ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Αρχαιολογικός Χώρος) | Ημαθία | Μακεδονία | Golden Greece

Ημαθία

ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Αρχαιολογικός Χώρος)

ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Αρχαιολογικός Χώρος) - Ημαθία

Κοντά στη Νάουσα, στη θέση "Ισβόρια", στην περιοχή που έχει εντοπιστεί και ερευνάται ανασκαφικά η αρχαία μακεδονική πόλη Μίεζα, βρίσκεται το Νυμφαίο όπου δίδαξε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης τον νεαρό Αλέξανδρο, λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π. Χ.
Είναι τόπος με διεθνές ενδιαφέρον, καθώς και η ακτινοβολία του μέγιστου των αρχαίων φιλοσόφων Αριστοτέλους είναι διαρκής και αδιάλειπτη.
Αυτό το ιερό των Νυμφών βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο τοπίο γεμάτο με πλούσια βλάστηση και πηγαία τρεχούμενα νερά, ακριβώς όπως το περιέγραφαν αρχαίοι συγγραφείς. Εκεί σώζονται, το σπήλαιο, τα ερείπια των στοών και οι υπόσκιοι περίπατοι του βασιλικού σχολείου. Ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας εδώ δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού.
Ο χώρος που καταλαμβάνει το Νυμφαίο, δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα - ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π - συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε τότε (350 π.Χ. και μετά), όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας υπάρχουν κεραμίδες και πήλινες σίμες από τη στέγη της στοάς. Το τοπίο όπου ο Δάσκαλος περιδιάβαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν από τις πηγές και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνεται λίγο πιο πέρα με ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους, και σαφή λατρευτική χρήση.
Αν και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου