Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece
Πέλλα Αρχαιολογικοί Χώροι | Μακεδονία | Golden Greece

Πέλλα

Αρχαιολογικοί Χώροι

 • ΑΛΩΡΟΣ

  ΑΛΩΡΟΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ο αρχαίος οικισμός που αποκαλύφθηκε στις όχθες του Αλμωπαίου ποταμού, ΝΑ του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλώρου, του Δήμου Αριδαίας στο νομό Πέλλας, υπήρξε μία από τις πόλεις της αρχαίας Αλμωπίας, όπως διαπιστώνεται από την οχυρή μορφή του και από τη σημαντική θέση του που του έδινε τη δυνατότητα για έλεγχο της πεδιάδας, που απλώνεται μπροστά του. Στον οικισμό κατά τις περιορισμένες ανασκαφικές »

 • ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

  ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΠΕΛΛΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το Ανάκτορο της αρχαίας πόλης της Πέλλας, βρίσκεται σε μία έκταση άνω των 60.000τ.μ. στην κορυφή του λόφου στα δυτικά της σημερινής πόλης. Τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος, της περίστυλης αυλής, των στοών κ.λπ. χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και ύστερα. Το μνημειακό κτηριακό συγκρότημα του ανακτόρου αποδεικνύει, την πρόθεση των Μακεδόνων βασιλέων να δώσουν μια ξεχωριστή μορφή στην »

 • ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΡΡΟΣ

  ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΡΡΟΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η ακρόπολη της αρχαίας Κύρρου και η οχυρωμένη πόλη της πρωτοβυζαντινής εποχής βρίσκονται νότια της Αραβυσσού, στη θέση του χωριού «Παλαιόκαστρο" που εγκαταλείφθηκε το 1927. Η Κύρρος αναφέρεται ως πόλη ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. (Θουκυδίδης, 11, 100, 4). Η πόλη άκμασε ιδιαίτερα κατά τα ελληνιστικά χρόνια και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της ΚάτωΜακεδονίας, όπως η Βέροια, η Μίεζα, η »

 • ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ

  ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ο οικισμός του Αρχοντικού βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Πέλλα και δέκα χιλιομέτρων από τον Αξιό. Στην περιοχή του Αρχοντικού Πέλλας, ανασκάπτεται ακόμα και σήμερα ο σημαντικότερος οικισμός της Πελλαίας χώρας, ο οποίος κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια ανήκε στην Πέλλα, πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους και στη συνέχεια στη ρωμαϊκή αποικία της Πέλλας. Η κατοίκηση στην »

 • ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Σε απόσταση 4,5 χλμ. ΒΔ. της Πέλλας βρέθηκε ένα εντυπωσιακό μνημείο, γνωστό ως «Ηρώο του Αρχοντικού». Αποτελείται από κυκλική κρηπίδα με ανάγλυφες ασπίδες σε ορισμένους λιθόπλινθους και καλυπτόταν από κωνικό τύμβο. Το μνημείο προοριζόταν να δεχθεί το μακεδόνικο τάφο κάποιου επιφανούς νεκρού, αλλά έμεινε ημιτελές. Χρονολογείται στα χρόνια του Αντιγόνου Γονατά (276 - 239 π.Χ.). Λίγο έξω από το »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

  ΕΔΕΣΣΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι Φρύγες που εκδιώχθηκαν αργότερα από τους Μακεδόνες. Στα χρόνια του Φιλίππου Β' (356 - 336 π.Χ.) οχυρώθηκε και αναπτύχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο της αρχαίας Βοττιαίας. Στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν σταθμός πάνω στην Εγνατία Οδό. Η «άνω πόλη» (ακρόπολη) βρισκόταν στην άκρη του βράχου της σημερινής Έδεσσας και περικλειόταν ανάμεσα στα ορμητικά νερά των καταρρακτών με »

 • ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΟ 

  ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΟ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το Θεσμοφόριο αποκαλύφθηκε σε οικόπεδο του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας, ενώ γίνονταν εργασίες εκσκαφής για ανέγερση οικοδομής. Αποτελείται από ένα μικρό περίβολο μέσα στη γη, διαμέτρου 10 μ., που όριζε τον ιερό χώρο, προσιτό με δυο κεκλιμένα επίπεδα καθόδου, έναν βωμό στο κέντρο με επάλληλες στρώσεις λίθων και πηλού και λαξεύματα στο δάπεδο, τα "μέγαρα" της Δήμητρας, όπου βρέθηκαν οστά μικρών »

 • ΙΕΡΟ ΔΑΡΡΩΝΑ

  ΙΕΡΟ ΔΑΡΡΩΝΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το ιερό του τοπικού θεού Δάρρωνα αποκαλύφθηκε στο ΝΔ τμήμα της αρχαίας πόλης της Πέλλας, στην περιοχή του σύγχρονου αρδευτικού καναλιού, σε άμεση γειτνίαση με μνημειακό δρόμο της αρχαίας πόλης, που οδηγούσε από το λιμάνι στο κέντρο της. Στο ιερό του Δάρρωνα η ανασκαφή αποκάλυψε μεγάλους υπαίθριους χώρους, δεξαμενές, φρεάτια, ένα κρηναίο, μικρό ναΐσκο καθώς και εργαστηριακούς και αποθηκευτικούς »

 • ΙΕΡΟ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

  ΙΕΡΟ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το Ιερό της Μητέρας των Θεών (Κυβέλη) και της Αφροδίτης βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο βόρεια της αγοράς της αρχαίας πόλης της Πέλλας και καταλαμβάνει όλο το πλάτος του, δηλαδή περίπου 47 μ. Το συγκρότημα του Ιερού αποτελείται από μεγάλο υπαίθριο χώρο με μικρό ναΐσκο στο νότιο τμήμα και οργανωμένες εγκαταστάσεις στο βόρειο με ένα ακόμα μικρό ναΐσκο, υπαίθριους χώρους, αποθηκευτικούς, »

 • ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

  ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Σε απόσταση λίγο περισσότερη από ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά από τη Μενηίδα, στη θέση Καρυδιά, της περιοχής του Προφήτη Ηλία, αμέσως δυτικά του Μογλενίτσα εντοπίστηκε αρχαίος οικισμός με νεκροταφείο και ταφικό ιερό. Στο ανατολικό νεκροταφείο του οικισμού βρέθηκαν εκτός των άλλων δύο επιτύμβιες στήλες. Η μία είναι μαρμάρινη ανάγλυφη και ενεπίγραφη, ενώ η άλλη είναι από ντόπιο γρανίτη. Οι στήλες »

 • ΛΟΥΤΡΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

  ΛΟΥΤΡΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Πέλλα ήρθαν στο φως εντυπωσιακές λουτρικές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται αρχικά γύρω στο 325-300 π.Χ. και είναι από τις αρχαιότερες στον ελλαδικό χώρο. Οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν δημόσια λουτρά, εξοπλισμένα με πρωτοποριακά υδρευτικά και αποχετευτικά συστήματα, πισίνα, σάουνα, καθώς και ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες!.. το λουτρικό συγκρότημα »

 • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ Γ'

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ Γ'

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Στον 5ο ανατολικό τύμβο της Πέλλας, βρέθηκε ο Μακεδονικός Τάφος Γ του νομού Πέλλας είναι διθάλαμος καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με ιωνική πρόσοψη που βλέπει προς ανατολάς και που διαμορφώνεται με τέσσερις ψηλούς κίονες. Εχει πλάτος 5,80 μ. και μήκος 7,70 μ. Υπολείμματα εγχρώμων κονιαμάτων που σώζονται στους τοίχους, έφεραν παραστάσεις κιβωτίου και καθρέπτη. Σώζεται η λίθινη βάση της νεκρικής »

 • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ Δ'

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ Δ'

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ο Μακεδονικός Τάφος Δ βρέθηκε πλησίον της νότιας βάσης του τέταρτου τύμβου του Ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας Είναι διθάλαμος καμαροσκέπαστος μακεδονικός τάφος με δωρική πρόσοψη τεσσάρων ημικιόνων. Έχει μήκος 10,60 μ., 6,15 μ. πλάτος και ύψος, ενώ καλύπτεται με συνεχή κάμαρα ανοίγματος 4,70 μ. Εχει ναόσχημη πρόσοψη δωρικού ρυθμού, επιχρισμένη με μαρμαροκονίαμα με τέσσερις ημικίονες που πατούν »

 • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤ'

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤ'

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Στο κέντρο του πρώτου τύμβου του δυτικού νεκροταφείου της Πέλλας οι ανασκαφές έφεραν στο φως το συλημένο τάφο ΣΤ, ο οποίος έχει μήκος 8,50 μ.,πλάτος και ύψους 4,80μ. Η χωρίς αρχιτεκτονική διαμόρφωση πρόσοψη του που βλέπει προς Νότο, φέρει επένδυση από κονίαμα. Στην είσοδο του τάφου οδηγεί μακρύς επικλινής δρόμος πλάτους 2μ., που καλυπτόταν με οριζόντια ξύλινη στέγη. Στο νεκρικό θάλαμο του τάφου »

 • ΜΕΝΗΙΣ

  ΜΕΝΗΙΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η αρχαία πόλη Μενηίς βρίσκεται στο ύψωμα « Σιδηρές Πύλες» (Δεμίρ Καπού), 3,5 χλμ. βόρεια της Καλής. Ο λόφος με τις απότομες πλευρές του περιβάλλεται από βόρεια, δυτικά και νότια από τον ποταμό Μογλενίτσα, ενώ από τη μακριά ανατολική και ευκολότερα προσιτή πλευρά του, καθώς και από τη νότια είναι οχυρωμένος με τείχος. Χαμηλότερα σώζεται το τείχος της ελληνιστικής φάσης που είναι ισοδομικό από »

 • ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΥΜΒΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ

  ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΥΜΒΩΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το νεκροταφείο τύμβων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κωνσταντίας χρονολογείται, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, στην εποχή του Σιδήρου και η χρήση του φτάνει μέχρι τον 7ο αι. π.Χ. Κατά τις ανασκαφικές έρευνες το 1995 και το 2000 ένα νέο νεκροταφείο τύμβων εντοπίστηκε και ερευνήθηκε στη θέση Ξηρικά, νότια της κοινότητας Κωνσταντίας, επαρχίας Αλμωπίας, Ν. Πέλλας. Το νεκροταφείο βρίσκεται στους πρόποδες »

 • ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΞΟΥ

  ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΞΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Οι πρόσφατες ανασκαφές της κοινότητας της Αξού, έφεραν στο φως τμήμα από ένα ιδιαίτερα σημαντικό νεολιθικό οικισμό, ο οποίος κάλυπτε μια έκταση 30 τουλάχιστον στρεμμάτων. Η τομή που πραγματοποιήθηκε σε αγροτεμάχιο που είχε έκταση 100τ.μ. αποκάλυψε πολλά στοιχεία από τις οικιστικές κατασκευές του και τα δομικά τους υλικά, άφθονη κεραμική, σημαντικό αριθμό εργαλείων και μικροτεχνημάτων καθώς και »

 • ΟΙΚΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

  ΟΙΚΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η αρχαία Πέλλα, όπως αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές, είναι κτισμένη με ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα, πλάτους 47 μ. Το μήκος των οικοδομικών τετραγώνων ποικίλλει, ωστόσο το συνηθέστερο είναι 125μ. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπήρχαν δυο ή και περισσότερες κατοικίες. Οι μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στον κεντρικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας, έχουν έκταση 2500-3000 τ.μ. »

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

  ΠΕΛΛΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Η Πέλλα, μία μικρή πόλη στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους στα τέλη του 5ου με αρχές του 4ου αι. π.Χ., αντικαθιστώντας τις Αιγές, και σύντομα εξελίχθηκε στο σημαντικότερο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο όλης της Ελλάδας. Κατά πάσα πιθανότητα η επιλογή της θέσης της νέας πρωτεύουσας έγινε από το βασιλιά Αρχέλαο ή από τον Αμύντα Γ΄ κυρίως »

 • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ

  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Ο Προϊστορικός οικισμός Αρχοντικού Γιαννιτσών έρχεται να εμπλουτίσει την μέχρι πρότινος αποσπασματική εικόνα που είχαμε για την μακεδονική προϊστορία. Ο οικισμός βρίσκεται νότια του συνοικισμού Αρχοντικό, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και στα Γιαννιτσά, ενώ απέχει 4 χλμ από καθεμιά από αυτές τις δυο πόλεις. Έχει τη μορφή τούμπας- τράπεζας με ύψος 20 μ. περίπου και έκταση 128 στρεμμάτων. Η θέση »

 • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΑΝΔΑΛΟΥ

  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΑΝΔΑΛΟΥ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, στους πρόποδες του όρους Πάϊκο, ανασκάφτηκε κατά τη δεκαετία του '80 θέση όπου υπήρχε οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου και της πρώιμης εποχής του Χαλκού (4.500-3.200 π. Χ.) Η ανασκαφή απεκάλυψε πασσαλόπηκτες οικίες και λιθόκτιστο περίβολο μήκους 20 μ. Πλάτους 2,5 μ. και ύψους 1,5 μ., ο οποίος τέμνει τον οικισμό. Τα σπίτια του οικισμού είναι χτισμένα με βασικά υλικά »

 • ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

  ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Το 30 π. Χ., μετά την καταστροφή της ελληνιστικής Πέλλας, ο Οκταβιανός ίδρυσε σε απόσταση 1,5 χλμ. δυτικά της ελληνιστικής πρωτεύουσας, στην περιοχή βόρεια των"Λουτρών του Μεγάλου Αλεξάνδρου", σε νέα επίκαιρη θέση επί της Εγνατίας οδού, τη ρωμαϊκή αποικία της Πέλλας, γνωστή και ως Colonia Pella. Οικοδομικά κατάλοιπα, νομίσματα, και αντιπροσωπευτική κεραμική σηματοδοτούν την αναβίωση της πόλης κατά »

 • ΣΩΣΑΝΔΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

  ΣΩΣΑΝΔΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Στη Σωσάνδρα της Αριδαίας, κοντά στην Πέλλα της Δυτικής Μακεδονίας, ήρθε στο φως μια αγροτική οικία ηλικίας 6.000 ετών, το οποίο διατηρεί όλο τον οικιακό εξοπλισμό του σε άριστη κατάσταση στη θέση όπου τον άφησαν οι ένοικοι λίγο προτού καταστραφεί από τη φωτιά η οικία. Η ανεύρεση αυτής της προϊστορικής οικίας παρέχει πολύτιμες και μοναδικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την οργάνωση ενός »

 • ΤΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  ΤΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  Αρχαιολογικός Χώρος

  Κοντά στη νότια βάση του τύμβου του Μεσιανού βρέθηκε ο συλημένος τάφος των Γιαννιτσών, η πρόσοψη του οποίου είχε λιθολογηθεί κατά την αρχαιότητα. Έχει πλάτος 6,70μ. μήκος 10,30μ. και ύψος 6,10μ. και καλύπτεται με συνεχή καμάρα ανοίγματος 5,10μ. Αρχικά τέσσερις δωρικοί ημικίονες υποβάσταζαν τον θριγκό και το αέτωμα, σχηματίζοντας μια ευρυμέτωπη πρόσοψη. Από τα ευρήματα που ανασύρθηκαν από τον τάφο »

 • Άλλοι Αρχαιολογικοί Χώροι

  Περισσότεροι Αρχαιολογικοί Χώροι

  Αρχαιολογικός Χώρος

  ΛΟΓΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ 23810 25261 »