ΒΕΡΟΙΑ
Στην Ειρηνούπολη κάθε χρόνο, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δύο κύκλους, τα «Κούλουμα» (απόκριες) και τα «Ειρηνουπόλεια» την 5η Μαΐου.
Η Νάουσα κάθε χρόνο, ζει στο ρυθμό της Αποκριάς. «Οι Μπούλες» είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, αλλά διασώζει και στοιχεία από τη λατρεία του Διονύσου.
Καθημερινό ξεφάντωμα και χορός στους δρόμους με τις στολισμένες φιγούρες των χορευτών που φορούν προσωπίδες και φουστανέλες. Εκδηλώσεις για το Καρναβάλι πραγματοποιούνται στο Μακροχώρι και στο Δήμο Μελίκης, όπου παρουσιάζεται και το παραδοσιακό δρώμενο «Καλόγερος».
Τις παραμονές των Χριστουγέννων γιορτάζεται το έθιμο του «Καρτσούνου». Στις αρχές Ιουλίου γίνεται στη Νάουσα το Διεθνές Φεστιβάλ του Πυρσού και του CIOFF με χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο. Το καλοκαίρι υπάρχουν τα «Ημαθιώτικα».
Τα «Αναστενάρια», ο χορός πάνω στα αναμμένα κάρβουνα, στη Μελίκη, συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες και δημιουργούν κάθε χρόνο το ίδιο αίσθημα δέους.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, στο χωριό Βεργίνα, κατέστησε την περιοχή της Ημαθίας παγκοσμίως γνωστή. Το 1977-78 ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος επεσήμανε στη Βεργίνα (12 χλμ. Ν.Α της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού) σημαντικότατα ευρήματα, ο πλούτος των οποίων επιβεβαίωσε το συμπέρασμα ότι η Βεργίνα ήταν οι Αιγές, η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως την Ακρόπολη, καλοδιατηρημένα τμήματα του τείχους, θεμέλια ελληνιστικών σπιτιών, το ανάκτορο, το θέατρο, το ναό και στα βόρεια της αρχαίας πόλης το νεκροταφείο.
Τα σημαντικότερα όμως μνημεία της Βεργίνας είναι η συστάδα των βασιλικών τάφων, που ανακαλύφθηκαν μέσα στο σημερινό χωριό. Ο μεγαλύτερος ανήκε στο Φίλιππο τον Β', ο μικρότερος σ' ένα νεαρό πρίγκιπα, ίσως τον Αλέξανδρο και ο τρίτος -ένας κιβωτιόσχημος τάφος- σε γυναίκα. Στους γύρω χώρους, βρέθηκαν πολλές επιτύμβιες στήλες με πολύτιμες επιγραφές, όλες γραμμένες στα ελληνικά.
Στον τάφο του Φιλίππου, βρέθηκε μαρμάρινη σαρκοφάγος, μέσα στην οποία είχε τοποθετηθεί η ολόχρυση λάρνακα με τα οστά του νεκρού και το χρυσό στεφάνι του.
Γύρω της βρέθηκαν τα όπλα του, διάφορα αγγεία και σκεύη και το βασιλικό διάδημα. Εδώ ήτα θαμμένη και μια από τις επτά γυναίκες του Φιλίππου. Και αυτής τα οστά ήταν μαζεμένα σε μια ολόχρυση λάρνακα. Στη λάρνακα υπήρχε ακόμη ένα χρυσό διάδημα, ένα από τα ωραιότερα κοσμήματα του αρχαίου κόσμου κι ένα χρυσοΰφαντο πορφυρό ύφασμα στολισμένο με λουλούδια και πουλιά, που σώθηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Βεργίνας (Βασιλικών Τάφων). Στον τάφο όμως βρέθηκε και κάτι εντελώς μοναδικό μια ζωγραφική παράσταση κυνηγιού πάνω σε ιωνική ζωφόρο.
Πρόκειται για ένα αριστούργημα, που όμοιο του θα βρούμε μόνο στην Ιταλική Αναγέννηση. Παρόμοιος με τον τάφο του Φιλίππου είναι και ο τάφος του Πρίγκιπα. Κι εδώ υπάρχει ζωγραφισμένη ζωφόρος καθώς και μια κλίνη με χρυσοελεφαντοστέινη διακόσμηση, που είναι σίγουρα ένα από τα ωραιότερα κομψοτεχνήματα που έφτασαν ως εμάς. Τέλος, στον κιβωτιόσχημο τάφο βρέθηκε η λαμπρή τοιχογραφία με την παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που μαζί με την τοιχογραφία του κυνηγιού, αποτελούν τα μοναδικά στον κόσμο πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας που σώθηκαν.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου