.π.Χ. δεν υπάρχει οργανωμένη πόλη. Αιτίες είναι ένας μεγάλος σεισμός και οι επιδρομές των βόρειων γειτόνων. Το 30π.Χ ιδρύεται η Ρωμαϊκή Πέλλα από τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα τον Οκταβιανό Αύγουστο ανατολικά της σημερινής Νέας Πέλλας γύρω από μια πλούσια πηγή νερού που ακόμα και σήμερα η παράδοση αποκαλεί "Λουτράτου Μεγάλου Αλεξάνδρου". Τη Ρωμαϊκή Πέλλα διέσχιζε η αρχαία Εγνατία οδός που ένωνε την Ανατολή και τη Δύση με 800χλμ διαδρομή. Η θέση της ρωμαϊκής αποικίας επιλέχτηκε για τους ίδιους …
-
Έθιμα
Δεκ - Ιαν- Φεβ- Mαρ: Χοροί Τοπικών Συλλόγων με ζωντανή παραδοσιακή μουσική Εδεσσα 6 Ιαν: "Τζαμαλάρια" Παραδοσιακό έθιμο Γάμου με ... παρενοχλήσεις - Τοπική Μουσική - Γλέντι με άφθονο κρασί - (Η πομπή γυρνά γλεντώντας τους δρόμους του χωριού Άρνισσα) Φεβ: ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Χορός Διασκέδαση στην Έδεσσα (Μεγάλη Παρέλαση) την Σκύδρα & την Κρύα Βρύση Κυριακή (Προ Καθ. Δευτέρας): Παραδοσιακό έθιμο "Λάμκες" Στο τελευταίο αποκριάτικο γλέντι σε χορούς στην Έδεσσα (Καταρράκτες) Καθ.Δευτέρα - Γιορτή Χαρταετού Καθαρά Δευτέρα: με την Αερολέσχη Έδεσσας στο Ανεμοδρόμιο (Παναγίτσα)με Χορό Τοπική Μουσική αλλά και .... Φασολάδα. Επίσης την ίδια μέρα με τους "Φίλους του Βουνού" στο ύψωμα 606, στην Γαβαλιώτισσα & τα "Χίλια Πεύκα"(Έδεσσα), Χορός Τοπική Μουσική, φασολάδα & παραδοσιακά εδέσματα Πάσχα: Στα μοναστήρια της περιοχής η Μ. Εβδομάδα προσφέρεται για κατάνυξη μέσα από προσκυνηματικές περιηγήσεις. Έδεσσα Ανάσταση: Στην κεντρική πλατεία της πόλης γίνεται η τελετή της Ανάστασης παρουσία της φιλαρμονικής που ακολουθείται με ...χαλασμό από βεγγαλικά. Η μαγειρίτσα στα εστιατόρια της πόλης έχει την τιμητική της. Εξίσου όμορφα είναι και η Ανάσταση στα χωριά της Έδεσσας με την παράδοση να έχει τον πρώτο λόγο. 2η ημέρα του Πάσχα: Μαργαρίτα Τοπικό Έθιμο" Σπάσιμο κόκκινων αυγών" στον βράχο του χωριού Μαργαρίτα. Τοπική Μουσική, Χορός, Παραδοσιακά Εδέσματα. 2η ημέρα του Πάσχα: Λύκοι Τοπικό Έθιμο " Κατρακύλισμα των αυγών" από τον πολιτιστικό σύλλογο το Βαλκογιάνοβο- Τοπική Μουσική -Χορός- Παραδοσιακά Εδέσματα 1η Παρασκευή μετά από το Πάσχα(Ζωοδόχου Πηγής): Παραδοσιακό Πανηγύρι με Μουσική, Χορό, Εδέσματα στον Άγρα (Τοποθεσία Αγ. Αθανάσιος) 23 Απρ (Αγ.Γεωργίου): Αφιέρωση Ζώων Σε μία πανέμορφη τοποθεσία στο χωριό Βρυττά γίνεται το τοπικό έθιμο "Αφιέρωση Ζώων -Δημοπρασία". Χορός, τοπική μουσική, εδέσματα, χορευτικά συγκροτήματα του χωριού & ψήσιμο όλων των αφιερωμάτων 23 Απρ (Αγ. Γεωργίου): Τοπικό Έθιμο Ομαδικό ψήσιμο οτην περιοχή όπου πέντε δένδρα ενώνονται σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα. Παραδοσιακή μουσική & Χορός. Στον Αγ. Αθανάσιο στο Εξωκλήσι Αγ. Γεωργίου. 2 Μαΐου: Παραδοσιακό Πανηγύρι Παραδοσιακή Μουσική, Χορευτικά Συγκροτήματα & Τοπικά Εδέσματα στο Μεσημέρι(Εδεσσας) στην Τοποθεσία Αγ. Αθανάσιος. 2 Μαΐου: Παραδοσιακό Πανηγύρι Παραδοσιακή Μουσική, Χορός, & Τοπικά Εδέσματα στο Ριζάρι (Έδεσσας) & στην Φλαμουριά(Έδεσσας) 2 Μαΐου: Θρησκευτικό Παραδοσιακό Γλέντι στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου με Μακεδονική Μουσική, Προσφέρεται γίδα βραστή σε όλους. Στο χωριό Παλαιά Ξανθόγεια. 21 Μαΐου: Παραδοσιακό πανηγύρι με χάλκινα στο πανέμορφο χώρο του ναού Κων/νου & Ελένης στην τοποθεσία "κόστενο" Καρυδιάς. Εδέσματα, Χοροί & παραδοσιακή μουσική. «Αναλήψεως» (40 ημέρες μετά το Πάσχα): Παραδοσιακή Μουσική. Στην Πλ. Χωριού Αγ. Αθανάσιος & στην Κερασιά 10 Ιουνίου: Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμή των μακεδονομάχων Άγρα-Μίγκα. Παραδοσιακή Μουσική στην πλατεία του χωριού Καρυδιά …
-
Δραστηριότητες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Πέλλα - Θεσσαλονίκη Η οργανωτική Επιτροπή του Διεθνή Μαραθώνιου Δρόμου "Μέγας Αλέξανδρος" σας καλωσορίζει στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Ο 5ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος" θα διεξαχθεί στις 18 Απριλίου 2010 στη διαδρομή Πέλλα - Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, την ίδια μέρα θα διεξαχθούν και Δρόμοι 5Χλμ. και 10Χλμ. καθώς και Αγώνας δρόμου ΑΧΕΠΑ Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Περισσότερα... ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα διαθέτει 6 Lifts τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε 14 πίστες σκι διαφόρων βαθμών δυσκολίας, ενώ έχει διαμορφωθεί επίσης μια πίστα Snowmobile, καθώς και ένα Snowboard Fun Park για την ικανοποίηση και των πιο απαιτητικών της χιονοδρομίας. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ορειβατικό σκι δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης σε ενδιαφέροντα δασικά μονοπάτια. Έμπειροι εκπαιδευτές συμμετέχουν στη λειτουργία σχολών σκι και snowboard, και προσφέρουν μια ευχάριστη επαφή με τα συναρπαστικά σπορ του χιονιού στους αρχάριους χιονοδρόμους, ενώ τα μικρά καταστήματα ενοικίασης - πώλησης εξοπλισμού στο ισόγειο του Καταφυγίου (Chalet), δίνουν στον κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια άνετη εξόρμηση στο χιόνι. Στον χώρο του Καταφυγίου και σε υψόμετρο 2050 μ. λειτουργεί ξενώνας με εστιατόριο και ουζερί, ενώ στα 2100 μ. σε ένα κατάλευκο παγωμένο τοπίο, το snowbar δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα για την ξεκούραση και διασκέδαση των χιονοδρόμων. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Η παρουσία των επιβλητικών ορεινών όγκων Βόρα (2.524 μ. ), Πινόβου (2.154 μ. ), Τζένας (2.182 μ. ) δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ορειβασία και ορεινή πεζοπορία στο Νομό Πέλλας. Η δυνατότητα προσέγγισης δύσβατων περιοχών, συχνά αδιατάρακτων από την ανθρώπινη παρέμβαση, η εναλλαγή των τοπίων και ο ποικίλος βαθμός δυσκολίας των προσφερόμενων διαδρομών, αποτελούν πρόκληση για πολλούς. Από το Βόρα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 / 6 το οποίο ξεκινά από τα Πυρήναια και συνδέει, μέσω ενός δικτύου ορεινών διαδρομών, τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Η διάβαση του φαραγγιού Ράμνο - Μπορ (Ίσο Πεύκο), στην περιοχή των Λουτρών Λουτρακίου αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές ορειβατικές εμπειρίες, καθώς οδηγεί στις πηγές του ρέματος Αγίου Νικολάου, όπου νερό και βλάστηση συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό. Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τις δυνατότητες της περιοχής, πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια «εξορμήσεις» στην ορεινή Πέλλα.
-
Βουνό & Θάλασσα
Πέλλα: Βουνό και θάλασσα, παραλίες, γραφικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, κ.α.
-
Φωτογραφίες
Πέλλα: Φωτογραφίες και Εικόνες, φωτογραφίες μνημεία, φωτογραφίες αξιοθέατα, φωτογραφίες τοποθεσίες, κ.α.
-
Πληροφορίες
Πέλλα: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, πρόγνωση καιρού, δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, δρομολόγια αεροπλάνων, χρήσιμα τηλέφωνα, ακτοφυλακή, αστυνομικό τμήμα, δημαρχείο, ΚΕΠ, κ.α.