Κέα (Τζιά)
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΡΧΑΙΑ ΙΟΥΛΙΔΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στη Χώρα σώζεται η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ιουλίδας, μιάς από τις τέσσερεις πόλεις της αρχαίας Κέας, καθώς και τμήμα του τείχους της. Πατρίδα του περίφημου λυρικού ποιητή Σιμωνίδη, του σοφιστή Προδίκου και του γιατρού Ερασιστράτου. Λιοντάρι λαξευμένο στο σχιστολιθικό βράχο πιθανότατα …»
-
ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΡΘΑΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Η Καρθαία ήταν η πιο σπουδαία από τις τέσσερις πόλεις της αρχαίας Κέας. Ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και είχε μακρά διάρκεια ζωής, ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόλες. Η πρόσβαση στην Καρθαία, γίνεται …»
-
ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΗΣΣΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Από την αρχαία πόλη της Κορησσίας σώζονται σήμερα στον οικισμό Λιβαδιού τμήματα του τείχους, της ακρόπολης και ενός ναού, ίσως του Σμινθίου Απόλλωνα. Κάτω από το λόφο της πόλης βρέθηκε ο μαρμάρινος αρχαϊκός Κούρος της Κέας, θαυμάσιο δείγμα ντόπιου εργαστηρίου γλυπτικής (εκτίθεται στο Εθνικό …»
-
ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΙΗΕΣΣΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στις Ποίσσες, στο λόφο Φυρών,που είναι χτισμένες στη θέση που υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Ποιήεσσας, μια από τις τέσσερις αυτόνομες πόλεις του νησιού κατά την αρχαιότητα, διακρίνονται τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης, με οικοδομικά λείψανα στο εσωτερικό του οχυρωματικού περιβόλου, ενώ στη …»
-
ΚΕΑ Η ΤΖΙΑ / ΚΕΩΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
( Τζια / Κέως ) Στην Αγία Ειρήνη, μικρή χερσόνησο σε προστατευμένο κλειστό κόλπο, εντοπίσθηκε μια από τις σημαντικότερες θέσεις του προϊστορικού Αιγαίου με ζωή από την 3η χιλιετία π.Χ. Κατά τη μέση και ύστερη εποχή του Χαλκού (2000 - 1400 π.Χ.) αναπτύχθηκε σε οχυρωμένη πόλη με έντονες μινωικές …»
-
ΝΑΟΣ ΚΑΡΘΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ο δωρικός ναός, που πιθανότατα αποδίδεται στην Αθηνά, χρονολογείται περίπου στο 500 π.Χ. Πρόκειται για περίπτερο ναό με έξι κίονες στις στενές πλευρές του και δώδεκα στις μακριές, συνολικών διαστάσεων 23,20 Χ 11,98 μ. Η τρίβαθμη κρηπίδα είναι από κυανό σιπολίνη, ενώ η ανωδομή από λευκό μάρμαρο. Από …»
-
ΝΑΟΣ ΠΥΘΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Αρχαιολογικός Χώρος
Ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, στο ανατολικότερο σημείο της πόλης της Καρθαίας, υψωνόταν πάνω από τη θάλασσα. Εδώ τελούνταν οι εορτές του Πυθίου Απόλλωνα Από ενεπίγραφες στήλες με ψηφίσματα των Καρθαίων που υπήρχαν ως αναθήματα στο ναό του Πυθίου Απόλλωνα, ο ναός ταυτίζεται με απόλυτη βεβαιότητα. …»
-
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης που ονομάστηκε έτσι από το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της, βρίσκεται στο εσωτερικό του φυσικού κόλπου του Αγίου Νικολάου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, καλά προστατευμένη από τους βοριάδες του Αιγαίου. Στη χερσόνησο αυτή ήρθε στο φως ένας από τους …»
-
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Στη βορειοδυτική ακτή της Κέας, στο ακρωτήριο Κεφάλα, έχει εντοπιστεί υπαίθριος οικισμός της Τελικής Νεολιθικής ή Χαλκολιθικής περιόδου (τέλη 4ης χιλιετίας, γύρω στο 3300 π. Χ.). Η μικρή κοινότητα (υπολογίζεται σε 45-80 άτομα) ζούσε σε ορθογώνιες, λιθόκτιστες οικίες και ασχολούνταν με τη γεωργία, …»
-
ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος
Κατάλοιπα πύργων διατηρούνται σε πολλά σημεία του νησιού αλλά ο σημαντικότερος είναι ο πύργος στην Αγία Μαρίνα, ο οποίος μάλιστα έχει το υψηλότερο σωζόμενο ύψος από όλα τα ανάλογα μνημεία της Μεσογείου. Βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, σε σταυροδρόμι αρχαίων οδών που συνέδεαν την Ποιήεσσα με …»