Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece
Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece
Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece
Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece
Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece
Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece
Θάσος Αρχαιολογικοί Χώροι | B. & Α. Αιγαίο | Golden Greece

Θάσος

Αρχαιολογικοί Χώροι

  • ΑΡΧΑΙΟ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΦΑΡΙ ΘΑΣΟΥ
    ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΦΑΡΙ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη Θάσο, τον 3ο και 4ο αιώνα π. Χ. στα κεραμεικά εργαστήρια κατασκευάζονταν κυρίως αμφορείς στους οποίους φυλασσόταν το περίφημο κρασί της Θάσου το οποίο εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Οι σφραγίδες που αποτυπώνονταν -πριν από το ψήσιμο του αμφορέα στον κλίβανο- πάνω στη »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΘΑΣΟΥ
    ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    H αγορά της Θάσου αποτελούσε το πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης του νησιού. Αποτελεί ένα μνημειακό συγκρότημα που πήρε την οριστική του μορφή στη διάρκεια πολλών αιώνων. Οι πρωϊμότερες κατασκευές που έχουν εντοπιστεί στο χώρο της αρχαίας Αγοράς της Θάσου χρονολογούνται »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΘΑΣΟΥ
    ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΘΑΣΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Η αποικία της Θάσου ιδρύθηκε τον 7ο αι. π. Χ. στο βόρειο τμήμα του νησιού από Πάριους. Ο οικιστής Τελεσικλής ήταν ο πατέρας του ποιητή Αρχίλοχου που συμμετείχε και ο ίδιος στο δεύτερο κύμα του αποικισμού. Στην ποίησή του αποτυπώνονται οι δυσκολίες και οι αγώνες των πρώτων οικιστών εναντίον των »

  • ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΣΟΥ
    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Θάσου, είναι κτισμένο σε φυσική κοιλότητα του λόφου, ενώ το πίσω τμήμα του ακουμπά στο τείχος. Η ύπαρξη του μαρτυρείται ήδη από τον 5ο αι. π. Χ. από τον Ιπποκράτη. Δε γνωρίζουμε τη μορφή που είχε το κοίλο και η ορχήστρα »

  • ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
    ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το Ωδείο στην αρχαία πόλη της Θάσου κτίστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται στα νότια της αγοράς και στα νοτιοανατολικά της πλακόστρωτης αυλής με τις 100 μαρμαρόπλακες. Το οικοδόμημα αυτό από μάρμαρο έχει ορχήστρα σχήματος δύο τρίτων κύκλου, ανάλημα στο οποίο στηρίζονται οι βαθμίδες, εσωτερικούς »

  • ΙΕΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ
    ΙΕΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη δεύτερη κορυφή της Ακρόπολης της αρχαίας Θάσου, βρίσκεται το ιερό της Πολιούχου Αθηνάς, πάνω σε ένα μεγάλο πλάτωμα με φυσική διαμόρφωση στα νότια και με δυο ισόδομους αναλημματικούς τοίχους στα δυτικά και βόρεια. Εκτός από τα ίχνη ενός προπύλου, βρέθηκαν και τα ερείπια ενός ναού, του οποίου η »

  • ΙΕΡΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το Ιερό της Αρτέμιδος ή Αρτεμίσιον, είχε οικοδομηθεί στη άκρη του βραχώδους όγκου που κατέρχεται προς τη θάλασσα από την Ακρόπολη της πόλης. Στις ανασκαφές βρέθηκαν εξαιρετικής ποιότητας κεραμική και αναθήματα (κυρίως ειδώλια) σε αποθέτες, τα παλαιότερα των οποίων χρονολογούνται στο α μισό του 7ου »

  • ΙΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗΣ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Εκτός των τειχών, στο βραχώδες ακρωτήριο του Εβραιοκάστρου, έξω από την αρχαία πόλη της Θάσου, αλλά πολύ κοντά στο τείχος βρίσκεται το ιερό των Θεσμοφόρων θεοτήτων, της Δήμητρας και της Κόρης. Άλλωστε, πάντοτε το ιερό της Δήμητρας ανεγειρόταν εκτός των τειχών ή στους πρόποδες της ακρόπολης. Το ιερό »

  • ΙΕΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Σε απόσταση 100 μ. βόρεια από την αγορά της αρχαίας Θάσου βρίσκεται το ιερό του Διονύσου (Διονύσιον), το οποίο μνημονεύεται στα τέλη του 5ου αι. π. Χ. από τον Ιπποκράτη. Τα ερείπια του ιερού χρονολογούνται στον 4ο και 3ο αι. π. Χ., Ο περίβολος του 4ου αι. π. Χ. είναι χτισμένος με δόμους από »

  • ΙΕΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ
    ΙΕΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη νότια πλευρά της Θάσου, βρίσκεται η χερσόνησος της Αλυκής, η οποία περιβάλλεται από δύο προστατευμένους όρμους που είναι φυσικά λιμάνια. Στο μυχό του ανατολικού όρμου στην Αλυκή βρίσκεται το αρχαίο ιερό των μέσων του 7ου αι. π. Χ. Πρόκειται για κτίσμα διαστάσεων 30 και 15 μέτρων, το οποίο »

  • ΙΕΡΟ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κατά τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Θάσου, αποκαλύφθηκαν τα λείψανα του υποτιθέμενου πρώτου ναού, που έκτισαν στο β μισό του 7ου αι. π. Χ. οι Πάριοι άποικοι προς τιμήν του προστάτη της πόλης της Θάσου, του Ηρακλή. Πάντως, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, την λατρεία του Ηρακλή εγκαθίδρυσαν οι Φοίνικες. »

  • ΙΕΡΟ ΠΑΝΟΣ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΠΑΝΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το ιερό του Πανός βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από το ιερό της Αθηνάς στην τρίτη κορυφή της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Θάσου. Πρόκειται για αγροτικό ιερό που δημιουργήθηκε σε μια μικρή τεχνητή σπηλιά, μια ημικυκλική κοιλότητα που λαξεύτηκε στο βράχο. Το ιερό κοσμείται με ανάγλυφο μέσα σε »

  • ΙΕΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το ιερό του θεού Ποσειδώνος (Ποσειδώνιον) αποκαλύφθηκε στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια από το Διονύσιο, στην αρχαία πόλη της Θάσου. Στο ιερό οδηγεί ένας περίβολος με ισόδομη τοιχοποιία του τέλους μάλλον του 5ου αι. π. Χ. ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Πύλη με το Άρμα. Η μνημειώδης είσοδος στην »

  • ΙΕΡΟ ΠΥΘΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΘΑΣΟΥ
    ΙΕΡΟ ΠΥΘΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ Αρχαιολογικός Χώρος

    Παράλληλα με το βορειοανατολικό τείχος της αρχαίας πόλης της Θάσου, πάνω σε ένα πλάτωμα τοποθετείται ένα από τα πιο φημισμένα ιερά του 6ου αι. π. Χ. αφιερωμένο στο θεό της μουσικής, τον Απόλλωνα. Το κολοσσικό ημίεργο άγαλμα του Κριοφόρου Κούρου που μας υποδέχεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΛΥΚΗΣ ΘΑΣΟΥ
    ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΛΥΚΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στο νότιο άκρο της Νήσου Θάσου βρίσκεται η χερσόνησος της Αλυκής. Στις δύο πλευρές αυτού του ισθμού σχηματίζονται δυο φυσικοί ορμίσκοι που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως λιμάνια. Ολόκληρη η χερσόνησος αποτελείται από συμπαγές πέτρωμα λευκού μαρμάρου και ήταν ένα ανοιχτό λατομείο σε όλη τη »

  • ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
    ΝΑΟΣ ΗΡΑΚΛΗ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το ιερό του Ηρακλέους εντοπίζεται στο ακρωτήριο του Εβραιοκάστρου, κοντά στο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Η λατρεία του ημίθεου σχετίζεται με την φοινικική παράδοση. Το ιερό, που αποτελείται από μεγάλο ιωνικό ναό και στοά 5 δωματίων, χρονολογείται τον 5ο π.χ. αιώνα και αντικατέστησε μικρότερο »

  • ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΑΣΟΥ
    ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΑΣΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Σημαντικότατα ευρήματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων έφεραν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποίησε και φέτος στη Αρχαία Νεκρόπολης Θάσου η ΙΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σε σωστική ανασκαφική έρευνα που έγινε σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Λιμένα, σε μικρή απόσταση από το νέο »

  • ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
    ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Αρχαιολογικός Χώρος

    Το αρχαίο παράλιο νεκροταφείο της Θάσου ανακαλύφθηκε το 2004 στα 500 περίπου μέτρα από την πύλη του Σωτά. Πρόκειται για ταφές που χρονολογούνται από τον 2ο π.χ. ως τον 2ο μ.χ. αιώνα. και καλύπτουν το βόρειο και ανατολικό όριο του οικοπέδου Δ. Μυρώνη. Οι τάφοι που ανασκάφηκαν είναι κεραμοσκεπείς, »

  • ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΘΑΣΟΥ
    ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Η οχυρή κορυφή «Καστρί» κατοικήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της 5ης π.Χ .χιλιετίας και εμφανίζει συνέχεια κατοίκισης από την αρχαιότερη ως την ύστατη φάση της Νεώτερης Νεολιθικής Περιόδου Στα τέλη της Νεολιθικής Εποχής (τέλη της 5ης -αρχές της 4ης π.Χ. χιλιετίας) ο οικισμός εγκαταλείπεται »

  • ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΙΣ ΤΖΙΝΕΣ
    ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΙΣ ΤΖΙΝΕΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στη νήσο Θάσο, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νησιού είχε ξεκινήσει από την ανώτερη Παλαιολιθική εποχή, δηλαδή περί το 18000 π.Χ. Οι εξορύξεις ώχρας στη θέση ''Τζίνες'' της Θάσου να αποτελούν, με τα ως τώρα δεδομένα, την αρχαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η στοά εξόρυξης που »

  • ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΑΛΥΚΗΣ ΘΑΣΟΥ
    ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΑΛΥΚΗΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κατά τους χριστιανικούς χρόνους, η λατρεία από την ακτή της χερσονήσου της Αλυκής μετατοπίστηκε στην κορυφή του λόφου. Το όλον συγκρότημα είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων οικοδομικών φάσεων από το 400/425 έως τις αρχές του 7ου αι οπότε και εγκαταλείπεται. Αποτελείται από τρεις εκκλησίες, από τις οποίες »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΤΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
    ΠΑΤΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Αρχαιολογικός Χώρος

    Αρχαίοι αμπελώνες και εντυπωσιακά μεγαλιθικά πατητήρια των ελληνιστικών χρόνων ανακαλύφθηκαν στη θέση «Κάμπος» στο Κάστρο της Θάσου. Τα πατητήρια είναι μεγάλες σε όγκο κατασκευές, που διατηρήθηκαν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ορθογώνια ως προς το σχήμα. Χρονολογούνται από την ελληνιστική »

  • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ
    ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στον προϊστορικός οικισμό των Λιμεναρίων Θάσου, κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν επιχώσεις του τέλους της Μέσης και των αρχών της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου στο νοτιοδυτικό τμήμα της εγκατάστασης καθώς και αρχιτεκτονικά λείψανα της Εποχής του Χαλκού στην κορυφή καθώς και στην ανατολική πλευρά του »

  • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΘΑΣΟΥ
    ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΟΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ιδρύονται στη Θάσο, όπως και σε άλλα σημεία του Αιγαίου, μικροί, οχυρωμένοι παράκτιοι οικισμοί, όπως αυτός στην Σκάλα Σωτήρος. Ο οικισμός ακμάζει στα μέσα της 3ης χιλιετίας και εικάζουμε πως πρέπει, λόγω της μικρής έκτασής του (μόλις 1 στρέμμα), η οχύρωση να είχε σαν »

  • ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΑΣ
    ΠΥΛΗ ΔΙΑ ΗΡΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Σε σημείο του τείχους της αρχαίας πόλης της Θάσου, όπου σώζεται σε ικανό ύψος, προς την μεριά της πεδιάδας, βρίσκεται η μνημειακή πύλη του Δία και της Ήρας. Ήταν μια περίτεχνη πύλη, ενισχυμένη με πύργο, η οποία έφερε πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτικό διάκοσμο με διαμορφωμένες αρχιτεκτονικές »

  • ΠΥΛΗ ΕΡΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΩΝ
    ΠΥΛΗ ΕΡΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Η συνοικία της Πύλης του Ερμή βρίσκεται αμέσως πίσω από το τείχος της αρχαίας πόλης της Θάσου, που κτίστηκε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., στη βάση της πλαγιάς όπου δεσπόζει το θέατρο, στις ακραίες υπώρειες της βορειοδυτικής πλευράς της ακρόπολης. Στη συνοικία οδηγούμαστε από την "Πύλη της Θεϊκής »

  • ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΘΥΜΩΝΙΑΣ ΘΑΣΟΥ
    ΠΥΡΓΟΣ ΘΥΜΩΝΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος

    Ο κυκλικός πύργος της Θυμωνιάς βρίσκεται στο ΝΑ. τμήμα του νησιού, σε μικρή απόσταση από την Αλυκή και την παράκτια αγροικία και πύργο των Σχιδίων. Είναι ο μεγαλύτερος πύργος του νησιού, βρίσκεται στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού λόφου, και φαίνεται να δεσπόζει στην περιβάλλουσα εύφορη πεδιάδα. Δεν »

  • ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΙΚΙΑ ΣΧΙΔΙΩΝ ΘΑΣΟΥ
    ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΙΚΙΑ ΣΧΙΔΙΩΝ Αρχαιολογικός Χώρος

    Στην αρχαιότητα η Θάσος αποτελούσε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, με ισχύ η οποία οφείλεται στον πλούτο του νησιού σε μάρμαρο, σε μέταλλα, στο χρυσό, την αλιεία καθώς επίσης και την εκμετάλλευση της γεωργικής της παραγωγής. Στη Θάσο, ελάχιστες είναι οι ανασκαμμένες αγροικίες και »

  • ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΙΛΗΝΟΥ ΘΑΣΟΥ
    ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΙΛΗΝΟΥ Αρχαιολογικός Χώρος

    Η πύλη του Σιληνού, είναι ένα άνοιγμα στο εντυπωσιακό τείχος της αρχαίας πόλης της Θάσου. Στην αριστερή παραστάδα της πύλης υπάρχει το ανάγλυφο ενός γενειοφόρου ιθυφαλικού Σιληνού ( το οποίο έχει ύψος 2 μ. ) ο οποίος κρατά κάνθαρο. Πρόκειται μάλλον για το αρχαιότερο από τα ανάγλυφα που κοσμούν την »