Κέα (Τζιά)
Μοναστήρια
-
ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
Μονή
Σε λόφο του όρους Άγιος Συμεών δεσπόζει η περιτειχισμένη Μονή του Αγίου Συμεών, που κτίσθηκε πάνω σε αρχαίο ιερό της θεάς Αφροδίτης, με θέα τη θάλασσα. Για την κατασκευή του μοναστηριού χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινα μέλη από τον αρχαίο ναό όπως κίονες και κιονόκρανα στην είσοδο. Το κτιριακό συγκρότημα, …»
-
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Μονή
Η Μονή της Αγίας Μαρίνας εντοπίζεται στα 6,5 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού (Ιουλίδα), μεταξύ των αρχαίων πόλεων Κορησσίας και Ποιήεσσας. Το μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στο 1600 και από το αρχικό συγκρότημα σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Μαρίνας. Η Αγία Μαρίνα η Παρθενομάρτυς κατάγεται από …»
-
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Μονή
Ξεκινώντας από την Ιουλίδα, στον επαρχιακό δρόμο προς τις Ανατολικές εξοχές της Τζιάς, έπειτα από τρία χιλιόμετρα, ο χωματόδρομος οδηγεί στο μοναστήρι της Επισκοπής. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία, ο ναός του οποίου, έχει χτιστεί σε πολλά σημεία του με αρχαίο δομικό υλικό. …»
-
ΚΑΣΤΡΙΑΝΗΣ
Μονή
Η Μονή της Παναγίας της Καστριανής, κτισμένη πάνω σε βράχο, βρίσκεται στη θέση Καστρί, στα 12 χλμ. από τη Χώρα. Στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ανεγέρθηκε το 1700 το μοναστήρι, που θεωρείται από τα σημαντικότερα του νησιού, και είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο …»
-
ΔΑΦΝΗΣ
Μονή
Στη δυτική πλευρά της Χώρας, κοντά στη τοποθεσία Σκλαβονικόλα στη περιοχή Δάφνη εντοπίζεται η Μονή Δάφνης. Η Αγία Φιλοθέη των Αθηνών (1522-1589) ίδρυσε το 1550 το Μετόχι Δάφνης που απαρτιζόταν από 20 μοναχές και πέντε ιερείς και χρησίμευε ως μονή- καταφύγιο για την προστασία των γυναικών από τις …»
-
ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Μονή
Στη κορυφή του όρους Άγιος Παντελεήμων, 12 χλμ. νοτιοδυτικά της Χώρας, εντοπίζεται η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Ιδρυτής του μοναστηριού είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος Άγιος Τιμόθεος (ιδρυτής της Μονής Πεντέλης). Λέγεται ότι ο Άγιος κατέφυγε στο νησί διωκόμενος από τη Βραυρώνα και παρέμεινε εδώ …»
-
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΑΚΡΥΝΩΝ
Μονή
Η Μονή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού βρίσκεται κοντά στην αρχαία Ποιήεσσα. Ονομάσθηκε Μονή Μακρυνών λόγω της μακρινής απόστασης που την χωρίζει από την Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού. Ο χώρος δεν λειτούργησε ποτέ ως μοναστήρι. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον ναό, προαύλιο και …»