Από την μακρινή αρχαιότητα περίπου στα 3000 χρόνια π.Χ., διάφορα γραπτά μνημεία μαρτυρούν ότι υπήρχε ζωή στο νησί. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε από ευρήματα στην περιοχή Καστρί Θεολόγου και από τις απέναντι ακτές τις Μακεδονίας.
Οι πρώτες ειδήσεις που έχουμε για την Θάσο προέρχονται από τη Μυθολογία.
Η Θάσος εμφανίζεται στο προσκήνιο κατά τις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα. Ωστόσο ο Ηρόδοτος λέει ότι στο νησί κατοικούσαν Φοίνικες πολύ πριν εγκατασταθούν οι Πάριοι , οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την Ανατολική πλαγιά του όρου Φανός ( Κοίνυρα ) , στους οποίους Φοίνικες οφείλουμε το σημερινό όνομα του Νησιού.
Στις αρχές του 7ου αι. π.Χ. οι Πάριοι ιδρύουν στο Λιμένα την πρωτεύουσά τους Θάσο με ιδρυτή τον Τελεσικλή. Η Θάσος επεκτείνεται με νέες αποικίες στην απέναντι όχθη, όπως Γαληψός, Απολλωνία, Αντισάρα (Καλαμίτσα), Νεάπολις (Καβάλα), Τόπειρος. Γίνεται μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας αλλά την καταστρέφουν οι Σπαρτιάτες.
Οι Πάριοι ήρθαν στο νησί με αρχηγό τους τον Τελεσικλή και τον γιο του Αρχίλοχο, μεγάλο ποιητή της αρχαιότητας που σήμερα διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία.
Από την περίοδο αυτή αρχίζει να δημιουργείται ένα ισχυρό ΘΑΣΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ένα κράτος που θα δημιουργήσει αποικίες στις απέναντι ακτές της Μακεδονίας, που θα οχυρώσει την πρωτεύουσα του Θάσο και θα αναπτυχθεί σαν ισχυρή ναυτική δύναμη. Η Αθήνα και η Σπάρτη ήθελαν να την έχουν υπό την επιρροή τους. Με πολέμους το κατόρθωσαν, πότε η μια, πότε η άλλη. Γιατί όποιος εξουσίαζε τη Θάσο είχε πολλά οφέλη, τόσο από το νησί όσο και από τις αποικίες του στις απέναντι ακτές. Την περίοδο αυτή (5 ος π.Χ. αι.), η Θάσος ανέπτυξε ένα σπουδαίο πολιτισμό που πολλά στοιχεία του διασώζονται μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκε η τέχνη της Γλυπτικής, της Αρχιτεκτονικής του Θεάτρου. Στον αθλητισμό η Θάσος ανέδειξε τον μεγάλο Ολυμπιονίκη Θεαγένη. Ακόμη σώζονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην περιοχή της Αλυκής και της Θυμωνιάς. Είναι η περίοδος κατά την οποία η Θάσος είχε πληθυσμό 150.000 κατοίκους, με ισχυρά τείχη και οχυρωμένο λιμάνι στην πρωτεύουσα, με Βουλή, Πρυτανείο Αγορά' Θέατρο, Ωδείο κλπ.
Ο Φίλιππος την κάνει μέλος του Μακεδονικού κράτους και γνωρίζει μεγάλη ακμή κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στόχος Αράβων, Γενοβέζων, Τούρκων και Βενετών καταλαμβάνεται από τους Τούρκους το 1479 και απελευθερώνεται το 1912.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου