Λακωνία
Κάστρα
-
ΓΕΡΑΚΑ
Κάστρο
Στο Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι, σώζονται σε μεγάλο ύψος τα τείχη της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. Η χρήση του χώρου ως οχυρώματος είναι συνεχής και φτάνει μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρούν τα ερειπιώδη λείψανα που …»
-
ΓΕΡΑΚΙΟΥ
Κάστρο
Μετά την άλωση της Πόλης από τους το 1204, οι Φράγκοι έγιναν κύριοι εκτός άλλων περιοχών και της Πελοποννήσου, του Μορέως όπως ονομαζόταν τότε. Τότε την διαίρεσαν σε δώδεκα μεγάλες βαρονίες και τοπαρχίες. Μία απ΄αυτές ήταν και το Γεράκι το οποίο ανατέθηκε στο Γάλλο βαρόνο Γκι ντε Νιβελέ, ο οποίος το …»
-
ΚΑΤΩ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Κάστρο
Κατά τους Μεσοβυζαντινούς χρόνους η φυσική οχύρωση της θέσης ενός οικισμού είναι το βασικότερο κριτήριο επιλογής για τη δημιουργία του. Έτσι, η Κάτω Πόλη, άρχισε να δημιουργείται στη ΝΑ ακροθαλασσιά του νησιού λίγο μετά το 900 μ. Χ., περίπου 300 χρόνια μετά από την χρονολογία κτίσης της Μονεμβασιάς. …»
-
ΚΕΛΕΦΑ
Κάστρο
Το επιβλητικό κάστρο του Κελεφά, βρίσκεται στα δυτικά του χωριού Κελεφά και νότια του Οιτύλου. Κτίστηκε από τους Τούρκους το 1670, με τη συνεργασία του Λυμπεράκη Γερακάρη, ενώ το 1685 Μανιάτες και Βενετοί κατάφεραν να κυριεύσουν το κάστρο που ήταν η έδρα του Χασάν Πασά. Οι Βενετοί το τελειοποίησαν …»
-
ΠΑΝΩ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Κάστρο
Η Μονεμβασιά πρωτοκατοικήθηκε πριν από 8.000 χρόνια και πρόκειται για τον μοναδικό Πρωτοελλαδικό οικισμό στις ανατολικές ακτές της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς. Η Μονεμβασιά τότε ονομαζόταν Άκρα Μινώα, κι ήταν ακόμα τμήμα της στεριάς της Πελοποννήσου και όχι νησί, αποτέλεσμα σεισμού που έλαβε χώρα …»
-
ΠΑΣΣΑΒΑ
Κάστρο
Μια από τις δώδεκα Βαρονίες που ίδρυσε ο Βιλλεαρδουΐνος στο Μοριά ήταν η Βαρονία του Πασσαβά και περιλάμβανε τη περιοχή του Γυθείου και τη Μάνη. Στα 1250 το πρώτο Βαρόνο διαδέχτηκε ο γιος του, Ιωάννης (Ζαν) Β' Ντε Νεϊγύ, που το 1254 έχτισε το Κάστρο του Πασσαβά, που βρίσκεται 10 χλμ. ΝΔ του Γυθείου, …»
-
ΤΗΓΑΝΙ
Κάστρο
Το Βυζαντινό κάστρο της Μαΐνης αποτελεί το αρχαιότερο κάστρο της Μάνης και ορισμένοι ερευνητές το εντοπίζουν στο ακρωτήριο Τηγάνι κοντά στον όρμο του Μέζαπου. Χτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, και εξελίχθηκε σε μεγάλο στρατιωτικό και θρησκευτικό κέντρο. Σ' αυτό το κάστρο προσπάθησαν …»