Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και την γεωργία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, η Κως έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο θέρετρο με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπάρ, night clubs και οργανωμένες εκδρομές.

Η Κως έχει να προσφέρει τόσα στους επισκέπτες της έτσι ώστε να ικανοποιεί κάθε προσμονή για αξέχαστες διακοπές.

Κάθε καλοκαίρι διεξάγονται τα Ιπποκράτεια με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στο Ασκληπιείο απαγγέλεται ο Όρκος του Ιπποκράτη στα αρχαία Ελληνικά.
Στην Καρδάμαινα οργανώνεται Γιορτή Ψαριού, στην Κέφαλο Γιορτή Ούζου, στο Μαστιχάρι Γιορτή Κρασιού και Γιορτή Μελιού τον Αύγουστο.

Στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αλασσάρνια, στην Ασφενδιού, διοργανώνονται εκτός των άλλων και σκακιστικοί αγώνες. Ακόμη, Στη Καρδάμαινα γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και στο Παλαιό Πυλί εκείνο του Αγίου Γεωργίου την άνοιξη.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στο Όρος Δίκαιος βρίσκονται οι οικισμοί Ασώματος, Ευαγγελίστρια, Λαγούδι, Ζιά (με λιγοστούς κατοίκους), Άγιος Δημήτριος - Χαϊχούτες και Παλιό Πυλί (εγκατελειμμένοι). Οι περισσότεροι κάτοικοι -έχουν μεταφερθεί στο Ζηπάρι που είναι και η έδρα του σημερινού Δήμου και μαζί με το Πυλί παραμένουν ακμαίοι πληθυσμιακά και οικονομικά. Εξαίσια τουριστικά θέρετρα συνδυάζουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ικανοποιητικές τουριστικές υποδομές σε ένα φυσικό περιβάλλον που προσομοιάζει με κεντροελλαδίτικο: Πλακόστρωτα δρόμοι, καστανιές, βελανιδιές και πεύκο, νερόμυλοι σε λειτουργία (όπως αυτός στ' ορεινό Ασφενδίου), εκκλησίες με βαριά ιστορική μνήμη (όπως οι Άγιοι Ασώματοι) είναι η κληρονομιά που μαρτυρά λιτότητα και οικονομία.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Παλαιό Πυλί:
Έχει χαρακτηριστεί ως ο «μικρός Μυστράς της Δωδεκανήσου». Πρόκειται για φυσικό οχυρό και απόκρημνο λόφο σε σπουδαία αμυντική θέση, από όπου ελέγχεται μεγάλο μέρος της βόρειας πλευρά του νησιού. Στην κορυφή του είναι κτισμένο ιπποτικό κάστρο και στις πλαγιές υπάρχουν τέσσερις ναοί, ενώ σώζονται ερείπια σπιτιών και δημοσίων κτηρίων.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική:
Το παραδοσιακό σπίτι φτιαγμένο από πέτρα και λάσπη από σκέτο χώμα είχε νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Οι πόρτες και τα παράθυρα πλαισιώνονταν με «μαντέματα», πελεκητή πέτρα ψιλή σε ίσο ύψος και πλάτος. Οι στέγες των σπιτιών ήταν φτιαγμένες με ξύλινες «μεσκιές» (δοκάρια) και καλάμια. Πάνω από τα καλάμια οι κάτοικοι τοποθετούσαν ως υποτυπώδη μόνωση αλλά και για στεγανοποίηση φύκια και «πορσελάνα», δηλαδή θηραϊκή γη και πάνω απ' αυτήν «πατελιά» (γλιστερό χώμα). Στη στέγη υπήρχε «φανόχτη», η καπνοδόχος.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Κέφαλος:
Υπήρξε, κατά την παράδοση, η γενέτειρα του Ιπποκράτη αλλά και η παλαιότερη πρωτεύουσα της Κω. Πολύβουος οικισμός με δαιδαλώδη ρυμοτομία και ιδιαίτερη διάλεκτο, ενώ σώζονται και μερικοί ανεμόμυλοι.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα κυριότερα πανηγύρια της Κω είναι:
Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα (8/9), του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί, της Ζωοδόχου Πηγής (16/4) και Αγ. Γεωργίου Μαυροκάμπιας (23/4) και της Θείας Αναλήψεως του Σωτήρος στα Ασφενδιού, του Αγ. Παντελεήμονα (27/7) και του Αγ. Νικολάου (6/12) στο Πυλΐ.
Στην Αντιμάχεια, διασώζεται ακόμη η παράδοση των λαϊκών ποιητών, στιχοπλόκων. μουσικών, οργανοπαικτών, τραγουδιστών και χορευτών.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ιπποκράτεια (Ιούλιος - Σεπτέμβριος):
Διεξάγονται κάθε καλοκαίρι υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Κω και περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1987 με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στο εξαίσιο φυσικό και αρχαιολογικό περιβάλλον του Ασκληπιείου απαγγέλλεται ο Όρκος του Ιπποκράτη στα αρχαία Ελληνικά.
Δίκαια (Ιούλιος, Αύγουστος):
Διοργανώνονται από το δήμο Δικαίου και περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, εκδηλώσεις για παιδιά και αθλητικούς αγώνες.
Ηράκλεια (Ιούλιος, Αύγουστος):
Διοργανώνονται από το δήμο Ηρακλειδών εκδηλώσεις ανάλογης σύλληψης και περιεχομένου.
Το καλοκαίρι οργανώνονται γιορτές που προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα: η Γιορτή Ψαριού (Καρδάμαινα), η Γιορτή Ούζου (Κέφαλος), η Γιορτή Κρασιού (Μαστιχάρι) και η Γιορτή Μελιού (Αντιμάχεια, Αύγουστος).
Στο Πυλί αρχές Οκτωβρίου διοργανώνονται τα «χοιροσφάγια».

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου