Στη νότια πλευρά της Θάσου, βρίσκεται η χερσόνησος της Αλυκής, η οποία περιβάλλεται από δύο προστατευμένους όρμους που είναι φυσικά λιμάνια. Στο μυχό του ανατολικού όρμου στην Αλυκή βρίσκεται το αρχαίο ιερό των μέσων του 7ου αι. π. Χ.
Πρόκειται για κτίσμα διαστάσεων 30 και 15 μέτρων, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από δύο οικοδομήματα. Το νότιο κτίσμα, το οποίο σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι τετράγωνο και φέρει πρόσοψη με πέντε δωρικούς κίονες. Το κτίσμα αποτελείται από δύο άνισες αίθουσες. Στο κέντρο της βόρειας αίθουσας αποκαλύφθηκε μία χαμηλή εστία για θυσίες («εσχάρα») περιτριγυρισμένη με μαρμάρινους λίθους. Το οικοδόμημα, έργο του 6ου αι. π. Χ., είναι η αρχαιότερη δωρική κατασκευή του νησιού. Το βόρειο κτίσμα, στο οποίο διατηρούνται ίχνη δωρικής και ιωνικής κατασκευής, έχει διάταξη παρόμοια με αυτή του νότιου οικοδομήματος. Έχει και αυτό σχεδόν τετράγωνη κάτοψη και στη δυτική του πλευρά διακρίνεται προστώο με κιονοστοιχία. Αποτελείται από δύο αίθουσες άνισου μεγέθους, εκ των οποίων η βόρεια διαθέτει «εσχάρα».
Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο χώρο έφεραν στο φως έναν κούρο που βρίσκεται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και πλήθος επιγραφών που μαρτυρούν τη συνέχιση της λατρείας στο ιερό μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Πάνω σε βάσεις κιόνων έχουν βρεθεί επιγραφές που εύχονται να είναι καλοτάξιδα τα πλοία που έρχονταν στο νησί για να φορτώσουν μάρμαρο από τα λατομεία και κατόπιν αναχωρούσαν από την Αλυκή (Σάραπις, Ηρακλής, Ποσειδών, Άρτεμις, Ασκληπιός). Αυτό το ανασκαφικό εύρημα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στους Διόσκουρους, (τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη) που ήταν οι προστάτες των ναυτικών. Επίσης στα σκαλοπάτια του βόρειου οικοδομήματος βρέθηκαν χαραγμένα ονόματα επισκεπτών, των εραστών τους και των αγαπημένων τους.
Η λατρεία στο χώρο ξεκινά τον 7ο αι. π. Χ., όταν εγκαταστάθηκαν στο νησί οι πρώτοι Πάριοι άποικοι και συνεχίζεται μέχρι και τον 3ο αι. π. Χ. Τα δυο οικοδομήματα κτίστηκαν στα τέλη του 6ου έως και τις αρχές του 5ου αι. π. Χ.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου