Ο τάφος των Ανθεμίων βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Νάουσας, στα όρια του δήμου Ανθεμίων. Πρόκειται για έναν διθάλαμο καμαροσκεπή μακεδονικό τάφο με ναόσχημη πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π. Χ. Το μνημείο είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Είναι ένα από τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της αρχαίας Μίεζας. Κατασκευάσθηκε στην πορεία του αρχαίου δρόμου που ένωνε τη Μίεζα με την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, την Πέλλα. Ο τάφος των Ανθεμίων χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αι. π. Χ., δηλαδή είναι σύγχρονος με το μακεδονικό τάφο του Kinch, που επίσης βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Πρόκειται για υπόγειο ταφικό κτίσμα, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της ταφής του νεκρού και των καθιερωμένων τελετουργιών προς τιμήν του, καλύφθηκε από τύμβο που είχε ύψος τουλάχιστον 2,50 μ. και διάμετρο 15-17 μ. Ο τάφος είναι διθάλαμος, καμαροσκεπής και έχει ναόσχημη πρόσοψη με τέσσερις ημικίονες ιωνικού ρυθμού και γραπτή διακόσμηση του επιστυλίου από πολύχρωμα ιωνικά και δωρικά κυμάτια. Η είσοδός του είχε κλειστεί με έξι δόμους από πωρόλιθο.
Στο αέτωμα (ύψος τυμπάνου 1 μ.) σώζεται ωραία ζωγραφική παράσταση, που εικονίζει ζευγάρι ώριμης ηλικίας καθισμένο σε ανάκλιντρο συμποσίου. Και οι δύο μορφές είναι ντυμένες με χιτώνα και ιμάτιο, που ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει με εντυπωσιακές και πλούσιες πτυχές. Την επίστεψη του αετώματος αποτελούν τρία ανάγλυφα ανθέμια με έντονες φωτοσκιάσεις.
Ο στενός προθάλαμος του τάφου ήταν επιχρισμένος με ανοιχτό κίτρινο χρώμα στο ανώτερο μέρος των τοίχων και με μαύρο στο κατώτερο, ενώ τα δύο τμήματα χωρίζονταν με ταινίες μαύρου και λευκού χρώματος.
Μια εντυπωσιακή ζωγραφική παράσταση διακοσμεί την οροφή του προθαλάμου: έξι ανθέμια σε υπόλευκα και ιώδη χρώματα εναλλάσσονται με υδροχαρή άνθη και διάφορες φυτικές διακοσμήσεις πάνω σε γαλαζοπράσινο βάθος και η όλη σύνθεση θυμίζει λουλούδια που πλέουν στην επιφάνεια λίμνης. Ο προθάλαμος χωριζόταν από τον κυρίως νεκρικό θάλαμο με μαρμάρινη δίφυλλη θύρα ύψους 3,50 μ. και πλάτους 0,90 μ., η οποία ήταν διακοσμημένη με ανάγλυφα μοτίβα.
Στο εσωτερικό του θαλάμου σώζεται τετράπλευρη λίθινη βάση, πάνω στην οποία θα είχε τοποθετηθεί το αγγείο ή η λάρνακα με τα οστά του νεκρού.
Η καμαρωτή οροφή του θαλάμου είναι καλυμμένη με ανοιχτό κίτρινο κονίαμα, ενώ οι τοίχοι είναι μονόχρωμοι και μιμούνται ορθομαρμάρωση: το κάτω τμήμα τους έχει χρώμα μαύρο, το επάνω έχει χρώμα βαθυκόκκινο και χωρίζονται με λευκή ταινία. Η λεπτομέρεια στο σχέδιο και η πολυχρωμία της ιωνικής διακόσμησης στην πρόσοψη και στον προθάλαμο χαρακτηρίζουν το μνημείο και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη χρονολόγησή του αλλά και για τη μεγάλη ζωγραφική στον ελληνικό χώρο εκείνη την περίοδο.
Ο τάφος των Ανθεμίων είχε συληθεί πολλές φορές, ιδιαίτερα στην αρχαιότητα, και ελάχιστα αντικείμενα βρέθηκαν στο εσωτερικό του, αλλά ήταν αρκετά για να δώσουν μια εικόνα από τα πλούσια κτερίσματα που περιείχε. Το σημαντικότερο από τα ευρήματα είναι τμήματα ελεφαντόδοντου από την ανάγλυφη διακόσμηση της νεκρικής κλίνης.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου