Κώς
Αρχαιολογικοί Χώροι
-
ΑΛΑΣΑΡΝΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΠρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην Καρδάμαινα, η οποία ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Αλάσαρνα της Κω. Η κατοίκηση στην περιοχή ξεκινά τους νεολιθικούς χρόνους, όπως φάνηκε από τα αρχαιολογικά ευρήματα και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες (κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι και τον 5ο αι. μ. Χ. ). Από τις …»
-
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΑΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΣτα τέλη του 6ου με αρχές 5ου αι. π. Χ. ο τύραννος Σκύθης με το γιο του Κάδμο κυριάρχησαν στο νησί. Αργότερα ωστόσο το νησί εντάχτηκε στη Δηλιακή Συμμαχία. Μετά το συνοικισμό της Kω το 366 π.X. (τη συνένωση των μικρών οικισμών του νησιού) και την αναγνώριση της πόλης της Kω (Kως Μεροπίς) ως διοικητικού κέντρου, οικοδομήθηκαν στην πόλη (στην περιοχή της αγοράς και του λιμένα) σπουδαία ιερά και …»
-
ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΑπό την οχύρωση της αρχαίας πόλης της Κω - Μεροπείας αποκαλύφτηκε σε μεγάλο μήκος η βόρεια πλευρά της, με πλάτος 4,80 μ., που σχημάτιζε μια τεθλασμένη γραμμή σε μικρή απόσταση από την ακτή του λιμανιού. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από μεγάλες ορθογώνιες πέτρινες κατεργασμένες πλίνθους, διακρίνονται δε διάφορες κατασκευαστικές φάσεις. Στο νοτιοανατολικό άκρο του αποκαλύφτηκε πύλη η οποία …»
-
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο Ασκληπιείο βρίσκεται 3,5 χλμ. νοτιοδυτικά της Κω, στην περιοχή Παναγία Ταρσού, χτισμένο στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου με θαυμάσια θέα στα μικρασιατικά παράλια. Η επιλογή του χώρου ήταν πολύ επιτυχημένη για την κάλυψη της ψυχικής ανάρρωσης των ασθενών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ασκληπιείου από αρχαιολογικές ενδείξεις και τοπικές αφηγήσεις ξεκίνησαν τα τέλη του 19ου αι., αλλά το ιερό …»
-
ΒΩΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ βωμός του Διονύσου είναι χαρακτηριστικό δείγμα ελληνιστικού βωμού, σχήματος Π. Χρονολογείται το 2ο αι. π. X., που ήταν εποχή ακμής και έντονης οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη της Kω, πιθανόν με χρηματοδότηση των βασιλέων της Περγάμου, συμμάχων της Kω. O βωμός υπέστη ζημιές κατά το σεισμό του 142 μ. X. και επισκευάστηκε μερικώς. Κάποια από τα αρχιτεκτονικά μέλη του χρησιμοποιήθηκαν σαν …»
-
ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ επονομαζόμενος Δυτικός Αρχαιολογικός Χώρος, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κω. Στην περιοχή έχουν μεταξύ των άλλων αποκαλυφθεί τμήμα του Γυμνασίου, οι Δυτικές Θέρμες, το «Nυμφαίο», η οικία της Eυρώπης, η οικία του Σιληνού, το ψηφιδωτό της Kρίσεως του Πάριδος, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές και η διασταύρωση των δύο κεντρικών δρόμων της αρχαίας πόλης. Τα οικοδομήματα που ανακαλύφθηκαν …»
-
ΚΕΦΑΛΟΣ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο Κάστρο της Κεφάλου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο του χωριού, στην κορυφή ενός λόφου. Η παλαιότερη αναφορά κάποιου περιηγητή σ' αυτό είναι του 1420, αλλά υπήρχε ήδη από την βυζαντινή εποχή, αφού η παλαιότερη γραπτή αναφορά για το Κάστρο είναι του 1271. Το κάστρο της Κεφάλου αναφέρεται ως ασφαλές οχυρό και όντως στη σφοδρή τουρκική επίθεση του 1457 κατάφερε να αντισταθεί με επιτυχία. Στον καταστρεπτικό …»
-
ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Αρχαιολογικός ΧώροςΑπ' όλες τις Βασιλικές που ανακαλύφτηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη στο νησί η μεγαλοπρεπέστερη και πιο άρτια διατηρημένη είναι η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται κοντά στον ισθμό της Κεφάλου, ακριβώς απέναντι από τη νησίδα Καστρί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο Βασιλικών που είναι χτισμένες πάνω σε βράχο και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Χρονολογούνται μεταξύ του …»
-
ΡΩΜΑΙΚΗ ΟΙΚΙΑ
Αρχαιολογικός ΧώροςΗ πρώτη οικοδομική φάση της ρωμαϊκής οικίας ή Casa Romana, όπως είναι περισσότερο γνωστή, τοποθετείται στους ελληνιστικούς χρόνους (δείγμα της ελληνιστικής τοιχοποιίας φαίνεται ακόμη στην εξωτερική βόρεια πλευρά του κτιρίου), ενώ η χρήση της -μετά από διάφορες επισκευές και αναδιαρρυθμίσεις- διήρκεσε τουλάχιστον μέχρι τον 3ο αι. μ.X. Το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος και ο πλούσιος διάκοσμος οδηγούν …»
-
ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ
Αρχαιολογικός ΧώροςΤο Ρωμαϊκό Ωδείο, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δημόσια οικοδομήματα της αρχαίας πόλης της Κω. Βρίσκεται νότια του δυτικού αρχαιολογικού χώρου, δυτικά της επίσης αναστηλωμένης ρωμαϊκής οικίας (Casa Romana) και βορειοδυτικά του αρχαίου θεάτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που αντλούμε από αρχαίες επιγραφές, το ωδείο κατέλαβε τη θέση προγενέστερου δημόσιου οικοδομήματος, που πιθανώς χρησίμευε για τις …»
-
ΤΑΦΟΣ ΧΑΡΜΥΛΟΥ
Αρχαιολογικός ΧώροςΟ οικισμός Πυλί, βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω και εκτείνεται σε μια πεδιάδα με ελαιώνες και κηπευτικά. Η εύφορη γη του κι η θέση του στο κέντρο του νησιού ήταν ο λόγος που κατοικείται από τους αρχαιότατους χρόνους. Τα αρχαία ερείπια τα οποία βρίσκονται δίπλα ακριβώς στον οικισμό Πυργί, είνα τα οικοδομικά λείψανα ταφικού μνημείου των ελληνιστικών χρόνων. Η παράδοση …»