Οι πρόσφατες ανασκαφές της κοινότητας της Αξού, έφεραν στο φως τμήμα από ένα ιδιαίτερα σημαντικό νεολιθικό οικισμό, ο οποίος κάλυπτε μια έκταση 30 τουλάχιστον στρεμμάτων. Η τομή που πραγματοποιήθηκε σε αγροτεμάχιο που είχε έκταση 100τ.μ. αποκάλυψε πολλά στοιχεία από τις οικιστικές κατασκευές του και τα δομικά τους υλικά, άφθονη κεραμική, σημαντικό αριθμό εργαλείων και μικροτεχνημάτων καθώς και μεγάλες ποσότητες οστών, οστρέων, απανθρακωμένων σπόρων κ.λ.π.
Όλα τα παραπάνω αν και βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της πρώτης μελέτης και επεξεργασίας των δεδομένων, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της θέσης στο νευραλγικό αυτό χώρο και παρέχουν σωρεία πληροφοριών για το περιβάλλον, τη καθημερινή ζωή, την τεχνογνωσία, τις συνήθειες διατροφής κ.λ.π του νεολιθικού ανθρώπου επιβεβαιώνοντας ή εμπλουτίζοντας την έρευνα με νέα στοιχεία.
Η πρόσφατη αυτή ανασκαφή εκτός από το μεγάλο αριθμό ευρημάτων και ποικίλων νεολιθικών καταλοίπων, έδωσε και νέα στοιχεία για τις σχεδόν άγνωστες πτυχές του ανθρώπου που αφορούν στις πίστεις και τις δοξασίες αλλά και τα ταφικά έθιμα του κατά την Αρχαιότερη Νεολιθική Περίοδο στην περιοχή του βορειοελλαδικού χώρου.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται η μεγάλη σπουδαιότητα του οικισμού για τη γνώση αλλά και την κατανόηση του συνόλου των δραστηριοτήτων του νεολιθικού ανθρώπου στην αυγή του νέου κόσμου ενώ καταδεικνύεται η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στη συγκεκριμένη θέση.
Η μεγάλη ποσότητα αλλά και η ποιότητα των ευρημάτων, τα καινοφανή στοιχεία και το πλήθος των άλλων πληροφοριών που αντλούνται από τη μελέτη του υλικού, θα ενισχύσουν την προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων και αναπάντητων ερωτηματικών που αφορούν στη ζωή και τη δράση του ανθρώπου στην ομιχλώδη εκείνη εποχή, όπου χαραζόταν νέα πορεία στην ανθρώπινη πολιτισμική εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως αγγεία με γραπτή και μονόχρωμη διακόσμηση, καθώς και πολλά λίθινα και οστέινα εργαλεία, πήλινα ειδώλια και μία σημαντική ποσότητα οστών εξημερωμένων και άγριων ζώων. Σε διάφορα σημεία των δαπέδων και των κατοικιών εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι σπόροι δημητριακών και οσπρίων, καθώς και στοιχεία για τις τέχνες της υφαντικής και της ψαθοπλεκτικής. Τέλος, στην τοποθεσία του αρχαίου οικισμού βρέθηκε και η αρχαιότερη μέχρι τώρα ταφή μωρού μέσα σε αγγείο.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου