Εκτός των τειχών, στο βραχώδες ακρωτήριο του Εβραιοκάστρου, έξω από την αρχαία πόλη της Θάσου, αλλά πολύ κοντά στο τείχος βρίσκεται το ιερό των Θεσμοφόρων θεοτήτων, της Δήμητρας και της Κόρης. Άλλωστε, πάντοτε το ιερό της Δήμητρας ανεγειρόταν εκτός των τειχών ή στους πρόποδες της ακρόπολης.
Το ιερό ορίζεται από ένα μεγάλο αναλημματικό τοίχο. Σώζονται τα ερείπια μιας στοάς ανοιχτής προς τη θάλασσα και τα λείψανα τριών τοίχων που στη βάση τους υπάρχει έδρανο. Η πρώτη φάση των πλατωμάτων χρονολογείται στον 6ο αι. π. Χ., ενώ οι μετασκευές, που περιελάμβαναν και υπερύψωση του μεγάλου αναλημματικού τοίχου, χρονολογούνται γύρω στο 390 με 370 π. Χ.
Η στοά οικοδομήθηκε στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου. Η ταύτιση του ιερού με αυτό της Δήμητρας και της Κόρης προέκυψε από τα αφιερώματα (πήλινα ειδώλια δεόμενων γυναικών και κέρνοι) που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Ανάμεσα στα ευρήματα που βοήθησαν να ταυτιστεί το ιερό ήταν πήλινο ομοίωμα χοίρου με "ανοιγμένη" την κοιλιά.
Ως γνωστόν, κατά τα Θεσμοφόρια, χοίροι ερρίπτοντο στα "μέγαρα" της θεάς. Στο χώρο του Θεσμοφόριου βρέθηκε επίσης μια σειρά ενεπίγραφων όρων και δόμων που μαρτυρεί ότι εδώ τελούνταν και η λατρεία πατρώων θεών (Διός Αλάστορος, Αθηνάς Πατρώας, Αρτέμιδος Ορθοσίης, Νυμφών. Το ιερό διαδέχτηκε τον 5ο αι. μ. Χ. μια παλαιοχριστιανική βασιλική και ένα νεκροταφείο ενώ σήμερα πάνω στα ερείπιά τους χτίστηκε το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου