Αρχαίοι αμπελώνες και εντυπωσιακά μεγαλιθικά πατητήρια των ελληνιστικών χρόνων ανακαλύφθηκαν στη θέση «Κάμπος» στο Κάστρο της Θάσου. Τα πατητήρια είναι μεγάλες σε όγκο κατασκευές, που διατηρήθηκαν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ορθογώνια ως προς το σχήμα. Χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα όψιμα βυζαντινά χρόνια.
Κάποια από αυτά είναι δίχωρα, όπου στον ένα χώρο γινόταν το πάτημα των σταφυλιών και στον άλλο, το υπολήνιο, υπήρχε η κοιλότητα απορροής του μούστου. Κοντά στα πατητήρια βρέθηκαν ερείπια από αρχαίες αγροικίες, γεγονός που δείχνει ότι στα αρχαία χρόνια την περίοδο του τρύγου οι οικογένειες μετανάστευσαν στους αμπελώνες για να βρίσκονται κοντά στην παραγωγή του κρασιού. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 7-8 πατητήρια, τα οποία έχουν εντυπωσιακό μέγεθος, καθώς το ύψος τους φθάνει μέχρι και ένα μέτρο.
Εκεί έβγαινε το περίφημο σε όλο το Αιγαίο μαύρο κρασί της Θάσου. Η παρουσία των καλοδιατηρημένων αυτών μνημείων στη θέση «Κάμπος», σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων και σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, αποδεικνύει τη διαχρονική μεγάλη σημασία των αμπελώνων για την οικονομία του νησιού. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας, οι επιστήμονες κάνουν την υπόθεση ότι κάθε αγρόκτημα δεν διέθετε απαραίτητα τον δικό του ληνό (πατητήρι), αλλά μετέφεραν προφανώς την παραγωγή βάσει συμφωνιών σε ξένο ληνό, πρακτική γνωστή από τα νεότερα χρόνια.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου