Το Μοναστήρι της Παναγίας Αρτοκωστάς το συναντάμε καθώς διατρέχουμε τις βραχώδεις πλαγιές του Πάρνωνα με κατεύθυνση προς τον Πραστό.
Σε απόσταση 3χλμ. ΒΑ από τη Μονή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς Μονής, που είναι γνωστή ως Κάτω Παναγιά η οποία χρονολογείται πιθανόν τον 12ο αι. 'Αγνωστο γιατί, η Μονή αυτή εγκαταλείφθηκε και αργότερα κτίστηκε η καινούρια κατά τον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1617. Το 1727 ανακαινίστηκαν ο πύργος και μερικά κελιά. Το 1826 το μοναστήρι πυρπολείται από τον Ιμπραήμ και καταστρέφεται. Το 1865 αναγείρεται το υπάρχον καθολικό από Λενιδιώτες μαστόρους.
Από το 1982 λειτουργούσε ως γυναικεία μονή, όμως σήμερα λειτουργεί ως ανδρική μετά από μια θλιβερή περιπέτεια.
Το όνομα της Μονής - παλαιάς και νέας - είναι Αρτοκωστάς .Αξιοσημείωτο είναι ότι η αρχική Μονή της Παναγίας υπήρξε η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη Μονή της Τσακωνιάς.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή περιήλθε στα χέρια των Ενετών το 1460 κατά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους οπότε μεταφέρθηκε στο ενετοκρατούμενο Ναύπλιο. Κατά την εκδίωξη των Ενετών η εικόνα μεταφέρθηκε σε Αυγουστινιανό Μοναστήρι, όπου έμεινε μέχρι το 1597.
Το οικοδομικό συγκρότημα της νέας μονής είναι μεγάλο και επιβλητικό, Περιβάλλεται από διάφορα συνεχόμενα κτίσματα ανώγια και κατώγια με πυργίσκους,καθώς και χαγιάτια. Το καθολικό είναι σταυροειδής ναός με τρούλο. Το τέμπλο είναι απλό αλλά κοσμείται με άριστης τέχνης εικόνες. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι πρόσφατες. Στο Ιερό φυλάσσονται κειμήλια και λείψανα. Πανέμορφη είναι η αυλή του μοναστηριού με τη θεόρατη κληματαριά, γλάστρες και παρτέρια με μυρωδάτα άνθη.
Η Βιβλιοθήκη, τα σπουδαία έγγραφα και τα πατριαρχικά σιγίλια του ΙΗ΄ αιώνα και εξής μαρτυρούν για την μακραίωνη ιστορία της..
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου