Η Μονή Μπούρα βρίσκεται κοντά στο χωριό Λεοντάρι από το οποίο απέχει 6 χλμ, ενώ είναι δίπλα στον αμαξιτό δρόμο Λεονταρίου-Σπάρτης. Είναι κτισμένη σε κατάφυτο λόφο, σε απόσταση 4 χλμ από το γραφικό χωριό Φαλαισία.
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου).
Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης της μονής δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανολογείται ότι χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα.Από της ιδρύσεώς της ήταν ανδρική μονή. Τα προεπαναστατικά χρόνια, όπως κατά την περίοδο της επανάστασης του '21 υπήρξε λίκνο του αγώνα για την απελευθέρωση.
Άλλωστε η μονή φαίνεται ότι αποτελούσε οχυρό. Ο "Πύργος", ένα κτίσμα της Μονής ύψους 10 μέτρων, αποτελεί με τις πολεμίστρες του μαρτυρία της αντίστασης των μοναχών κατά των Τούρκων.
Στην επανάσταση του 1770 η μονή λεηλατήθηκε από Τουρκαλβανούς οι οποίοι σκότωσαν όλους τους μοναχούς και κατέστρεψαν τις τοιχογραφίες. Αργότερα, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ το 1825-26, οι μοναχοί πρόβαλαν γενναία αντίσταση κατά των Τουρκοαιγυπτίων, μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι.
Το 1932 η Μονή προσαρτήθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου και διαλύθηκε, διότι είχε λιγοστούς μοναχούς. Το 1934 ξανάνοιξε με λίγες μοναχές που ήλθαν από την κοντινή Μονή Αμπελακίου. Το 1952 η κτηματική περιουσία της παραχωρήθηκε στους ακτήμονες της Φαλαισίας και από τότε άρχισε να παρακμάζει. Το 1984 εγκαταστάθηκε μια ομάδα από μοναχές οι οποίες σε διάστημα 15 χρόνων συντήρησαν και αναμόρφωσαν τη Μονή, ανακαινίζοντας τα παλιά της κτίσματα και δημιουργώντας νέα φροντισμένα κτίσματα. Ανάμεσα στα τελευταία είναι η ωραία εκκλησία του Αγίου Αλεξίου, οι Ναοί των Αγίων Αναργύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και το διώροφο κτήριο που στεγάζει τα κελιά, διάφορα εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου