Η Γιορτή των Παραμυθιών περιμένει να σας αποκαλύψει τα μυστικά των θρύλων μέσα από αφηγήσεις σε γοητευτικές τοποθεσίες κάτω από το φως της σελήνης.
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νησάκι τόσο δα μικρό που το λέγαν Κέα. Από μακριά, έμοιαζε σαν ένα νησί όπως όλα. Έκρυβε όμως ένα μυστικό! Το μυστικό γνώριζαν μόνο οι νύμφες, οι καλές κυράδες και οι νεράιδες που κατοικούσαν στις πηγές. Άκουσαν να λένε ότι όποιος ξεδιψάσει από τις πηγές που κατοικούν οι νύμφες δεν τον αγγίζει ποτέ ξανά η λύπη»…
Η Γιορτή των Παραμυθιών διοργανώνεται από το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών», με την αρωγή του Δήμου Κέας και τη συνεργασία διάφορων φορέων του νησιού. Στόχο έχει τη διάδοση και τη διάσωση λαϊκών μύθων, των δοξασιών και της παράδοσης μέσα από την αφήγηση παραμυθιών. Τον Ιούλιο, κατά τις ημέρες της πανσελήνου οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία, διότι σύμφωνα με τον Hamadi : «Τα παραμύθια δεν είναι για να αποκοιμίζουν τα παιδιά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους και να τους συντροφεύουν σε μια πορεία αυτογνωσίας»…
Επίσης το «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης» με έδρα την Ιουλίδα, αναπτύσσει πολιτιστικές δράσεις, κυρίως τους θερινούς μήνες.
ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο της παραδοσιακής μουσικής του νησιού είναι η «τσαμπούνα», η οποία ανήκει στην κατηγορία των πνευστών και έχει την καταγωγή της στον αρχαίο άσκαυλο. Η τσαμπούνα αποτελείται από τρία μέρη: το ασκί, το επιστόμιο και ένα σύστημα καλαμένιων αυλών. Ο ήχος παράγεται φυσώντας το επιστόμιο και τοποθετώντας τα δάχτυλα στους αυλούς. Το ασκί φτιάχνεται από δέρμα ζώου, κυρίως κατσικιού, και για αυτό το λόγο η τσαμπούνα συνδέεται με περιοχές αγροτικού χαρακτήρα. Το «τουμπί» είναι ένα μεμβρανόφωνο όργανο, μικρό νταούλι, που συνοδεύει ρυθμικά την τσαμπούνα.
Οι παραδοσιακοί χοροί της Κέας είναι ο συρτός, ο μπάλος, ο αγωγιάτικος και ο ζαμπαχανιώτικος. Ο μπάλος διαφοροποιείται στην Κέα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, καθώς χορεύεται αγκαλιαστά από το ζευγάρι -όχι αντικριστά- και οι φιγούρες γίνονται με τα χέρια δεμένα. Ο αγωγιάτικος είναι μια παραλλαγή του χασαποσέρβικου και έχει τις ρίζες του στην αγωγιάτικη παράδοση της μεταφοράς του βελανιδιού που γινόταν στο νησί τα παλιότερα χρόνια και τέλος, ο ζαμπαχανιώτικος στηρίζεται σε μικρασιάτικα στοιχεία του 19 ου αιώνα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου