Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece
Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece
Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece
Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece
Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece
Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece
Λακωνία Αρχαιολογικοί Χώροι | Πελοπόννησος | Golden Greece

Λακωνία

Αρχαιολογικοί Χώροι

 • ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΓΥΘΕΙΟΥ

  ΑΓΟΡΑ ΓΥΘΕΙΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η Αγορά του Γυθείου κατά την περιγραφή του Παυσανία ήταν ανοικτός χώρος με ιερά και στολισμένη με αγάλματα του Απόλλωνα, του Ηρακλή και του Διονύσου, εκτεινόταν προς τα νοτιοανατολικά του θεάτρου, έφθανε ως την αρχαία παραλία, όπου ένα μέρος της έχει σκεπασθεί από τη θάλασσα και δυτικά ως τους πρόποδες της Ακρόπολης, ενώ στη φυσική πλαγιά της βόρειας πλευράς του λόφου της Ακρόπολης, στη σημερινή »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ

  ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το Αμυκλαίον παρουσιάζει ακμή σε όλες σχεδόν τις φάσεις της προϊστορικής περιόδου. Ύστερα από ανασκαφές διαπιστώθηκε η ύπαρξη οικισμού της Μεσοελλαδικής περιόδου (2000-1600 π.Χ.) πάνω στο λόφο. Κατά την Μυκηναϊκή εποχή (1600-1100 π.Χ.) στη θέση τελείται κάποια λατρεία, όπως πιστοποιούν τα πολυάριθμα ειδώλια που ήλθαν στο φως. Από την Αρχαϊκή έως και την Ρωμαϊκή περίοδο, το Αμυκλαίον αποτελεί »

 • ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΟ

  ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΟ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Σε πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύφθηκε επίσης ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα Αμφιαράου. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός χώρος εξ αιτίας των πολλών επιγραφών που βρέθηκαν και αποτελούσαν το αρχείο της πόλης. Οι επιγραφές χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

  ΓΥΘΕΙΟ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η πόλη του Γυθείου κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα του σπηλαίου στη θέση Λακωνίς, κοντά στη πόλη του Γυθείου. Το αρχαίο Γύθειο τοποθετείται λίγο πιο βόρεια από τη σημερινή θέση της ομώνυμης πόλης και συγκεκριμένα στην Παλαιόπολη. Σύμφωνα με την παράδοση που μας μεταφέρει ο Παυσανίας η πόλη χτίστηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Μάλιστα ο Παυσανίας ως »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ - ΛΙΜΗΡΑ

  ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ - ΛΙΜΗΡΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η αρχαία πόλη Επίδαυρος - Λιμηρά βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Λακωνικής, βόρεια από τη Μονεμβάσια. Tα λείψανα της ακρόπολης της πόλης στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου Mονεμβασίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους και εντυπωσιακότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας. Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο Παυσανίας οι κάτοικοί της κατάγονταν από την Επίδαυρο της Αργολίδος και »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΖΑΡΑΚΑ

  ΖΑΡΑΚΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  O αρχαιολογικός χώρος του Zάρακα βρίσκεται στο νότιο άκρο μιας μικρής χερσονήσου στον όρμο του Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας. Στην περιοχή αυτή, όπου εντοπίστηκαν και ίχνη προϊστορικής κατοίκησης, κτίστηκε πιθανότατα κατά την ελληνιστική εποχή (3ος αι. π.X), το οχυρωματικό τείχος της πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία η πόλη πήρε το όνομά της από τον »

 • ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΘΕΙΟΥ

  ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΘΕΙΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το 1891 σε ανασκαφές που έγιναν αποκαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο του Γυθείου, στο βόρειο άκρο της πόλης, καθώς και η ακρόπολη δυτικά του θεάτρου. Το κοίλο του θεάτρου είχε διάμετρο 75 μέτρα και σήμερα σώζονται πλήρεις οι 6 πρώτες σειρές εδωλίων, μέρη της 7ης και 8ης, και τμήμα της ορχήστρας. Η σκηνή επίσης έχει ανασκαφεί αλλά σήμερα δε διακρίνεται. Στο κέντρο υπάρχει πηγάδι μεταγενέστερο. Το θέατρο »

 • ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΒΑΦΕΙΟΥ

  ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΒΑΦΕΙΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ο θολωτός τάφος του Βαφειού βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας της Σπάρτης στη δυτική πλευρά του Ευρώτα. Έχει διαπιστωθεί κατοίκηση από το 2.500 π. Χ., η οποία συνεχίστηκε με κενά μέχρι και τα τέλη της μυκηναϊκής περιόδου (1500-1230 π. Χ. ). Στη ΒΔ κορυφή του λόφου όπου ήταν κτισμένος ο οικισμός, βρέθηκε ο θολωτός τάφος. Είναι υπέργειος, ενώ γύρω του έχει σχηματιστεί τεχνητός τύμβος. Ο δρόμος του »

 • ΙΕΡΟ ΟΡΘΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

  ΙΕΡΟ ΟΡΘΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης είναι το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος ή Βορθίας, ή Λιμνάτιδος, ή Λιμναίον, κτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Ο χώρος του ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος βρίσκεται στον αρχαίο Δήμο των Λιμνών της Σπάρτης. Το ιερό αυτό ήταν το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων, ζητήματος εξαιρετικά σημαντικού για τη σπαρτιατική πολιτεία όπου η »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΙΟΝ

  ΛΕΩΝΙΔΑΙΟΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το Λεωνίδαιον, γνωστό και ως Κενοτάφιο ή Τάφος του Λεωνίδα, είναι το μόνο μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα ναόμορφο οικοδόμημα, πιθανότατα του 5ου αι. π. Χ., του οποίου δεν είναι γνωστή η χρήση και πιθανόν να ήταν κενοτάφιο. Πάντως, τόσο η τοπική παράδοση όσο και ο περιηγητής Παυσανίας, πίστευαν ότι εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από »

 • ΜΕΝΕΛΑΕΙΟΝ (ΙΕΡΟ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ)

  ΜΕΝΕΛΑΕΙΟΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  O αρχαιολογικός χώρος του Mενελάειου βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Eυρώτα, 5 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης στην περιοχή που κατά τους αρχαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Θεράπνη και περιλαμβάνει την κορυφογραμμή ενός συμπλέγματος λόφων ("Βόρειος λόφος", Mενελάειο, Προφήτης Ηλίας και Αετός). Tα ευρήματα των ανασκαφών στο σύμπλεγμα των λόφων του Mενελαείου υποδηλώνουν τη σημασία της θέσης ήδη από τη »

 • ΝΑΟΣ ΤΑΙΝΑΡΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

  ΝΑΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ - ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Στο νοτιότερο άκρο της ξηράς της Ευρωπαϊκής ηπείρου, στο ακρωτήριο Ταίναρο, εδώ που σμίγουν δυο θάλασσες, που τα στοιχεία της φύσης δίνουν καθημερινά τιτάνιες μάχες, η θάλασσα σε αέναους κυματισμούς από το δυνατό αέρα, η στεριά να προτάσσει τα βραχώδη στήθια της στα δυνατά χτυπήματα των κυμάτων, εδώ στην αρχαιότητα πίστευαν ότι βρισκόταν μία από τις πύλες του Αδη, η είσοδος στο σκοτεινό βασίλειο »

 • ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ ΔYΡΟΥ

  ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το σπήλαιο Αλεπότρυπα, όπου διασώθηκαν και αποκαλύπτονται πλούσια κατάλοιπα από την εγκατάσταση εκεί μιας πολυάνθρωπης νεολιθικής κοινότητας που ευημερούσε κατά τη διάρκεια της Νεώτερης και της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (5300-3200 π.Χ.), βρίσκεται στο μυχό του κόλπου του Δυρού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα νεολιθικά σπήλαια της Ελλάδας κι όπως προκύπτει από τα ανασκαφικά »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΛΛΑΝΑΣ

  ΠΕΛΛΑΝΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου είναι: Νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου, στη θέση "Σπηλιές". Ο μεγαλύτερος κατασκευάσθηκε στα πρώιμα μυκηναϊκά χρόνια (1500 π. Χ. περίπου) κι έχει θόλο διαμέτρου 10 μέτρων. Είναι ασφαλώς βασιλικός τάφος. Η Ακρόπολη της Πελλάνας, στην οποία διακρίνονται λείψανα τείχους των ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα των χρόνων της »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

  ΣΠΑΡΤΗΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι: Στο υψηλότερο σημείο του λόφου της Ακρόπολης από λείψανα των θεμελίων διακρίνεται η θέση που βρισκόταν το Ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς. Ο ναός, έργο του αρχιτέκτονα Βαθυκλή από τη Μαγνησία, είχε εσωτερική διακόσμηση με χάλκινα φύλλα (6ος αιώνας π.Χ. κι εξής). Εκεί κατέφυγε το 466 π. Χ. ως ικέτης ο Παυσανίας, γιός του Κλεόμβροτου,.στρατηγός της »

 • Άλλοι Αρχαιολογικοί Χώροι

  Περισσότεροι Αρχαιολογικοί Χώροι

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Σπάρτη Η Σπάρτη κατοικείται τον 10ο αι. π.Χ. από Δωριείς που υποτάσσουν τους Αχαιούς και συνοικίζεται από τέσσερις κώμες (Πιτάνη, Μεσόα, Λίμναι, Κυνόσουρα). Τείχος αποκτά μόλις στους ελληνιστικούς χρόνους. Στην εποχή της ακμής της από τον 8ο έως τον 6ο αι. π.Χ. κυριαρχεί στην Πελοπόννησο και αναπτύσσει τις τέχνες, το εμπόριο και τις πολιτιστικές σχέσεις με το μεσογειακό κόσμο. Τον 5ο αι. π.Χ. »