Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Ημαθία Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece

Ημαθία

Αρχαιολογικοί Χώροι

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΓΩΝ
    ΑΙΓΕΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, που ανασκάφτηκε στο χωριό Βεργίνα και κατέστησε την περιοχή της Ημαθίας παγκοσμίως γνωστή. Το 1977-78 ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος επεσήμανε στη Βεργίνα (12 χλμ. Ν.Α της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού) σημαντικότατα »

  • ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΑΙΓΩΝ
    ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΑΙΓΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το ανάκτορο οργανώνεται γύρω από μεγάλη περίστυλη αυλή ενώ περιελάμβανε ιερό που στεγαζόταν σε θόλο και ήταν αφιερωμένο στον Ηρακλή Πατρώο και πολυτελείς χώρους συμποσίων για τον βασιλιά και τους αξιωματούχους. Σε έναν από αυτούς σώζεται μωσαϊκό δάπεδο. Στη νότια πτέρυγα του ανακτόρου των Αιγών που »

  • ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη δυτική πλευρά της πόλης των Αιγών, γύρω στα 50 μ. από το Ανάκτορο, βρίσκεται το Θέατρο της Βεργίνας. Λέγεται ότι εδώ δολοφονήθηκε το 336 π.χ αι. ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β' κατά τη διάρκεια των γάμων της κόρης του Κλεοπάτρας. Χρονολογείται στο 2ο μισό του 4ου π.χ. αιώνα και ήταν σε »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
    ΒΕΡΓΙΝΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Η πόλη των ιστορικών χρόνων που απλωνόταν στους λόφους δεν είναι ακόμη καλά γνωστή, αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης της έχει ανασκαφεί. Το κέντρο των Αιγών με το ανάκτορο και τα ιερά, το ''άστυ'' δηλαδή της πόλης που αναφέρει και ο χρησμός, καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 800 »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
    ΒΕΡΟΙΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στις ανατολικές υπώρειες του Βερμίου, νοτιοδυτικά της Πέλλας, βρισκόταν η Βέροια, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Όπως προέκυψε από την ανασκαφική έρευνα, η θέση κατοικήθηκε συνεχώς τουλάχιστον από τον 5ο αι. π. Χ. Οικιστικά κατάλοιπα της »

  • ΤΟ ΗΡΩΟΝ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ
    ΗΡΩΟΝ ΑΙΓΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στα νοτιοανατολικά του τάφου του Φιλίππου, δίπλα στον "τάφο της Περσεφόνης" βρέθηκαν τα θεμέλια καθώς και τμήματα της μαρμάρινης ανωδομής ενός μικρού, πιθανόν ναόσχημου κτιρίου αφιερωμένου στη λατρεία των επιφανών μελών της βασιλικής οικογένειας. Το "Ηρώον" είχε ανεγερθεί λίγο μετά τον τάφο του »

  • ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΩΝ
    ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το θέατρο των Αιγών αποτελεί τμήμα του ενιαίου αρχιτεκτονικού συνόλου των ανακτόρων και βρίσκεται μόλις 60 μ. στα βόρειά τους. Από γκριζωπό λίθο ήταν κατασκευασμένα η πρώτη σειρά των εδωλίων, τα αποχετευτικά ρείθρα, οι τοίχοι των παρόδων και τα θεμέλια της σκηνής. Πάνω στην ομαλή κατωφέρεια της »

  • ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΕΖΑΣ
    ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΕΖΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το θέατρο αποκαλύφθηκε τυχαία το 1992 σε μία φυσική πλαγιά και σύμφωνα με πρόσφατα ανασκαφικά δεδομένα, επιβεβαιώνεται ότι ανήκει στη μακεδονική πόλη Μίεζα. Χρονολογείται στα όψιμα ελληνιστικά χρόνια (2ος αι. π.Χ.), αλλά εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. (δηλαδή ήταν σε »

  • ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
    ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη πόλη της Νάουσας, στη θέση Ισβόρια (ή Εισβόρια) εντοπίζονται τα ερείπια της Σχολής της Αριστοτέλη. Στο σπηλαιώδη χώρο του Νυμφαίου (ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες) της Μίεζας, σε μια περιοχή γεμάτη μονοπάτια με πυκνή βλάστηση, ρυάκια και πηγές βρίσκεται το Λύκειο του φιλοσόφου. Η τοποθεσία είναι σε »

  • ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ταυτόχρονα με την αποκάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών, το 1977, ξεκίνησε άμεσα η συντήρηση των περίτεχνων τοιχογραφιών που τους διακοσμούσαν. Παράλληλα, δημιουργήθηκε επιτόπου εργαστήριο συντήρησης για την διάσωση και αποκατάσταση των εξαιρετικά σημαντικών κινητών ευρημάτων που περιείχαν, καθώς »

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ο τάφος των Ανθεμίων βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Νάουσας, στα όρια του δήμου Ανθεμίων. Πρόκειται για έναν διθάλαμο καμαροσκεπή μακεδονικό τάφο με ναόσχημη πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π. Χ. Το μνημείο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Είναι ένα από τα λαμπρότερα και »

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΙΕΖΑΣ
    ΜΙΕΖΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στην επαρχία Νάουσας του Νομού Ημαθίας, στην εύφορη πεδιάδα στους πρόποδες του όρους Βερμίου αποκαλύπτεται σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες μία σπουδαία μακεδονική πόλη, η αρχαία Μίεζα. Η Μίεζα ήταν πόλη της Βοττιαίας (έτσι ονομαζόταν η περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας στα βόρεια και βορειοδυτικά του »

  • ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ
    ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και κατοίκησης διαπιστώθηκαν στο σπήλαιο Ροδοχωρίου κατά την Νεώτερη και Τελική Νεολιθική περίοδο (5300 - 3.200 π. Χ. ). Το σπήλαιο του Ροδοχωρίου βρίσκεται στα περίχωρα της Νάουσας, κοντά στα σύνορα με το νομό Πέλλας, σε μια ημιορεινή ζώνη κατάλληλη για καλλιέργεια και με »

  • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ
    ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΙΓΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στα ανατολικά του χωριού της Βεργίνας εκτείνεται το προϊστορικό νεκροταφείο των Αιγών. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων με περισσότερους από 300 μικρούς τύμβους. Το νεκροταφείο ρησιμοποιήθηκε από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1000-700 π.Χ.) ως και τους ελληνιστικούς χρόνους (ως το 2ο »

  • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
    ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Έχουν βρεθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Ο παλιότερος Νεολιθικός οικισμός, γεωργικού χαρακτήρα σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξακριβώθηκε έξω από τη Βέροια, στη Νέα Νικομήδεια (παλιά Μπρανιάτα) Ημαθίας και χρονολογείται στην 7η χιλιετία π. Χ. Ο νεολιθικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας βρίσκεται περίπου 13 »

  • ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
    ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κοντά στη Νάουσα, στη θέση "Ισβόρια", στην περιοχή που έχει εντοπιστεί και ερευνάται ανασκαφικά η αρχαία μακεδονική πόλη Μίεζα, βρίσκεται το Νυμφαίο όπου δίδαξε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης τον νεαρό Αλέξανδρο, λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π. Χ. Είναι τόπος με διεθνές ενδιαφέρον, καθώς και η »

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΦΛΩΝ ΜΠΕΛΛΑ
    ΤΑΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΠΕΛΛΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στα Παλατίτσια, πλησίον της Βεργίνας, δυτικά του μικρού οικισμού έχει ανασκαφεί μια συστάδα από τέσσερεις μακεδονικούς τάφους. Πρόκειται για τον λεγόμενο τάφο του Heuzey και τους τρεις τάφους που αποκαλύφθηκαν στο αγροτεμάχιο των αδελφών Μπέλλα. Στο κτήμα των αδελφών Μπέλλα πλησίον του μικρού »

  • ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΙΟΝΩΝ
    ΤΑΦΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΙΟΝΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στην περιφέρεια της Μεγάλης Τούμπας των Αιγών και λίγο πιο μακριά από τους τρεις βασιλικούς μακεδονικούς τάφους, βρέθηκαν το 1980 τα λείψανα ενός ακόμα μακεδονικού τάφου, που συμβατικά έχει ονομαστεί «τάφος των ελεύθερων κιόνων», λόγω της ελεύθερης διαμόρφωσης της πρόσοψής του με τέσσερις ελεύθερους »

  • ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΙΔΙΚΗΣ
    ΤΑΦΟΣ ΕΥΡΙΔΙΚΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στα βόρεια του ανακτόρου των Αιγών, λίγο ανατολικότερα από τον "τάφο του Ρωμαίου" βρίσκεται ο ιδιόμορφος μακεδονικός "τάφος της Ευρυδίκης". Το διθάλαμο καμαροσκέπαστο κτίσμα, του οποίου η πρόσοψη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, είναι επιχρισμένο με υπόλευκο κονίαμα. Ο τάφος της Ευρυδίκης είναι ο »

  • ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ
    ΤΑΦΟΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Είναι ένας υπερμεγέθης, κιβωτιόσχημος και οικοδομημένος με πωρόλιθους παραλληλεπίπεδος τάφος ο οποίος είχε οριζόντια στέγη από πωρολίθους που στηρίζονταν σε σανίδες. Ο τάφος της Περσεφόνης έχει αυτή τη συμβατική ονομασία λόγω του θέματος της μεγαλόπρεπης τοιχογραφίας που κοσμεί τους τοίχους του »

  • ΤΑΦΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥ
    ΤΑΦΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ο τάφος βρίσκεται ΒΔ των αρχαίων Αιγών, κοντά στη Βεργίνα κι έχει πάρει το όνομά του από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο που τον ανακάλυψε και τον ανέσκαψε. Είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθο, εκτός από τα θυρόφυλλα τις παραστάδες και τα υπέρθυρα που είναι μαρμάρινα. Αποτελείται από έναν τετράγωνο »

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
    ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ο μακεδονικός τάφος "της Κρίσεως" βρίσκεται κοντά στη Νάουσα, στον Κοπανό, στα όρια του δήμου Ανθεμίων. Πρόκειται για έναν μνημειακό διθάλαμο τάφο με διόροφη πρόσοψη δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Την πρόσοψη του τάφου κοσμούν τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες, που απεικονίζουν τη σκηνή της Κρίσεως του »

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ HEUZEY
    ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ HEUZEY Αρχαιολογικός Χώρος

    Ο "τάφος του Heuzey " βρίσκεται στα Παλατίτσια, πλησίον της Βεργίνας, δυτικά του μικρού οικισμού και αποτελεί συστάδα μαζί με τους τρεις παρακείμενους μακεδονικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν στο αγροτεμάχιο των αδελφών Μπέλλα. Ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο Γάλλος αρχαιολόγος Leon Heuzey ο οποίος »

  • ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ
    ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στα βορειοδυτικά του τάφου του Φιλίππου βρίσκεται ο μεταγενέστερος και απλούστερος μακεδονικός "τάφος του Πρίγκιπα". Η πρόσοψη είναι δωρικού ρυθμού επιχρισμένη με μαρμαροκονίαμα στην οποία υπήρχε γραπτή ζωφόρος που σήμερα δεν σώζεται. Κάτω από τη ζωφόρο, διαμορφώνονται δύο ανάγλυφες από κονίαμα »

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΛΥΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΛΕΟΥΣ
    ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΛΥΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΛΕΟΥΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ο μακεδονικός τάφος του Λύσωνος Καλλικλέους βρίσκεται στα Λευκάδια της Νάουσας. Είναι ένας μικρός διθάλαμος μακεδονικός τάφος, με απλή πρόσοψη και ζωγραφισμένο το εσωτερικό του μνημείου, που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ. Το μνημείο δεν είναι προς το παρόν επισκέψιμο για το κοινό καθώς βρίσκονται »

  • ΤΑΦΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β'
    ΤΑΦΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β' Αρχαιολογικός Χώρος

    Είναι ο μεγαλύτερος μακεδονικός τάφος που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Είναι διθάλαμος, καμαροσκέπαστος με δωρική πρόσοψη μακεδονικός τάφος μεγάλων διαστάσεων που είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθο και επιχρισμένος με λεπτό λευκό μαρμαροκονίαμα. Στην πρόσοψή του προθάλαμου, επάνω από »